avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Activitate negue_c

Activitate negue_c

Perimare nu, citind pe un site de legislatie inteleg ca nu se aplica si in cazul executarilor silite fara somatie, adica exact ca a mea direct prin poprire.

Insa da, din 2012 pana in 2016 au trecut mai mult de 3 ani. Iar eu cererea firmei de recuperari creante de reincepere a executarii nu imi amintesc s-o fi vazut, doar adresele trimise de executor catre diverse institutii. Citind asa cat pot intelege eu, executorul nu poate sa redeschida din oficiu.

Desi din 2017 aveam conturi deschise, acestea nu au fost poprite. Poate pentru ca vechiul executor a aplicat corect prevederile codului, care (am gasit eu) spune la Art. 704 ca se poate cere reluarea executarii inauntrul termenului de prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita.

Ar fi deci 2 chestii: 1 - redeschiderea (probabil) din oficiu a executarii, si 2 - redeschiderea dupa ce a intervenit prescriptia.

Eu acum incerc sa vad daca pot introduce (printr-un avocat, desigur) o contestatie la executare, si cam ce sanse ar avea. Creditul a fost platit cam pe jumatate, avand desigur si chitantele in acest sens. Nu am mai putut plati din cauza prostului management al firmei pentru care ii imprumutasem initial, nu a fost ceva voit. Ma tem insa ca instanta ar putea spune ca e tardiva contestatia la executare acum, la peste 8 ani de la incepere (cu toate salturile care s-au facut, incetare apoi reluare, trecere la alt executor etc).
Orice parere (inainte de a plati un avocat, adica) este asteptata si binevenita. Multumesc.
Revin, ca e asa de interesant ca nu pot dormi noaptea...
Desi doamna executor "inca nu a aprobat" cererea mea de a-mi elibera o copie a dosarului de executare, m-am prezentat ieri la sediul lor unde am fost lasat sa consult dosarul. Pentru ca asta si spunea adresa lor, ca daca vreau detalii sa ma prezint la sediu.

Chiar daca n-am retinut exact datele, v-as ruga sa-mi spuneti cat de normala e situatia asta:

1. Dosar de executare deschis in 2011, a existat poprire cu sume trimise de catre angajator, pana in 2012

2. Intrucat am intrat in somaj, n-au mai fost ce sume sa fie trimise, si nici alte bunuri care sa fie executate

3. In 2012 executorul (vechi/primul) hotaraste inchiderea executarii silite (ma scuzati ca nu stiu exact termenii) din cauza ca nu mai era "miscare" in cont, nici bunuri nu au fost identificate

4. In 2016 acelasi executor hotaraste, la cererea firmei care cumparase intre timp creanta, redeschiderea executarii, trimitand adrese catre ITM, DITL etc.

5. In 2018 dosarul este preluat de alt executor, eu primind adresa pe care am mentionat-o in prima postare.


Pe mine, fara cunostinte juridice in afara de cele "dobandite" citind pe internet (mare parte aici pe Avocatnet), ma deranjeaza punctul 4. Executorul, cu de la sine putere (la dosar nu apare nici o incuviintare a instantei, nici pe portalul instantelor), redeschide executarea silita. Sunt 99% sigur ca ar fi trebuit sa solicite instantei acest lucru, dupa ce in 2012 tot el hotarase incheierea procesului de executare.

Am dreptate sa ma deranjeze asta? E ok ca noul executor sa inchida ochii la aceasta posibila ilegalitate si sa continue totusi executarea, chiar si in lipsa unei incuviintari a instantei?

Multumesc.


gi-jane2 a scris:

incercati sa apelati la un mediator, poate ajungeti la un acord.
Dvs cine sunteti si ce dorti ?


Sotul unuia dintre cei 3 frati.

