Buna ziua,
Dupa cum spune si titlul, zilele trecute am aflat ca la un executor judecatoresc exista dosar de executare pe numele meu, deschis in 2015, pentru un credit de consum (cred, documentele primite nu precizeaza exact) din 2006, platit, recunosc, doar partial.
Cum am aflat: ma suna o ruda care locuieste acum in casa parinteasca (si unde eu nu mai locuiesc de peste 10 ani, putand bineinteles face proba in acest sens) sa-mi spuna de un plic pe numele meu. Il iau, il deschid si aflu de "felicitare", trimisa de executor pentru Kruk.
Va spun sincer, nu am stiut de acest dosar. Caut pe portalul instantelor de judecata des, tocmai pentru a sti din timp de eventuale dosare. Insa inteleg ca in 2015 nu era necesara hotarare judecatoreasca de incuviintare a executarii, deci n-aveam de unde sti. Mi-am intrebat rudele de acolo, ei mai primesc corespondenta pentru mine, si mi-au spus ca tot ce au primit mi-au predat. E prima data cand citesc ceva de la acest executor.
Cum pot proceda, pana sa ajung la avocat in speranta ca se mai poate face contestatie la executare? M-am gandit sa solicit executorului o copie a dosarului de executare, sa ma lamuresc. Sunt 95% sigur ca pe nici una din adresele mele (cea trecuta, unde am primit acum poprire, si cea actuala din cartea de identitate) nu am primit vreodata somatie/instiintare/orice altceva de la acest executor. Daca s-au comunicat acte de executare, dovada comunicarii ar trebui sa fie la dosar ma gandesc, nu? Adica nu ma refer la semnaturi sau altceva, ci la o confirmare a trimiterii de la posta de exemplu.
De ce intreb: ma gandesc sa nu "fabrice" acum executorul vreun proces verbal sau alt act prin care sa spuna ca mi s-au comunicat diverse in ultimii 3 ani. Pot face ceva in acest caz, pe care bineinteles ca nu mi-l doresc?
Si inca un lucru: stiu ca intre timp s-a schimbat legea si e nevoie de incuviintarea instantei pentru executare silita. Dosarul fiind deschis in 2015, toate actiunile executorului (somatii, popriri etc) se fac in conformitate cu vechile prevederi, prin care el centreaza si tot el da cu capul?
Multumesc frumos pentru timpul acordat.
@Dapix Multumesc de raspuns. Da, de asta am si spus ca si eu ar fi trebuit sa anunt. Insa in cazul meu, cu creditul trecut de la banca la Kruk (probabil asta a fost traseul, posibil sa mai fie si alti intermediari), cesiune de care eu ar fi trebuit poate sa stiu dar n-am primit ceva oficial in acest sens, pe cine trebuia sa anunt?
In fine, nu numaidecat asta e problema, ce ma deranjeaza e ca plicul de zilele trecute e prima comunicare de la acest executor. Aici nu am nimic de obiectat, nu-s adeptul ideii "nu ridica plicul, nu semna" pentru ca mai degraba vreau sa stiu ce am primit, sa stiu ce pot face. Insa cum ma pot apara in cazul unui eventual abuz sau al unor declaratii nereale ale executorului? Daca ar fi fost lasat in cutia postala ceva, mi-ar fi parvenit. Daca s-ar fi folosit adresa mea reala (de care Kruk stie, datele parvenindu-i dintr-o contestatie la executare castigata de mine acum mai bine de un an), as fi aflat la timp. Daca Kruk stia adresa mea reala de la sfarsitul lui 2017, n-o puteau comunica executorului despre care stiau ca are o executare silita "pentru" mine?
Insa inteleg ca executorul nici nu e obligat sa trimita prin posta actele de executare, o afisare la usa (?) avand aceeasi valoare ca o recipisa de la posta. Se face, daca am inteles bine, un proces verbal la afisare si atat. Eu cum pot dovedi ca s-a facut doar acel pv, iar afisarea nu a existat, nici plicul pus in cutie?
De ce intreb: la o cautare Google am dat de niste "recenzii" pentru acest executor, unde o intrebare pusa de un utilizator seamana mult cu ce am patit eu. In mare era intrebat executorul de ce persoana are poprire pe salariu fara sa i se fi comunicat ceva, de la banca afland ca era pentru o executare pornita cu ani in urma.
Dapix
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Poprirea contului bancar se face potrivit legii, fără somație sau înștiințare pentru ca debitorul sa nu apuce să-și scoată banii din cont.
Și dvs dacă veți ajunge la poprirea contului, e bine să știți că executorul nu o sa vă înștiințeze dinainte, deoarece legea nu-l obligă. Pur și simplu vă veți trezi cu banii blocați.
Referitor la actele comunicate către dvs de executor, dacă curierul a întocmit proces verbal că va comunicat încheierea de executare, acest proces verbal se află ca probă la dosarul execuțional și nu-l puteți contesta în nici un fel.
Motivele de CONTESTAȚIE la EXECUTARE trebuie să fie altele, mai temeinice, altfel dacă invocați că v-ați schimbat domiciliul pierdeți procesul și mai plătiți și cheltuieli de judecată suplimentare.
Multumesc pentru raspuns.
Va dati seama ca nici n-am de gand sa invoc schimbarea domiciliului intr-o eventuala contestatie. Adica... eu am aflat de executarea asta tocmai pentru ca am ridicat plicul de la acea adresa, ar fi si culmea sa spun ca de fapt nu primesc acolo corespondenta, ca nu e corect etc.
Da, de asta ma temeam, ca executorul sau agentul procedural au proces verbal de comunicare a incheierii si ca pot sa suflu eu si-n frunza ca nu mai am ce face. Nu e corect, asta ma deranjeaza. Adica daca n-ai nimic de ascuns, daca vrei sa fii corect, trimite-mi, tu executorule, incheierea si alte acte prin posta. Nu numaidecat cu confirmare de primire, inteleg ca multi destinatari ar refuza. Dar doveste-mi cu o chitanta de la posta, o recipisa ceva, faptul ca mi-ai trimis actele, nu cu un proces verbal care poate fi intocmit linistit si in martie 2019 dar datat octombrie 2015.
A, poprirea s-a instituit deja. Am ridicat actele care ma instiintau despre poprire in aceeasi zi in care aceasta a aparut pe cont.
Se poate solicita si repunera in termenul de contestatie. Plus ca din 2015 si pana in 2019 sunt 4 ani in care dosarul executional a stat efectiv. In concret, trebuie studiate actele pt a stii cu exactitate ce masuri se impun.