avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Activitate rodikuta

Activitate rodikuta

Buna ziua
Puteti va rog, sa.mi spuneti daca o persoana care a luat un credit de nevoi personale de la banca, decedeaza , ce se intampla daca: NU este un credit ipotecar, nu are girant sau codebitor, iar titularul creditului nu are bunuri pe numele lui, deci nu exista nici o succesiune? Nu exista o asigurare de viata.Multumesc
Luni mergem cu martorii la notar si sper ca sotul meu va intra in posesia certificatului de mostenitor si vom urma pasii legali pt a putea intra in casa. Ideea e ca talonul il vrem pt a putea ridica ajutorul de deces. Nici nu ma gandesc la a ridica pensia. Ajutorul de deces consider ca ni se cuvine ca am inmormantat.o,. asta nu se numeste castig sau profit cum spun unii habarnisti,ci recuperare. Cei de la CPS a MI sunt cam oblii in gandire si nici nu accepta lipsa talonului original. Sa vedem ce zic cand vom merge cu certificatul de mostenitor. Oricum multumesc mult.

cyan a scris:

Articolul 120-L263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
(1) Sumele neîncasate de către pensionar, reprezentând pensia pe luna în care a avut loc decesul și/sau, după caz, drepturi restante de pensie, cuvenite și neîncasate până la deces, se plătesc soțului supraviețuitor, copiilor, părinților sau, în lipsa acestora, celorlalți moștenitori, în condițiile dreptului comun.
(2) Sumele prevăzute la alin. (1) pot fi solicitate în cadrul termenului general de prescripție.

ART. 80-HG 257/2011 norme aplic L263/2010
(1) Sumele ramase neincasate de catre pensionarul decedat, prevazute in art. 120 alin. (1) din lege, se platesc:
a) sotului supravietuitor;
b) copiilor;
c) parintilor;
d) in lipsa acestora, mostenitorilor in conditiile dreptului comun.
(2) Actele necesare in vederea acordarii acestor sume sunt, dupa caz:
– cerere (anexa nr. 9);
– certificatul de deces, in original si in copie;
– actul de identitate al solicitantului (original si in copie);
– acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original si copie);
– certificatul de mostenitor (original si copie);
– copia talonului de plata a pensiei persoanei decedate, dupa caz.

In consecinta, nu trebuie sa prezentati un talon in original si nici copia vreunui talon, in schimb trebuie sa faceti succesiunea pentru a putea obtine certificatul e mostenitor si a ridica ultima pensie.
Desigur ca tot ce scriu sunt dorinte comune. Nu se pune problema de el si eu ci NOI. Si bineinteles ca ma gandesc la bani pt ca nu stiu ce si daca voi castiga ceva, ce stiu sigur ca pina acum am pierdut.
De exemplu eu nu am un talon de pensie original. In casa e foarte posibil sa nu gasesc nici unul iar cei de la Casa dePensii m.au asigurat ca fara cel original nu pot lua ajutorul. Deci...o garsoniera si un milion de problemute...
cyan a scris:

@rodikuta, in toate mesajele va raportati la dorintele dvs., sa deschideti succesiunea cumnatei, sa vindeti, sa nu pierdeti bani, etc..
Ati discutat si cu sotul dvs. despre mostenire, nu de alta, dar bunurile mostenite sunt considerate bunuri proprii si nu comune, inclusiv achizitionarea altor bunuri cu fondurile provenite din vanzarea bunurilor mostenite, si poate sotul are planuri cu mostenirea din partea surorii. Poate vrea sa plece in vreo croaziera, singur sau insotit de altcineva...

Multumiri si stima tuturor.

raluk0207 a scris:

Nu exista un termen anume.
Puteti astepta 50 de ani sau puteti sa nu asteptati deloc.
In primul rand trebuie sa fiti sigura ca exista un testament. Lucru, pe care o sa-l aflati prin acea interogare la RNNEL.

Deci eu cat trebuie sa astept ca sa "apara" posesorul testamenrului ca sa pot face ceva( sa.l atac sau sa ma inteleg cu el)?

rodikuta a scris:

Sora sotului meu s.a sinucis. Era singura, n.a avut niciodata sot sau copii. Parintii lor sunt morti iar sotul meu este unic mostenitor. Acum facem actele pentru a putea intra in casa deoarece e sigilata de catre Politie, ea fiind gasita in casa in stare de putrefactie. Dupa aceea vom incepe succesiunea, numai ca se aud zvonuri ca a facut cuiva testament. Ea oricum nu era in deplinatatea facultatilor mintale , incercand de mai multe ori sa se sinucida, fiind internata la Obregia. Intrebarea este daca este o alta cale de a actiona impotriva unuii eventual testament in atafa de proces sau daca m.ar ajuta mai mult sa nu fac deloc succesiune. Multumesc

Va multumesc tuturor celor care ma ajutati cu sfaturi. Sincera sa fiu, mi.e si teama sa continui succesiunea pentru ca nu.mi convine sa platesc eu taxele si dupa aceea sa vina cel cu testamentul si cu pretentiile pe banii mei. M.ar mai interesa , daca totusi duc la final succesiunea, cat timp trebuie sa.l astept pe cel cu testamentul, pentru ca eu vreau sa vand si daca el apare dupa, ma gandesc ca trebuie sa.i dau despagubiri sau poate ma da in judecata si cine stie cat imi cere. Multumiri maxime.

avocatmaria a scris:

Dacă exista testament și doriți sa l atacați aveți șanse de câștig

Multumesc frumos de sfat. Deci notarul poate sa.mi spuna inainte de deschiderea succesiunii daca locuinta este obiectul unui testament? Si unde poate verifica( daca.mi puteti spune)?

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Este interesul dvs sa faceti demersuri la notar pt dezbaterea succesiunii,notarul public fiind in masura sa verifice si daca exista un testament.

Sora sotului meu s.a sinucis. Era singura, n.a avut niciodata sot sau copii. Parintii lor sunt morti iar sotul meu este unic mostenitor. Acum facem actele pentru a putea intra in casa deoarece e sigilata de catre Politie, ea fiind gasita in casa in stare de putrefactie. Dupa aceea vom incepe succesiunea, numai ca se aud zvonuri ca a facut cuiva testament. Ea oricum nu era in deplinatatea facultatilor mintale , incercand de mai multe ori sa se sinucida, fiind internata la Obregia. Intrebarea este daca este o alta cale de a actiona impotriva unuii eventual testament in atafa de proces sau daca m.ar ajuta mai mult sa nu fac deloc succesiune. Multumesc
As dori sa stiu cand incep sa vina deciziile pe lg 223/2016 sau daca macar s-au apucat cei de la CPS sa lucreze la ele. Stiu ca perioada este de doi ani, dar daca pina acum nu s-a facut nimic , cand se vor apuca intr-un final de ele, cateva zeci de mii de dosare vor fi gata in 5-6 ani daca se merge in stilul asta. Ati putea sa ma ajutati cu o informatie corecta , ca poate eu nu cunosc situatia reala. Eu am depus cererea in ianuarie si deja un sfert din perioada s-a dus....imi puteti spune ceva clar? multumesc...
Discuție pensie militara
Buna ziua,
As dori sa va intreb, daca am depus cererea de recalculare a pensiei in data de 8 ianuarie 2016 si mi-au raspuns cei de la CPS ca vor solicita la fostul loc de munca un grafic cu salariile aferente perioadei cerute, cam cand ar trebui sa primesc decizia noua? e posibil sa o primesc anul asta? sau mai devreme de data limita de depunere (iunie2016)? multumesc frumos