Da, aţi înţeles bine. Orice cerere de chemare în judecată depusă până la data de 31.08.2012 inclusiv se va judeca potrivit dispoziţiilor Codului de procedura din 1865, excepţie făcând administrarea probelor.
ªi recursul dvs. va fi judecat potrivit dispoziţiilor vechiului Cod de procedură civilă însă, dacă vor fi propuse probe, acestea vor fi administrate potrivit dispoziţiilor noului Cod de procedură civilă. De principiu, proba care se poate propune în recurs este numai cea cu înscrisuri, cu excepţia cazului în care hotărârea primei instanţe este casată cu trimitere sau cu reţinere, situaţie în care sunt admisibile orice probe prevăzute de legea de procedură civilă. Aveţi, mai jos, dispoziţiile art. 24 - art. 26 din viitorul Cod de procedură civilă.
Legea aplicabila proceselor noi
Art. 24. - Dispozitiile legii noi de procedura se aplica numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea acesteia in vigoare.
Legea aplicabila proceselor in curs
Art. 25. - (1) Procesele in curs de judecata, precum si executarile silite incepute sub legea veche raman supuse acelei legi.
(2) Procesele in curs de judecata la data schimbarii competentei instantelor legal investite vor continua sa fie judecate de acele instante, potrivit legii sub care au inceput. In caz de trimitere spre rejudecare, dispozitiile legale privitoare la competenta, in vigoare la data cand a inceput procesul, raman aplicabile.
(3) In cazul in care instanta investita este desfiintata, dosarele se vor trimite din oficiu instantei competente potrivit legii noi. Dispozitiile alin. (1) raman aplicabile.
Legea aplicabila mijloacelor de proba
Art. 26. - (1) Legea care guverneaza conditiile de admisibilitate si puterea doveditoare a probelor preconstituite si a prezumtiilor legale este cea in vigoare la data producerii ori, dupa caz, a savarsirii faptelor juridice care fac obiectul probatiunii.
(2) Administrarea probelor se face potrivit legii in vigoare la data administrarii lor.