Multumesc pt raspuns. Mi-a fost de ajutor. M-am exprimat eu gresit. Ma refeream la administrarea probelor in recurs, daca este suprimat apelul. La art. 304 ind 1 ma refeream si eu.
referitor la probele din recurs..fara sa vreau sa ma abat prea mult de la subiect as avea si eu o intrebare. ce se intampla in cazul in care recursul este devolutiv? se va mentine dispozitia conform careia in recurs se poate administra doar proba cu inscrisuri? sau se vor putea administra orice fel de probe. Multumesc!
Identificarea de catre proprietar se face ca in cazul suspendarii permisului de conducere? ca atunci cand proprietarul masinii cu care s-a incalcat oug195/2002 primeste acasa o adresa prin care i se cere sa declare cine a condus masina in data x....? stiti cumva cum se numeste acel tip de formular?, ca sa stiu sa-l invoc in instanta.
va multumesc!
Asa am si facut! am contestat Pv si am castigat. Am invocat prezumtia de nevinovatie in cazul contraventilor (am citat si jurisprudenta CEDO in cauza Anghel c Romaniei), dar azi am primit cererea de recurs motivata pe faptul ca "procesul verbal n-a fost emis in baza unei banuieli ci in baza unei prezumtii ca proprietarul a savarsit contraventia"....asa e motivat in cererea de recurs si ca "proprietarul are dreptul la o actiune in regres impotriva persoanei care a condus autoturismul".
Nelamurirea mea e legata de raspunderea pt fapta altuia pe care o invoca cealalta parte. din cate stiu eu...raspunderea contraventionala e una personala si nu vad cum s-ar putea intoarce in regres.....
Ei mai invoca faptul ca sarcina probei imi revine mie si ca eu nu am demonstrat ca nu am condus autoturismul in acea seara (eu m-am aparat spunand ca nu posed si nu am posedat niciodata permis de conducere ).
cui ii revine sarcina probei in situatia asta?
Am o întrebare referitoare la emiterea unui proces verbal de contravenţie bazat pe o "prezumţie de proprietate" a persoanei care figurează în evidenţa prefecturii. Se poate să sancţionezi contravenţional, în baza unei Hotarari a consiliului local (bazată pe O.G 2/2001), doar prezumând că autovehiculul surprins pe camere de filmat a fost condus de către proprietarul care figurează în evidenţa autorităţilor? fara a depune niciun fel de diligenţă în a afla cine a condus de fapt autoturismul la data săvârşirii contravenţiei?
Vă mulţumesc!
Asa este, cazul e cu siguranta mult mai complex. Sunt curios daca A poate la randul sau sa depuna plangere pentru abuz de incredere (avand in vedere ca e vorba de un bun, cred ca e mobil, si ca a solicitat repetat restituirea acestuia). Dovedirea abuzului de incredere ar putea constitui o circumstanta atenuanta. Pe de alta parte, e vorba de un contract civil (contract de imprumut). Poate ma puteti lamuri si cu aceasta problema.
Cu stima,
A.F.
Nu cunosc practica judiciara in materie in cazul infractiunii de santaj, dar din prevederile codului penal (art194) se cere ca fapta sa fie comisa pt a dobandi in mod injust un folos. este discutabil in aceasta situatie daca este vorba de un folos, avand in vedere ca A este proprietarul bunului. Modul de a dobandi este intr-adevar injust (nu ne putem face singuri dreptate), dar nu stiu daca expresia din cod se refera la "modalitatea in care actioneaza infractorul". Santajul e o infractiune impotriva libertatii pishice a persoanei iar din relatarea faptei cred ca s-a depasit aceasta bariera a simplei amenintari si s-a trecut la lovirea propriu-zisa. E intersant de urmarit decizia instantei.
Trebuie precizat în primul rând despre ce bun era vorba, pentru că dacă a împrumutat o maşină, de exemplu, iar apoi l-a întâlnit pe B pe strada (maşina împrumutată fiind acasă) mi se pare forţat să încadrezi fapta la tâlhărie. Trebuie precizat dacă bunul împrumutat se afla în posesia lui B în momentul săvârşirii violenţelor. Dacă bunul se afla în altă parte, consider că nu poate fi vorba de o tâlhărie deoarece intenţia lui A nu poate fi calificată prin scop (vezi condiţiile tentativei). În cazul în care veti demonstra ca bunul era departe de locul faptei şi că intenţia lui A era doar de a-l ameninţa sau de a-i aplica o corecţie, aveţi şansa să fie schimbată încadrarea juridică în lovire sau vătămare corporală (în funcţie de zilele de îngrijiri medicale). Eu cred că nu va scăpa de arestarea preventivă (având în vedere că a scos şi pistolul).
A trebuie sa fie sincer si sa coopereze cu organele de urmărire penală, iar dacă va dovedi existenţa unei stări de provocare are şanse mari să primească o pedeapsă cu suspendare.
si inca o intrebare mai am. poate fi considerat acest contract de vanzare-cumparare unul cu executare succesiva (restul ratelor urmau sa fie achitate in urmatorii 2 ani)? ei au intrat in posesia imobilului inca de la semnarea antecontractului si au locuit mai bine de 15 ani intr-un imobil care nu era in proprietatea lor, neplatind chirie. pot cere rezilierea contractului?
sa cer desfintarea doar pt viitor si sa nu restitui astfel avansul?
aşa este. mulţumesc! trebuie să recitesc cu atentie contractul. pot fi considerate daune faptul ca cumparatorul a locuit în imobil, deşi nu a devenit proprietar , fără a achita niciun fel de chirie?