Maine e zi de administratie si prevad o zi furtunoasa pt ca suma nu am spus o pe toata . In urma acestei revizii care revizii au fost si in alti ani a venit echipa a verificat tevile racordurile ochiurile de la aragaz cuptor etc si si au vazut de drum Anul acesta ca niciodata la mai mult de jumate din apartamente au hotarat ei sa le schimbe racordurile si robinetii sub pretext ca nu ar mai fi conformi care a mai costat si asta 300 lei.( cu banii jos) Intrebarea era ce fac cei la care nu s a montat si in apartament senzor care senzor repet este 400 lei. Pana la 630 este pretul reviziei si respectiv al senzorilor de pe scari care clar sunt pe partea comuna deci trebuiesc platite de catre toti locatarii. Dar cei carora nu li s a pus senzor in apartament ? de ce ar plati si ei acea suma de 400 lei. ?
multumesc de raspuns dar poate eu nu am fost destul de explicita . Exista un numar de apartamente in care nu s au montat acei senzori Nu au ferestre termopan aerisirile care sunt in peretii bucatariilor sunt cele originale si ca atare in acele apartamente nu este obligatorie montarea senzorilor si deci nu s au montat. Acuma la plata sunt pusi si acei locatari la care nu s au montat senzorii Oamenii nu sunt de acord sa plateasca un aparat care nu exista la ei in apartament (400 lei este senzorul din apartament si toata lucrarea -- revizie plus senzorii de pe partile comuna 630 lei ) Nu stiu sigur cate apartamente din cele 100 dar stiu sigur de 4 apartamente unde nu s au monta senzori si in apartament dar au fost pusi la plata de ca si cum s ar fi montat si la ei
Buna ziua,intrebarea mea se refera la acei senzori de gaze care au devenit obligatorii.,mai precis la plata acestor aparate. Mai precis, la noi in bloc s a efectuat revizia tehnica la gaze si montare senzori in apartamente si pe scari. Bloc mare cu multe scari si multe apartamente. Acuma din 100 de apartamente la mai multi nu s au montat acei senzori in apartament pe motivul recunoscut si consemnat de cei care au efectual lucrarea in bloc si --anume nu sunt efectuate modificari fata de documentatia tehnica initiala, blocul este construit inainte de 2008,nu este anvelopat iar in acele apartamente nu exista ferestre tip termopan .Acuma vine intrebarea s a afisat tabelul pt luna iunie si apare rubrica ''senzori gaze'' unde la toate apartamentele s a afisat o suma ( identica nu pe cota parte indiviza) dar absolut la toate apartamentele aceeasi suma inclusiv la cele unde nu s au montat acei senzori in apartament. Normal si logic era ca la apartamentele unde nu s au montat acei senzori in apartament sa se puna la socoteala doar pretul reviziei plus pretul aparatelor montate pe scari ca au montat si pe scari aparate la parter la ultimul etaj si etajul de la mijloc.Care ar fi regimul juridic sa zic asa al acelor aparate montate in apartamente ca am inteles cele de pe scari intra la parte comuna ,revizia trebuie platita , dar aparatul din casa ? de ce sa il plateasca daca nu a fost montat.??? Se vor monta si in acele apartamente dupa ce se va efectua reabilitarea blocului pana atunci spune clar ANRE ca in acele apartamente montarea acestor senzori de gaze este doar recomandabila nu si obligatorie . Ce pot face locatarii acelor apartamente in cazul acesta..Administrartor avem firma
Eu nu cred ca este normal ca presedinte sa vina si sa intrebe daca vrem sau nu vrem cu repartitoare de costuri atata timp cat legea 121/2014 privind eficienta energetica prevede obligativitatea montarii repartitoarelor de costuri pe toate corpurile de incalzire din fiecare unitate imobiliara in parte, intr un condominium ; in mod deosebit acum cand nu mai este un apartament identic cu altul Peste tot s au facut modificari la calorifere s au montat multe in plus fata de proiectul initial sau altii au scos din ele La etajele inferioare sunt tevi groase cat mana de copil la etajele superioare tevile sunt mult mai subtiri .La etajele inferioare este caldura de trebuie sa deschida geamurile in schimb la etajele superioare trebuie sa se suplimenteze cu electrica Si ca atare nu este corect ca o persoana care nu beneficiaza de caldura sa plateasca pentru confortul termic al celui care sta cu geamurile deschise Repartitoarele de costuri inregistreaza mai aproape de realitate cat a consumat un apartament de ex cu 8 calorifere comparativ cu un altul identic in nr de camere dar care are numai 4 calorifere Unii si au montat calorifere si pe balcoane+ holuri , iar altii si le au scos si din bai Corect este sa se respecte legea si sa se repartizeze factura pe baza de repartitoare Nu cred ca aici este o situatie in care majoritatea sa decida atat timp cat exista o lege care impune clar un singur mod de repartizare a facturii
