in primul rand e obligatoriu sa aveti atat raportul de gestiune la zi cat si registrul de casa, reg.unic de control, CIM pt.angajati....pentru mai multe detalii intrebati contabilul care se ocupa de magazinul de dvs.
Pentru infiintarea unei intreprinderi individuale este nevoie de un sediu profesional stabil si, pentru anumite activitati economice, este necesara o anumita pregatire profesionala sau un atestat al pregatirii profesionale.
Contabilitatea unei intreprinderi individuale se tine in partida simpla, aceasta fiind obligata sa completeze registrul de incasari si plati, precum si registrul inventar.
Veniturile realizate de intreprinderea individuala sunt supuse impozitului de 16% pe venit din activitati independente si contributiei de 5,5% la asigurarile sociale de sanatate.
Intreprinderea individuala poate desfasura orice fel de activitate, cu exceptia celor organizate si reglementate prin legi speciale (precum medicina, avocatura, notariat, arhitectura si contabilitate).
Intreprinderea individuala poate avea un singur un singur cod CAEN, la fel ca si o PFA, iar pentru mai multe activitati trebuie sa deschida mai multe intreprinderi individuale.
Principala diferenta dintre PFA, intreprinderea familiala si intreprinderea individuala este faptul ca aceasta din urma poate avea angajati.
Dosarul de infiintare se depune la Oficul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul judetului in care isi va avea sediul social intreprinderea individuala.
Procedura de inregistrare a unei intreprinderi individuale dureaza aproximativ o saptamana.
Taxele pentru infiintarea unei intreprinderi individuale ajung pana la suma de 200 de lei
Contabilitatea se tine in partida simpla, intreprinderile individuale fiind obligate sa completeze registrul de incasari si plati, precum si registrul inventar.