avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Activitate c0st3l

Activitate c0st3l

Buna ziua,
Lucrez in sistemul bugetar si am fost nominalizat prin decizie interna ca membru in comisia de receptie a obiectelor de inventar.
Mentionez ca nu am fost anuntat/consultat inainte de nominalizare, nu am semnat nici un document, doar mi s-a adus la cunostinta decizia.
Ce motiv de refuz temeinic (exclus motive profesioanle)pot invoca pentru a nu face parte din aceasta comisie?
Pot fi invocate motive personale?
Incetare contract arenda la termen.
Buna ziua,
In luna august 2022, inceteaza un contract de arenda la termen. Arendasul a fost notificat in scris in 2021 (cu un an inainte de incetare) ca nu dorim prelungirea contractului dupa acest termen.
Deoarece arendasul este greu abordabil, doresc sa stiu daca exista o procedura de predare a terenului de catre acesta la incetarea contractului.
Multumesc.
Răspuns la discuția Contestatie amenda rovinieta
Buna ziua,
Sunt in aceiasi situate si ieri am primit comunicare adresa in care mi se solicita raspuns la intampinare. Ma puteti ajuta cu un model?
Va multumesc.
Buna ziua,
In urma acceptului pe baza de tabel nominal, dupa o perioada de timp, semnatarii pot solicita legal modificarea termenilor si conditiilor precizate in respectivul tabel?
In respectivul tabel a fost precizat faptul ca termenii si conditiile nu pot fi modificate iar acestea nu contravin legislatiei in vigoare.
Va multumesc!
ynocentta a scris:

Daca spatiul care va intereseaza reprezinta parte comuna,acesta nu poate fi "achizitionat",
respectiv sa il puteti trece pe numele dvs
Conform norme in vigoare,spatiile comune din condominium,cu acordul proprietarilor si al asociatiei de proprietari ,pot face obiectul unor contracte de inchiriere pe perioada de 7,25,49,99 ani


Care sunt normele legale in vigoare referitoare la perioadele de mai sus?
Art. 1.783 din Codul civil (Legea 287/2009): “contractele de locațiune nu se pot încheia pentru o perioada mai mare de 49 de ani”,
elga50 a scris:

Afectati de vecinatate, deci si cei de pe palier.


Dar din articolul 42 al acestei legi, se intelege cu totul altceva "Art. 42. - Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta fata de destinata initiala, conform proiectului initial al cladirii cu locuinte, se poate face numai cu avizul comitetului executiv si cu acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.

Banuiesc ca este vorba despre aceiasi vecinatate
Buna ziua,
Am o nelamurire legata de interpretarea articolulului 39 din legea 230/2007 - "Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune"
Se refera doar la vecinii cu ziduri si plansee comune cu respectivul spatiu sau este valabil si pentru vecinii de palier care nu au ziduri comune cu respectivul spatiu?
Am solicitat acordul vecinilor pentru inchirierea uscatoriei si doi dintre ei nu au fost de acord. Unul dintre ei este vecin de palier dar nu are ziduri comune cu uscatoria, iar al doilea locuieste cu un etaj mai jos si este pozitionat in diagonala fata de uscatorie, deci nici acesta nu are pereti sau plansee comune cu spatiul.
Imi cer scuze pentru neintelegere. Nu am fost suficient de clar. Exclud varianta cumpararii. Pe mine ma intereseaza inchirierea spatiului respectiv. S-a pomenit mai sus despre concesionarea respectivului spatiu. Ma puteti lamuri in privinta avantajelor si dezavantajelor celor doua variante?
Am rasfoit putin legile care reglementeaza inchirierea unui spatiu comun si am ramas cu cateva nelamuriri.

Lege 170/2010:
Art. I. - La articolul 45 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 201 in 3 martie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (2) se introduc cinci noi alineate, alineatele (3)-(7), cu urmatorul cuprins:
"(3) Prin exceptie de la dispozitiile alin. (2) si prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
...
(5) In cazurile prevazute la alin. (3) si (4), coproprietarii care nu au votat ori, dupa caz, s-au opus la instrainare sau ipotecare au dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca.

Lege 230/2007 - Lege privind asociatiile de locatari:
Art. 39. - Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.

Si acum nelamuririle:
- Este nevoie de acordul a doua treimi sau a majoritatii locatarilor?
- Este obligatoriu sau optional acordul vecinilor direct afectati de vecinatatea spatiului?
- Ce inseamna despagubire justa (alineat 5 din lege 170/2010) in cazul inchirierii respectivului spatiu?
Va multumesc pentru raspuns!
Nici nu aveam de gand sa-i omit pe vecini. Problema mea este alta: in ce conditii, in urma succesiunii, al doilea mostenitor poate solicita rezilierea contractului de inchiriere, desi el nu locuieste in respectivul bloc?