Bună seara,
Am unele nelămuriri referitoare la un antecontract de vânzare - cumpărare, în care la momentul încheierii promisiunii, viitorul cumpărător a achitat 3/4 din preţ, urmând ca restul sumei să fie achitată în următorii 2 ani (termen extinctiv). Diferenţa de preţ nu a fost achitată. Poate fii considerată, fără a fi prevăzut expres, suma iniţială (3/4 din preţ) ca şi arvună? sau e doar un accont? Dacă viitorul cumpărător nu şi-a executat obligaţia pot cere rezilierea contractului?
Vă mulţumesc
Daca nu si-a executat obligatia juridica referitoare la pret aveti posibilitatea de a solicita in instanta rezolutiunea contractului.
Restul aspectelor trebuie studiate in concret de avocat cu contractul in fata.
Clauza de arvuna trebuie sa fie expres stipulata. Altfel, suma platita este un simplu avans din pret si nu poate fi retinuta, (respectiv, intoarsa indoit, dupa caz).
Multumesc pt raspunsuri, exact cum ma gandeam, nu am prevazut expres in contract. Problema e ca as dori sa reziliez contractul fara a mai returna acel avans dat in urma cu mai bine de 10 ani. contractul nu a fost niciodata perfectat, din vina cumparatorului care nu a platit restul pretului in intervalul de timp (2ani) stipulat in contract (mentionez ca nu am inserat in mod expres niciun pact comisoriu si nici veo cauza penala) . ce sansa am sa desfintez promisiunea de vanzare-cumparare, fara a mai fi nevoit sa restitui avansul?
va multumesc!
Ati putea solicita desfiintarea cu plata de daune, daca le puteti dovedi. In acest fel, daca instanta va stabili obligatia deydaunarii, va compensa (partial sau total) obligatia restituirii avansului cu obligatia platii daunelor.
In niciun caz nu puteti invoca pur si simplu dreptul de a retine avansul platit de promitentul cumparator.
Mai exista sansa ca promotentul cumparator sa uite sa solicite restituirea avansului.
O intrebare. Ce intelegeti prin acel termen extictiv de doi ani? Nu cumva ati stabilit ca neplata pretului la termenul stabilit duce la desfiintarea de plin drept a antecontractului? Greu de crezut, deoarece intr-o interventie ulterioara ati afirmat ca nu ati prevazut niciun pact comisoriu.
Poate ca o analiza detaliata a contractului ar fi mai utila decat informatiile date cu picatura.
aşa este. mulţumesc! trebuie să recitesc cu atentie contractul. pot fi considerate daune faptul ca cumparatorul a locuit în imobil, deşi nu a devenit proprietar , fără a achita niciun fel de chirie?
Plata dublei arvune
paul_2008
Buna-ziua,
In cazul in care am incheiat un antecontract, iar vanzatorul nu si-a respectat obligatia de a incheia actul notarial (vanzare-cumparare teren), eu ... (vezi toată discuția)