avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita inceputa in 2015, am aflat de ea in ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita inceputa in 2015, am aflat de ea in 2019 odata cu poprirea, ce pot face?

Buna ziua,
Dupa cum spune si titlul, zilele trecute am aflat ca la un executor judecatoresc exista dosar de executare pe numele meu, deschis in 2015, pentru un credit de consum (cred, documentele primite nu precizeaza exact) din 2006, platit, recunosc, doar partial.
Cum am aflat: ma suna o ruda care locuieste acum in casa parinteasca (si unde eu nu mai locuiesc de peste 10 ani, putand bineinteles face proba in acest sens) sa-mi spuna de un plic pe numele meu. Il iau, il deschid si aflu de "felicitare", trimisa de executor pentru Kruk.
Va spun sincer, nu am stiut de acest dosar. Caut pe portalul instantelor de judecata des, tocmai pentru a sti din timp de eventuale dosare. Insa inteleg ca in 2015 nu era necesara hotarare judecatoreasca de incuviintare a executarii, deci n-aveam de unde sti. Mi-am intrebat rudele de acolo, ei mai primesc corespondenta pentru mine, si mi-au spus ca tot ce au primit mi-au predat. E prima data cand citesc ceva de la acest executor.
Cum pot proceda, pana sa ajung la avocat in speranta ca se mai poate face contestatie la executare? M-am gandit sa solicit executorului o copie a dosarului de executare, sa ma lamuresc. Sunt 95% sigur ca pe nici una din adresele mele (cea trecuta, unde am primit acum poprire, si cea actuala din cartea de identitate) nu am primit vreodata somatie/instiintare/orice altceva de la acest executor. Daca s-au comunicat acte de executare, dovada comunicarii ar trebui sa fie la dosar ma gandesc, nu? Adica nu ma refer la semnaturi sau altceva, ci la o confirmare a trimiterii de la posta de exemplu.
De ce intreb: ma gandesc sa nu "fabrice" acum executorul vreun proces verbal sau alt act prin care sa spuna ca mi s-au comunicat diverse in ultimii 3 ani. Pot face ceva in acest caz, pe care bineinteles ca nu mi-l doresc?
Si inca un lucru: stiu ca intre timp s-a schimbat legea si e nevoie de incuviintarea instantei pentru executare silita. Dosarul fiind deschis in 2015, toate actiunile executorului (somatii, popriri etc) se fac in conformitate cu vechile prevederi, prin care el centreaza si tot el da cu capul?
Multumesc frumos pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: Company Advising , utilizator 16:54, 21 Martie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

1. Primul lucru de fecut este acela de a lua legatura cu un avocat pentru contestatie. Termenul pana la care se poate contestat executarea este de 15 zile de la data la care ati luat la cunostinta; daca se sepaseste acest termen contestatia va fi respinsa pentru tardivitate indiferent daca aveti - sau nu - dreptate.

2. Aproape sigur, avocatul va avea nevoie de o copie a dosarului de executare (cel de la executor). Astfel, puteti castiga timp cerandu-l dvs.

3. Da, actiunile executorului trebuie sa respecte legea in vigoare la data deschiderii dosarului executional.
Multumesc doamna avocat.
1. Inseamna ca ramane sa vedem (eu si un avocat) de cand curge termenul de 15 zile. Daca executorul poate dovedi (nereal, dar inteleg ca se mai practica) o afisare la usa sau stiu eu ce alte minuni, termenul de 15 zile a expirat din 2015... Asta ma deranjeaza, daca stiam de acea executare silita, as fi luat masuri, fie contestatie (daca sunt sanse de castig), fie stabilirea unui plan de plata cu executorul (mai ales ca suma nu e foarte mare, sub 10.000 lei). Dar ma trezesc la 4 ani de la inceperea executarii...
2. Da, banuiesc ca si avocatul cere copie a dosarului. Oricum daca se ajunge la contestatie cred ca trebuie sa solicite in instanta copia, eu sa platesc cheltuielile de copiere etc.
3. Am inteles, multumesc. Deci degeaba ma uit eu pe portalul instantelor, ca pot in orice clipa sa primesc (sau nu) vreo somatie sau poprire de care habar nu aveam. Ce bine ar fi fost ca toate actele astea sa fie centralizate undeva si la dispozitia celor interesati.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Instanta cere oricum o copie a dosarului executional.
Dvs ar trebui sa cereti aceasta copie ca sa ii puteti furniza avocatului toate documentele necesare apararii.
Inca o data multumesc pentru timpul acordat.

Nu ma pricep eu si nu stiu cum decurge totul, insa daca eu aveam alt domiciliu (trecut in cartea de identitate desigur, cu mai mult de 3 ani inainte de data dosarului executional) (bine, si alta adresa, tot pe carte de identitate, alti 5 ani anteriori), comunicarea nu trebuia facuta la adresa curenta? Repet, cartea mea de identitate e emisa de SPCLEP XX in octombrie 2012 (si este adresa la care locuiesc de atunci), iar dosarul executional e datat 2015. Adica executorul n-ar trebui sa verifice adresa la autoritati (banuiesc ca are cum)? Ca pe postas sau cine o fi venit (daca a venit cineva!) nu-l intereseaza, doar lasa plicul in cutia postala si multa sanatate. Daca acolo, la vechea adresa, nu mai locuiau rudele mele? Nu aflam de dosarul asta inca o bucata de timp.
Poate ca ar fi trebuit sa anunt pe cineva ca mi-am schimbat adresa, dar eu n-am stiut ca exista o executare silita pe numele meu, cum puteam sa anunt? Si ce alta metoda mai buna de "anuntare" decat o noua carte de identitate, cu adresa definitiva (adica nu mutatii sau altceva)?
Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2019
negue_c, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Executorul nu este obligat să verifice dacă debitorul și-a schimbat adresa. Era obligația dvs să anunțați creditorul de schimbarea adresei, și creditorul ar fi comunicat executorului noua adresă. E culpa dvs dacă ați fost somată la vechea adresă, nu-i vina executorului.

Alte discuții în legătură

Contestatie executare silita-citare la alta adresa marina_1010 marina_1010 Buna seara, Astazi m-am uitat pe site-ul just.ro pentru a vedea o solutie intr-un dosar de divort si am aflat cu stupoare ca am un dosar de executare ... (vezi toată discuția)
Titlu executoriu - infiintare poprire fara somatie mvio79 mvio79 Buna ziua, Am rugamintea de a-mi spune cineva daca este legala infiintarea de poprire pe veniturile salarile , in condititiile in care eu nu am primit ... (vezi toată discuția)
Poprire prin executor de la kruk. edward_zone edward_zone Buna ziua, Am primit un plic de la executor care instituie poprire la ordinal Kruk la un card de credit de la Garanti din 2009 care nu a mai fost platit din ... (vezi toată discuția)