Nu amestecam notiunile ca poate de aici si toate discutiile astea in contradictoriu pe acest subiect Contorizarea si facturarea se fac pe baza contorului de la baza blocului, de la bransament Aceste repartitoare de costuri repartizeaza factura de la RADET pe fiecare apartament in functie de acele unitati inregistrate Adica acea ''individualizare a consumurilor de energie pentru incalzire /racire si apa calda la nivelul fiecarui apartament'' Si asta ma intereseaza si pe mine si pe altii ,ca impartirea facturii sa nu se mai faca la fel ca acum ... de ani - pe cota parte indiviza- si cand exista un singur tip de calorifer si acelasi numar de calorifere in acelasi tip de apartament Iar felul in care s au stabilit acele unitati programul respectiv ca este un program , acela vine de afara nu l au creat ai nostri ,am inteles ca se practica in Europa si continentul American fara probleme
Totusi asa se intelege daca citim legea--"Capitolul V - Contorizare, facturare, costuri de acces Contorizarea Art. 10 ....(5) In imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica, este obligatorie montarea contoarelor pana la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru incalzire/racire si apa calda la nivelul fiecarui apartament sau spatiu cu alta destinatie. In cazul in care utilizarea de contoare individuale nu este fezabila din punct de vedere tehnic sau nu este eficienta din punct de vedere al costurilor, este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de incalzire din fiecare unitate imobiliara in parte." Si trebuie sa fac sublinierea repartitoare de costuri nu repartitoare de caldura cum multi se exprima Acele aparate repartizeaza costurile -factura- nu caldura
Ok dar ce se intampla in cazul in care la 31 dec 2016 blocul era cu contract cu firma repartitoare dar contractul a expirat in 2017 ?. S a facut tabel cu cei care doresc reinnoirea contractului si care actualmente sunt mult mai putini decat acel 85% necesari si ca atare Presedintele i a convins sa se revina la calcularea caldurii pe apartament in vechiul sistem 'pausal' pe cota parte indiviza , fara a se tine cont de modificarile interioare facute , de calorifere montate si pe balcoane si pe holuri unde nu erau din constructie.Nu a venit nici macar cineva sa faca inventarul noilor corpuri de incalzire. Precizez ca administrator este o firma de administratie imobile care in mod normal ar fi trebuit sa le puna legea in fata dar nu au facut o Unde putem sa reclamam acest abuz? Exista penalizari pentru cei care nu respecta legea 121/2014 ? ma refer la consumatorii finali Aceste firme de administrare imobile nu sunt obligate sa respecte intai legea si apoi dorintele 'imperioase" ale presedintilor de bloc? Va multumesc.
Da insa ei au facut dupa capul lor -acum 6 ani -cand la fel au zis ca vor sa faca impartirea facturii pe cota parte indiviza ( dar aveam si contractul cu firma "X" in derulare; firma citea si repartiza ; ei imparteau dupa capul lor ) si pentru caloriferele de pe balcoane au pus consum 7 (sapte ! ) ron cand de fapt un calorifer pe balcon consuma evident de cateva ori mai mult.Dar atunci aveam contabila angajata cu conventie si cam tremura in fata lor Acum avem ca si administrator o firma care face si contabilitatea,Presupun ca acestia nu vor accepta abuzurile si ilegalitatile de acum 6 ani. 7 lei consum in luna ianuarie pe un calorifer montat in balcon, asta ar fi numai una dintre dar au facut multe
Da .Ca de aici vine si intrebarea despre ajutoarele de incalzire Pentru ca ei cunosc legea cu obligativitatea montarii contoarelor - in cazul nostru reinnoirea contractului-dar spun "-- ..si daca nu am repartitoare CE IMI FAC ? ( mie Asociatie) ca nu imi fac nimic"" nu exista masuri punitive Asa ca ei doresc sa mearga pe vechiul sistem care ii avantajeaza Si au montat calorifere pe balcoane de ex si cand acel calorifer functioneaza in sistem contorizat arde la buzunar Dar daca se imparte factura pe cota parte indiviza acestor ''buni consumatori'' le revine mai putin Au facut multe modificari interioare pereti sparti au .facut din doua camere una mai mare,; ,garsoniera transformata in apartament de doua camere evident cu calorifere pe balcon si/sau pe holuri unde nu erau din constructie Acuma umbla cu un tabel din usa in usa si incearca sa convinga pe toata lumea ca e mai bine fara repartitoare si daca le spui ca legea te obliga ,te intreaba cum am spus mai sus : ce mi face mie legea daca nu imi mai pun repartitoare?
Avem in bloc acesti baieti 'isteti' dar avem si persoane care primesc ajutoare pentru incalzire si care ar putea sa nu le mai primeasca daca exista o dispozitie legala in acest sens, si nu ar sti de unde li se trage