Articolul 120-L263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
(1) Sumele neîncasate de către pensionar, reprezentând pensia pe luna în care a avut loc decesul și/sau, după caz, drepturi restante de pensie, cuvenite și neîncasate până la deces, se plătesc soțului supraviețuitor, copiilor, părinților sau, în lipsa acestora, celorlalți moștenitori, în condițiile dreptului comun.
(2) Sumele prevăzute la alin. (1) pot fi solicitate în cadrul termenului general de prescripție.
ART. 80-HG 257/2011 norme aplic L263/2010
(1) Sumele ramase neincasate de catre pensionarul decedat, prevazute in art. 120 alin. (1) din lege, se platesc:
a) sotului supravietuitor;
b) copiilor;
c) parintilor;
d) in lipsa acestora, mostenitorilor in conditiile dreptului comun.
(2) Actele necesare in vederea acordarii acestor sume sunt, dupa caz:
– cerere (anexa nr. 9);
– certificatul de deces, in original si in copie;
– actul de identitate al solicitantului (original si in copie);
– acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original si copie);
– certificatul de mostenitor (original si copie);
– copia talonului de plata a pensiei persoanei decedate, dupa caz.
In consecinta, nu trebuie sa prezentati un talon in original si nici copia vreunui talon, in schimb trebuie sa faceti succesiunea pentru a putea obtine certificatul e mostenitor si a ridica ultima pensie.
@rodikuta, in toate mesajele va raportati la dorintele dvs., sa deschideti succesiunea cumnatei, sa vindeti, sa nu pierdeti bani, etc..
Ati discutat si cu sotul dvs. despre mostenire, nu de alta, dar bunurile mostenite sunt considerate bunuri proprii si nu comune, inclusiv achizitionarea altor bunuri cu fondurile provenite din vanzarea bunurilor mostenite, si poate sotul are planuri cu mostenirea din partea surorii. Poate vrea sa plece in vreo croaziera, singur sau insotit de altcineva...
Nu exista un termen anume.
Puteti astepta 50 de ani sau puteti sa nu asteptati deloc.
In primul rand trebuie sa fiti sigura ca exista un testament. Lucru, pe care o sa-l aflati prin acea interogare la RNNEL.
Sora sotului meu s.a sinucis. Era singura, n.a avut niciodata sot sau copii. Parintii lor sunt morti iar sotul meu este unic mostenitor. Acum facem actele pentru a putea intra in casa deoarece e sigilata de catre Politie, ea fiind gasita in casa in stare de putrefactie. Dupa aceea vom incepe succesiunea, numai ca se aud zvonuri ca a facut cuiva testament. Ea oricum nu era in deplinatatea facultatilor mintale , incercand de mai multe ori sa se sinucida, fiind internata la Obregia. Intrebarea este daca este o alta cale de a actiona impotriva unuii eventual testament in atafa de proces sau daca m.ar ajuta mai mult sa nu fac deloc succesiune. Multumesc
Dacă exista testament și doriți sa l atacați aveți șanse de câștig
Este interesul dvs sa faceti demersuri la notar pt dezbaterea succesiunii,notarul public fiind in masura sa verifice si daca exista un testament.