avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Prezumþia dreptului de proprietate în cazul unui ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Prezumþia dreptului de proprietate în cazul unui autoturism

Am o întrebare referitoare la emiterea unui proces verbal de contravenţie bazat pe o "prezumţie de proprietate" a persoanei care figurează în evidenţa prefecturii. Se poate să sancţionezi contravenţional, în baza unei Hotarari a consiliului local (bazată pe O.G 2/2001), doar prezumând că autovehiculul surprins pe camere de filmat a fost condus de către proprietarul care figurează în evidenţa autorităţilor? fara a depune niciun fel de diligenţă în a afla cine a condus de fapt autoturismul la data săvârşirii contravenţiei?
Vă mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: fleshmeister , utilizator 13:28, 30 Mai 2012
se poate emite un asemenea pv insa proprietarul poat eface contestatie impotriva pv, va cistga in mod cert in masura in care dovedeste ca nu se afla la volan in momentul respectiv si poate solicita returnarea cheltuielilor ocazionate de proces.
poate chiar sa conteste ptr nelegalitate insasi HCL
Asa am si facut! am contestat Pv si am castigat. Am invocat prezumtia de nevinovatie in cazul contraventilor (am citat si jurisprudenta CEDO in cauza Anghel c Romaniei), dar azi am primit cererea de recurs motivata pe faptul ca "procesul verbal n-a fost emis in baza unei banuieli ci in baza unei prezumtii ca proprietarul a savarsit contraventia"....asa e motivat in cererea de recurs si ca "proprietarul are dreptul la o actiune in regres impotriva persoanei care a condus autoturismul".
Nelamurirea mea e legata de raspunderea pt fapta altuia pe care o invoca cealalta parte. din cate stiu eu...raspunderea contraventionala e una personala si nu vad cum s-ar putea intoarce in regres.....
Ei mai invoca faptul ca sarcina probei imi revine mie si ca eu nu am demonstrat ca nu am condus autoturismul in acea seara (eu m-am aparat spunand ca nu posed si nu am posedat niciodata permis de conducere ).
cui ii revine sarcina probei in situatia asta?
In speta mentionata sarcina probei revine autoritatii emitente a PV,prin care a constatat si a consemnat o contraventie savarsita de o persoana fizica ,care poate fi identificata ,fie de catre autoritate fie de catre proprietarul autoturismului cu care se sustine ca a fost savarsita contraventia
Identificarea de catre proprietar se face ca in cazul suspendarii permisului de conducere? ca atunci cand proprietarul masinii cu care s-a incalcat oug195/2002 primeste acasa o adresa prin care i se cere sa declare cine a condus masina in data x....? stiti cumva cum se numeste acel tip de formular?, ca sa stiu sa-l invoc in instanta.
va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inspectie itm procedura ContSters322186 ContSters322186 am contestat inspectia si procesul verbal ca \\"angajatot\\" inspectia doar in cale recursului prealabil?gratios iar contraventia in instanta ITM vine ... (vezi toată discuția)
Prezentare dovezi contestatie pv trecere pe rosu gabriellaptaru gabriellaptaru Buna ziua, In luna mai mi-a fost suspendat permisul de conducere pe motiv ca am trecut pe rosu. Mentionez ca am trecut pe verde, nici macar pe galben, doar ca ... (vezi toată discuția)
Depasire in zona de actiune a indicatorului "depasirea interzisa" mihai.bratescu mihai.bratescu Buna ziua, In ziua de 28.11.2009, orele 17:20, in timp ce conduceam autoturismul in raza localitatii Ogra, jud. Mures, pe, DN 15, E 60, Km. 53 + 300 in ... (vezi toată discuția)