avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Activitate MelindaB.

Activitate MelindaB.

Situatia este discutabila, si din acest motiv judecatorul va motiva cu usurinta optiunea lui de admitere sau de respingere a cererii.
Merci pt. pareri.
@doar_lara,
Sincer, eu nu inteleg, ce contributie a avut agentia la vanzarea celui de al doilea apartament ?
Solicita comision dublu (3000 Eu), oare nu este o imbogatire fara justa cauza ?
@ dislexis,
Cele afirmate de tine ar fi perfect valabile daca X nu ar fi platit comision pentru primul apartament.
Clauza descrisa imbina o clauza penala cu evitarea simulatiei prin interpunere de persoane.
1. De regula indiferent cate oferte se fac, ( X ) cumparatorul, intentioneaza sa cumpere doar un singur apartament. Clauza apare ca o sanctiune in cazul in care cumparatorul ar fi fraudat agentia (tranzactioneaza si nu plateste comisionul).
2. Interpunerea de persoane ar exista in situatia in care X ar beneficia si de la al doilea apartament. Parintii lui X intradevar intentioneaza sa locuiasca in apartamentul cumparat de ei.

Eu "zic" ca ofertele agentiei , tocmai ca, au fost expirate dupa momentul cumpararii primului apartament. Atat agentia cat si partile contractului de v-c au stiut ca din cele doua apartamente oferite numai una a fost de vanzare, in celalalt apartament urma sa locuiasca in contiunare Y.
Dupa incheiarea contractului de v-c al doilea apartament nu a mai fost oferit spre vanzare pana in momentul in care parintii lui X l-au intrebat pe Y despre aceasta posibilitate (iar Y a fost de acord).

Da in anexa contractului sunt trecute ambele apartamente.
Multumesc dislexpentru raspunsul pertinent.
Sper ca am fost destul de explicita . Plata nedatorata nu se pune in discutie. Eu m-am referit la al doilea comision pe cale il solicita agentia de la X, pentru al doilea apartament care a fost cumparat de parintii lui X .

Referitor la efectele contractului, in apararea, X ar putea invoca, incetarea contractului prin executare.
La plata primului comision a primit o factura fiscala in care se specifica ---la denumirea produselor sau a serviciilor --- "Comision intermediere v-c ap. contract nr ... achitat conf. chitantei nr."
Consider ca acest contract este cu executare uno ictu si nu susseciva.

Ce parere aveti ?


In primavara anului 2006 , X doreste sa cumpere un apartament, in acest sens incheie un contract de servicii imobiliare cu o agentie. I se prezinta doua apartamente ale aceluiasi proprietar Y pentru o vanzare alternativa.
X cumpara ap. si plateste comisionul agentiei. (Varianta alternativa nu s-a specificat in contract).
In anul 2007 parintii lui X cumpara al doilea apartament de la Y (al diolea ap. nu a fost oferit spre vanzare publica).

Agentia il cheama in judecata pe X invocand urmatoarea clauza din contract "Clientul se obliga sa plateasca dublul cmisionul datorat agentiei in conditiile in care, ulterior prezentarii ofertelor, clientul saiu orice ruda de gradul I, II, sau III tranzactioneaza unul dintre imobilele cuprinse in lista de oferte (cele doua ap.) prezentate de agentie, fara instiintarea acesteia si fara plata comisionului cuvenit."

Considerati ca este intemeiata actiunea agentiei ?








Totusi, am cateva rezerve fata de faptul ca legea nu da posibilitatea stingerii raportului juridic penal prin repararea prejudiciului si / sau impacarea partilor. Deschid un alt topic cu aceasta discutie...

Repararea prejudiciului constituie o circumstanta atenuanta. Aceasta nu este o infractiune in care partile se pot impaca. Dispozitiile legale sunt foarte concrete. Consider ca nu sunt discutabile in aceasta situatie.


Totusi, am cateva rezerve fata de faptul ca legea nu da posibilitatea stingerii raportului juridic penal prin repararea prejudiciului si / sau impacarea partilor. Deschid un alt topic cu aceasta discutie...



Eu unul ma indoiesc de faptul ca se va merge pe varianta lipsei pericolului social. Spun asta pentru ca fapta a fost incadrata din start ca "furt calificat" (forma agravata a furtului) iar "acuzatul" nu a fost silit de circumstante sa comita fapta (el avea banii necesari cumpararii acelor produse)...

Cred ca mai degraba se va merge pe suspendarea executarii pedepsei. :(

Totusi, am cateva rezerve fata de faptul ca legea nu da posibilitatea stingerii raportului juridic penal prin repararea prejudiciului si / sau impacarea partilor. Deschid un alt topic cu aceasta discutie...
[/
quot]
PRECIZARI :
A existat un proces penal prin care soferul care a cauzat accidentul rutier a fost tras la raspundere penala si condamnat penal dar nu s-a rezolvat latura civila.
Ca urmare reclamanta in actiunea civila a solicitat despagubiri in temeiul raspunderii civile delictuale - raspunderea comitentului pentru fapta prepusului - fiind introdus in cauza si asiguratorul.
Prima instanta a scuti-o pe reclamanta de plata taxei pentru ca fapta deriva din savarsirea unei infractiuni. (lg.146/1997)