avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Potrivit carui Cod de procedura civila se judeca un ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Potrivit carui Cod de procedura civila se judeca un recurs care are prim termen dupa data de 1 septembrie 2012?

Am depus recursul in termen la curtea de apel pe data de 27.07.2012, conform prevederilor codului in vigoare la acea data .
Pana acum nu am primit citatie cu termenul dar oricum acesta va fi dupa 01.09.2012 , cand intra in vigoare nuol cod de procedura civila.
Dupa ce cod , cel nou sau cel vechi , se va judeca recursul in contencios administrativ ?
Motivele pe care le-am invocat sunt conform art. 304 din vechiul cod iar in noul cod la art. 488 sunt altele .
Art. 486 din noul cod prevede avocat .
Ma pot reprezenta singura avand in vedere data depunerii recursului?
Raman valabile motivele invocate dupa vechiul cod?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: fleshmeister , utilizator 00:20, 24 August 2012
referitor la probele din recurs..fara sa vreau sa ma abat prea mult de la subiect as avea si eu o intrebare. ce se intampla in cazul in care recursul este devolutiv? se va mentine dispozitia conform careia in recurs se poate administra doar proba cu inscrisuri? sau se vor putea administra orice fel de probe. Multumesc!
Multumesc pentru raspuns .
In acest caz, daca se vor utiliza ulterior caile de atac - revizuirea/contestatia in anulare -acestea se vor intocmi si judeca dupa noul cod sau dupa cel vechi avand in vedere ca actiunea initiala si recursul au fost depuse inainte de 01.09.2012 ?
@costif

Îmi pare rău, însă remarca dvs. nu are legătură cu mesajul meu pe care, regret, însă nu l-aţi înţeles. Eu făceam referire tocmai la dispoziţiile Codului de procedură civilă în vigoare, nu la cele ale noului Cod de procedură civilă.

Este o deosebire evidentă între propunerea, încuviinţarea şi admisibilitatea probelor, pe de o parte, şi administrarea acestora, pe de altă parte. Această deosebire rezultă din dispoziţiile art. 26 din NCPC coroborate cu cele ale art. 249 - art. 264 din acelaşi act normativ. În altfel spus, domnul mototo nu poate propune în recursul domniei sale administrarea probei cu înscrisuri pe suport informatic în temeiul art. 260 din NCPC, însă, dacă în recurs va fi propusă şi încuviinţată proba cu înscrisuri (cele prevăzute de vechiul Cod de procedură civilă), această probă va fi administrată potrivit dispoziţiilor art. 292 şi urm. NCPC.


@fleshmeister

Mărturisesc că nu am înţeles ce aţi vrut să spuneţi prin "în cazul în care recursul este devolutiv". Recursul rămâne cale extraordinară de atac şi în noua reglementare şi îşi consolidează această poziţie. Nu mai există o prevedere similară art. 304 ind. 1 din actualul Cod de procedură civilă, prevedere despre care s-ar putea spune ca este un hibrid.

În privinţa probelor care pot fi produse în calea de atac a recursului, acestea sunt prevăzute la art. 492 şi art. 501, alin. (4) din NCPC. Reglementarea este similară cu cea din Codul de procedură civilă în vigoare în prezent.
Art. 492
(1) In instanta de recurs nu se pot produce noi probe, cu exceptia inscrisurilor noi, care pot fi depuse, sub sanctiunea decaderii, odata cu cererea de recurs, respectiv odata cu intampinarea.
(2) In cazul in care recursul urmeaza sa fie solutionat in sedinta publica, pot fi depuse si alte inscrisuri noi pana la primul termen de judecata.

Art. 501
..........................................
(4) In cazul rejudecarii dupa casare, cu retinere sau cu trimitere, sunt admisibile orice probe prevazute de lege.

Dacă sunteţi student la Facultatea de Drept, vă sugerez să urmăriţi conferinţele organizate de INM pe tema noului Cod de procedură civilă. Mie mi-au placut foarte mult. Primele două conferinţe au fost înregistrate şi le găsiţi tot pe site-ul INM.
[ link extern ]


@mototo

Cu multă plăcere! :) Răspunsul este că, evident, exercitarea unor eventuale alte căi extraordinare de atac se va face potrivit dispoziţiilor Codului de procedură civilă care este în vigoare în prezent. Mai jos aveţi art. 27 din noul Cod de procedură civilă.
Legea aplicabila hotararilor

Art. 27. - Hotararile raman supuse cailor de atac, motivelor si termenelor prevazute de legea sub care a inceput procesul.
Ultima modificare: Joi, 23 August 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc pt raspuns. Mi-a fost de ajutor. M-am exprimat eu gresit. Ma refeream la administrarea probelor in recurs, daca este suprimat apelul. La art. 304 ind 1 ma refeream si eu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In recurs se poate solicita interogatoriul paratului? handsu handsu Daca la recurs se poate solicita interogatoriul paratului ? (vezi toată discuția)
Probe noi depuse la ca, inscrisuri care nu au fost depuse la instanta de fond bartac bartac Buna seara, un litigiu de munca care a fost atacat cu recurs, mai poate depune angajatorul inscrisuri noi in recurs la curtea de apel? Avand in vedere si Art. ... (vezi toată discuția)
Vechiul cod, noul cod executare silita geo-vem geo-vem O executare silita,titlul executor obtinut pe vechiul cod de procedura ,contestata la acest moment se va judeca pe vechiul cod ori pe noul cod?In special fac ... (vezi toată discuția)