avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Activitate radu_pas

Activitate radu_pas

As dori sa fac in perimetrul proprietatii mele un foraj pentru apa calda pe care o voi utiliza pentru nevoile personale (nu comercializare). Am nevoie de ceva acte pentru aceasta. Stiu ca apa termala este o resursa naturala supusa legii minelor si conform legii (art. 4 al.2-3 si art.29) pot face acest lucru. Puteti sa ma lamuriti putin. Intra sub incidenta altei legi. Precizez ca locuiesc in Baile Felix si este o zona unde la 100m gasesc apa calda. Multumesc anticipat.
Discuție CAS pentru PFA
Buna ziua,

Daca sunt angajat la un SRL si mi se platesc toate taxele pentru norma intreaga si in acelasi timp am un PFA, platesc CAS pentru amandoua sau numai pentru una ?

Va multumesc anticipat !
Răspuns la discuția achizitie masina germania
imi cer scuze, nu sunt contabil, dar daca autovehiculul nu se incadreaza la 145^ atunci suma ramasa in contul 4427 care se va plati la decontul de TVA este chiar TVA-ul, astfel la urma urmei in urma decontului ori compensez ori platesc TVA ?
Multumesc mult pentru raspuns.
AndreiBorbel a scris:

Trebuie sa comunicati codul de inregistrare in scopuri de TVA in Romania, si anume CIF-ul. Iar CIF-ul este CUI-ul cu RO in fata.
In acest caz, vanzatorul din Germania va efectua o livrare intracomunitara scutita de TVA, iar Dvs. in Romania veti realiza o achizitie intracomunitara pentru care veti aplica taxare inversa. Deci nu veti face o plata efectiva de TVA ci doar veti inregistra 4426=4427 si veti declara achizitia in D390. Mult succes!

Stimate domn Andrei Borbel,

Ma bucur ca am descoperit acest raspuns, sper sa fie si valabil. Vreau sa cumpar o masina SH din Germania. Firma mea este un PFA integistrat in scopuri de TVA, inscrisa in registrul comertului intracomunitar. Vanzatorul masinii din Germania este persoana juridica. Am vazut raspunsul Dumneavoastra pe care l-am si citat, asa stiam si eu ca se desfasoara lucrurile, dar totusi, inainte de a face tranzactia am zis sa ma interesez la finante. Eu mai luasem pe firma carbuni din Ungaria si nu am platit TVA nici acolo nici aici. Dar dupa un lung periplu la finante (majoritatea habar nu au) o doamna mi-a spus ca in conformitate cu codul fiscal valabil 2011, art 145^, TVA-ul de la masinile SH achizitionate pe firma nu este deductibil, cu anumite exceptii in care nu ma incadrez (leasing, taxi, etc) si prin urmare daca dealerul imi facureaza fara TVA, la inmatricularea masinii in Romania va trebui sa platesc TVA. Tipa mi-a distrus toate visele :). Apoi am vorbit cu cineva care se ocupa de masini si mi-a spus ca a cumparat masina din germania, pe firma, fara TVA, si a inmatriculat-o fara probleme, fara sa mai plateasca TVA in Romania.

Care este varianta corecta ?
Mai stiti vreun caz concret ?