Inca o data multumesc pentru raspunsuri, pentru sfaturi.
Multumesc.
Poate. Insa probabil ar trebui sa dovedesc o perioada de 3 ani in care nu s-au facut acte de executare?
Eu am mai avut o astfel de situatie, un dosar deschis in 2015, a semnat o ruda pe comunicarea de la executor. Speram ca s-ar putea invoca prescriptia, dar doamna executor a atasat dosarului si acte de executare din 2017, 2018 (adrese catre ITM etc).
De asta ma feresc sa mai "sper" in prescriptie cand executarea e deja inceputa.
Oare o contestatie la executare ar avea acum sanse, in termen de 15 zile de la data primirii comunicarii de preluare a dosarului? Alte acte nu am, o singura pagina cu ce am scris mai sus. Nu adresa de poprire, nu hotarare de stabilire a cheltuielilor de executare, nimic.
Va multumesc tuturor pentru timpul acordat.
...A ramas ca in tren, adica nu s-a ajuns la acord in ce priveste sumele oferite drept "despagubire", nici termenul de plata a eventualei sulte.
Asa ca probabil se va ajunge la instanta, cu tot ce inseamna asta (termene, cheltuieli cu avocati, taxa de timbru etc).
Inca o data multumesc. Va doresc un weekend frumos.
Buna ziua,
Spuneti-mi va rog daca e legal sa se continue executarea pe baza unui dosar de executare din 2011, care a fost preluat de alt executor anul trecut. Am primit azi instiintarea de preluare, nu se specifica suma, nu se da un termen de plata, doar ca daca vreau detalii despre dosar sa ma prezint la sediul noului executor.
Executarea fiind in 2011 (si spre stiinta mea, nu s-au poprit sume/bunuri) inceputa, inseamna ca se aplica legislatia veche? Cea in care era (din cate citesc) mai usor de dovedit perimarea?
Multumesc.
Am inteles.
Cred ca exista deja declaratii de acceptare a mostenirii, deci probabil chiar nu se poate renunta.
Adica vorbim de acte separate? Mai intai dezbaterea succesiunii, apoi contract v/c? Nu exista act de partaj cu sulta?
Multumesc doamna avocat!

Cotele de mai sus sunt valabile si pentru situatia mentionata, in care sotia e divortata de sotul decedat?

Si daca se face un act de partaj cu sulta platita in rate, ar fi mai bine sa fie "trecut" prin cabinet de avocat sau notar probabil, nu? (Ma gandesc ca e mai usor de urmarit respectarea actului astfel).

PS Cadastru si intabulare exista.
Buna ziua,
E vorba de o casa care a apartinut in proportie 50/50 (adica ambele nume pe contractul de vanzare) unor soti divortati. Unul a murit fara sa lase testament sau alte acte in acest sens.

La dezbaterea succesiunii sotul supravietuitor vrea sa renunte in favoarea unuia dintre cei 4 copii ai lor (toti proveniti din casatorie). Daca inteleg eu bine, asta inseamna ca doar partea de 50% a celui decedat se imparte egal intre cei 4 copii, fiecaruia revenindu-i 12,5% din imobil.

Intrucat casa nu e chiar atat de mare si 1/8 din ea nu poate fi locuita independent de viitorul proprietar al 50+12,5% din ea, ceilalti 3 frati ar dori o despagubire materiala pentru a renunta si ei, la dezbaterea succesiunii, la cotele-parte ce le revin. Mostenitorul majoritar e de acord. Ce solutie ar fi de urmat, pentru ca efortul financiar al mostenitorului "principal" e prea mare pentru o plata pe loc si se va apela probabil la un angajament de plata (inca nu stim daca in rate sau mentionand "pana la data de")? Se poate face un act, o promisiune ferma in acest sens? Ar fi mai bine sa fie la notar/avocat, sau ajunge unul de mana?

Multumesc frumos. O zi si o saptamana frumoase va doresc.
Multumesc pentru raspuns.
Va dati seama ca nici n-am de gand sa invoc schimbarea domiciliului intr-o eventuala contestatie. Adica... eu am aflat de executarea asta tocmai pentru ca am ridicat plicul de la acea adresa, ar fi si culmea sa spun ca de fapt nu primesc acolo corespondenta, ca nu e corect etc.
Da, de asta ma temeam, ca executorul sau agentul procedural au proces verbal de comunicare a incheierii si ca pot sa suflu eu si-n frunza ca nu mai am ce face. Nu e corect, asta ma deranjeaza. Adica daca n-ai nimic de ascuns, daca vrei sa fii corect, trimite-mi, tu executorule, incheierea si alte acte prin posta. Nu numaidecat cu confirmare de primire, inteleg ca multi destinatari ar refuza. Dar doveste-mi cu o chitanta de la posta, o recipisa ceva, faptul ca mi-ai trimis actele, nu cu un proces verbal care poate fi intocmit linistit si in martie 2019 dar datat octombrie 2015.
A, poprirea s-a instituit deja. Am ridicat actele care ma instiintau despre poprire in aceeasi zi in care aceasta a aparut pe cont.