avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Potrivit carui Cod de procedura civila se judeca un ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Potrivit carui Cod de procedura civila se judeca un recurs care are prim termen dupa data de 1 septembrie 2012?

Am depus recursul in termen la curtea de apel pe data de 27.07.2012, conform prevederilor codului in vigoare la acea data .
Pana acum nu am primit citatie cu termenul dar oricum acesta va fi dupa 01.09.2012 , cand intra in vigoare nuol cod de procedura civila.
Dupa ce cod , cel nou sau cel vechi , se va judeca recursul in contencios administrativ ?
Motivele pe care le-am invocat sunt conform art. 304 din vechiul cod iar in noul cod la art. 488 sunt altele .
Art. 486 din noul cod prevede avocat .
Ma pot reprezenta singura avand in vedere data depunerii recursului?
Raman valabile motivele invocate dupa vechiul cod?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: fleshmeister , utilizator 00:20, 24 August 2012
Se va aplica legea noua referitor la avocati doar daca e posibil.
Conform art. 3 din legea nr. 76 / 2012 pentru punerea in aplicare a legii nr. 134 / 2010 privind Codul de procedura civila, dispozitiile Codului de procedura civila se aplica numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea acestuia in vigoare.
Asadar, actiunea dumneavoastra se va desfasura pana la finalizare sub vechile prevederi ale Codului de procedura civila.
Multumesc pentru raspuns

Deci sa inteleg ca orice actiune depusa pana la data de 31.08.2012 - data registraturii, inclusiv o actiune nou depusa care va primi termen dupa 01.09.2012, se judeca dupa vechiul cod ?
Da, aţi înţeles bine. Orice cerere de chemare în judecată depusă până la data de 31.08.2012 inclusiv se va judeca potrivit dispoziţiilor Codului de procedura din 1865, excepţie făcând administrarea probelor.

ªi recursul dvs. va fi judecat potrivit dispoziţiilor vechiului Cod de procedură civilă însă, dacă vor fi propuse probe, acestea vor fi administrate potrivit dispoziţiilor noului Cod de procedură civilă. De principiu, proba care se poate propune în recurs este numai cea cu înscrisuri, cu excepţia cazului în care hotărârea primei instanţe este casată cu trimitere sau cu reţinere, situaţie în care sunt admisibile orice probe prevăzute de legea de procedură civilă. Aveţi, mai jos, dispoziţiile art. 24 - art. 26 din viitorul Cod de procedură civilă.
Legea aplicabila proceselor noi

Art. 24. - Dispozitiile legii noi de procedura se aplica numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea acesteia in vigoare.

Legea aplicabila proceselor in curs

Art. 25. - (1) Procesele in curs de judecata, precum si executarile silite incepute sub legea veche raman supuse acelei legi.
(2) Procesele in curs de judecata la data schimbarii competentei instantelor legal investite vor continua sa fie judecate de acele instante, potrivit legii sub care au inceput. In caz de trimitere spre rejudecare, dispozitiile legale privitoare la competenta, in vigoare la data cand a inceput procesul, raman aplicabile.
(3) In cazul in care instanta investita este desfiintata, dosarele se vor trimite din oficiu instantei competente potrivit legii noi. Dispozitiile alin. (1) raman aplicabile.

Legea aplicabila mijloacelor de proba

Art. 26. - (1) Legea care guverneaza conditiile de admisibilitate si puterea doveditoare a probelor preconstituite si a prezumtiilor legale este cea in vigoare la data producerii ori, dupa caz, a savarsirii faptelor juridice care fac obiectul probatiunii.
(2) Administrarea probelor se face potrivit legii in vigoare la data administrarii lor.
Ultima modificare: Luni, 20 August 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Prevederea privind proba exclusiv cu inscrisuri in faza recursului exista si in vechiul cod de procedura civila.

Alte discuții în legătură

In recurs se poate solicita interogatoriul paratului? handsu handsu Daca la recurs se poate solicita interogatoriul paratului ? (vezi toată discuția)
Probe noi depuse la ca, inscrisuri care nu au fost depuse la instanta de fond bartac bartac Buna seara, un litigiu de munca care a fost atacat cu recurs, mai poate depune angajatorul inscrisuri noi in recurs la curtea de apel? Avand in vedere si Art. ... (vezi toată discuția)
Vechiul cod, noul cod executare silita geo-vem geo-vem O executare silita,titlul executor obtinut pe vechiul cod de procedura ,contestata la acest moment se va judeca pe vechiul cod ori pe noul cod?In special fac ... (vezi toată discuția)