avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Activitate pop_ro57

Activitate pop_ro57

Buna ziua,
In 2021 am obtinut in instanta recalcularea pensiei pe baza veniturilor brute realizate pe perioada de munca aducand adeverinta de la compania unde am lucrat timp de 30 de ani respectiv Rompetrol.
Pe 19.08.2024 am primit decizia de pensionare recalculata. In aceasta decizie punctajul obtinut este acelasi pana la ultima zecimala cu cel din decizia anterioara recalcularii pe baza veniturilor brute la care s-a adaugat punctele de stabilitate. Din moment ce eu aveam o decizie obtinuta in urma unei demers in instanta de ce nu s-a tinut cont de aceasta? Este ca si cum demersul meu in instanta a fost inutil. Mentionez ca la dosarul de pensionare am toate adeverintele necesare care arata perioadele de munca in grupa 1 si 2, lucrul in sarbatori legale, ore de noapte precum si adeverinta cu salariile compensatorii obtinute la final de activitate conform contractului colectiv de munca si contributiile catre stat aferente acestora.
Aceeasi situatie este si in decizia sotului meu respectiv punctajul din noua decizie este cel anterior recalcularii pe baza veniturilor brute la care s-a adaugat punctele de stabilitate. El a iesit la pensie de 26 de ani si pe parcursul anilor a avut mai multe decizii din care reiesea un stagiu de cotizare contributiv de 30 de ani si zero luni. In noua decizie stagiul de cotizare este de 29 de ani 3 luni si 20 de zile. (cu acest stagiu nu ar fi putut iesii la pensie in 1998 pe baza legii in vigoare de atunci).
Spuneti-mi va rog daca noua decizie este corecta si daca nu, ce pot face?
Va multumesc!
Am mers la Casa de Pensii si am solicitat un buletin de calcul al punctajului dupa adeverinta depusa. De asemenea mi-au dat si punctajele anuale Eu am un program de calcul al punctajului si am verificat calculul si valorile introduse sunt cele din adeverinta. Acum astept de la fostul loc de munca sa vad daca adeverinta aste corecta.
Au recunoscut insa ca anterior acestei decizii cand am mers cu o adeverinta de sporuri si am solicitat recalculare nu s-a facut la salariul de baza ci la ultima valoare recalculata si in felul acesta s-au introdus salarii mult mai mari care depasesc valorile salariilor brute din adeverinta si implicit punctajul a fost mai mare si s-au primit drepturi necuvenite. Insa greseala este a lor. Au facut si un buletin de calcul cu banii ce trebuie inapoiati. Daca adeverinta se va dovedi ca este corecta este legal sa micsoreze pensia?
Va multumesc!
Am solicitat la Casa de Pensii recalcularea pensiei pe baza de salarii brute. Am dus o adeverinta de la locul de munca cu aceste salarii. Casa de pensii mi-a refuzat calculul si ca urmare am dat-o in judecata. Am castigat procesul si Casa de Pensii a fost obligata sa-mi recalculeze pensia pe baza adeverintei depuse cu salariile brute. Dupa recalculare mi sa redus punctajul si implicit pensia primind un buletin de calcul cu banii pe care trebuie sa ii dau inapoi. Verificand adeverinta cu salariile brute cu cartea de munca am constatat ca aceasta avea greseli foarte mari in anumite luni valorile nu corespundeau nici cu salariul de baza iar in altele era chiar 0(zero). Ce pot face in aceasta situatie deoarece nu stiu cum sa dovedesc ca adeverinta este gresita iar ca sa iau una corecta imi ia foarte mult timp si depasesc cele 45 de zile cand pot face contestatie. Va multumesc !
Va multumesc.
Spuneti-mi va rog daca si sotul meu care a iesit la pensie in 1999 dupa vechea lege beneficiaza de acest lucru. A iesit la pensie la limita de varsta(50 de ani) si vechime integrala cu reducerea varstei de pensionare cu 10 ani pentru munca de grupa( 1 si 2 ). A primit salarii compensatorii conform contractului colectiv de munca valabil la acea data.
In anul 2013 luna decembrie am iesit la pensie la limita de varsta si vechime integrala. Conform contractului colectiv de munca am primit cate un salariu mediu pe ramura (petrochimie) pentru fiecare an lucrat(30 de ani) .Acest lucru s-a intamplat in ultima luna lucrata la inteprindere. Vreau sa stiu daca acest venit a intrat la calculul punctului de pensie si daca nu ce trebuie sa fac pentru rezolvare?

Răspuns la discuția Pensionare pe caz de boala
Va multumesc.
Buna ziua,
In urma cu un an am fost diagnosticata cu neoplasm de col uterin stadiul 2; am efectuat toate procedurile care mi-au fost recomandate: radioterapie, chimioterapie si brahiterapie. In luna februarie a acestui an am fost operata la Institutul Oncologoc Fundeni (s-a efectuat histerectomie totala largita).Sunt in concediu medical de un an. Rezultatul histopatologic a fost bun, m-am recuperat insa doresc sa ma pensionez pe caz de boala deoarece serviciul meu presupune naveta, lucrul la ture de 12 ore, mediu relativ toxic si foarte mult stres. Spuneti-mi va rog daca in aceste conditii ma pot pensiona si primi gr. 2 de invaliditate.
Va multumesc pentru raspuns, va doresc toate cele bune.
Sunt nascuta la data de 22.03.1957; dupa terminarea facultatii m-am angajat la data de 22.09.1982 si in acest moment am o vechime efectiva de 29 ani si 3 luni la care sper sa se adauge cele 5 luni lucrate inainte de facultate si in acest fel sa am 29 ani si 8 luni. Am lucrat in gr. a II-a de munca timp de 18 ani si 6 luni si nu am beneficiat niciodata de indemnizatie de somaj.