avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Activitate Sogard2002

Activitate Sogard2002

Stimata dna Elga50,

Am studiat problema repartitoarelor in amanunt! Credeti-ma! Porblema nu o reprezinta cuantumul facturilor, ci repartizarea acestora pe apartamente. De ex, iarna 2011-2012 s-au inregistrat urmatoarele date:

Factura B1(contorizat) < factura B2(pausal) cu 30%

cost maxim incalzire inreg. ap. 3 camere B1 pe sezon = 1857 ron

cost maxim incalzire inreg. ap. 3 camere B2 pe sezon = 1352 ron

Cu precizarea ca in B1 nu a fost deschisa caldura 24/24. Studiul s-a facut pe apartmanete identice, blocuri identice d.p.d.v. constructiv, situata la distanta agala de punctul termic. De asemenea, trebuie sa luam in calcul ca B2 nu are robineti termostatati, nu poti controla temperatura in camere, rezulta un consum maxim de energie termica.

In B1 cel mai mic cost la caldura pe iarna 2011-2012 = 356 ron, din care 83 ron serviciul de citire. Rezulta consum caldura mediu de 45,50 ron/luna. Studiul s-a efectuat pe apartamente de 3 camere, locuite de cel putin 2 persoane! S-au inregistrat diferente lunare de pana la 10x intre apartamente identice, amplasate pe acelasi tronson, in aceeasi parte a consominiului.

Consumul pt spatiile comune este undeva la 8-10 ron pe luna.

Din punctul meu de vedere situatia este extrem de simpla: in cazul in care nu se indeplinesc conditiile tehnice de exploatare a sistemului de repartitoare, cf. Anexa 3 din Ord. 233/2004, este interzisa montarea si exploatarea acestora. In cazul in care membrii asociatiei sunt oameni de buna credinta, la Adunarea Generala a Proprietarilor, trebuie sa se ia o decizie: indeplinirea tuturor conditiilor impuse de normele tehnice, si, implicit exloatarea sistemului legal, sau renuntarea la acesta. A treia posibilitate este exploatarea acestui sistem cu incalcarea normelor legale, cu toate riscurile si urmarile acestui fapt. De exemplu, la noi in asociatie, sunt proprietari care contesta si refuza plata sumelor repartizate cu sistemul de repartitoare. Asociatia va trebui sa actioneze in instanta, unde trebuie sa dovedeasca ca repartizarea s-a facut cf legii.


Am studiat si eu situatia a doua blocuri identice si va pot da urmatoarele cifre:

Bl1, cu reapartitoare, ap 3 camere suma de plata: 190,66 ron, in conditiile utilizarii a set apartament 34% din luna ( adica calorifere incalzite aprox. 10 zile din 30)

Bl2, pausal, ap 3 camere suma de plata: 209,40 ron, utilizare set 100%.

Este adevarat ca in Bl1, sunt apartamente locuite care platesc doar tevile de trecere, si fac o economie de cam 400%, in timp ce altele platesc pentru 10 zile de caldura cat platesc altii pentru 30.

Concluziile le trageti singuri.

PS. Sa te feresca "Sfantul" sa ai copii mici in blocurile cu repartitoare!
Răspuns la discuția Ordinul 343.2010 ANRSC
Am gasit, multumesc. Articolul explica fenomenul, fara prea multe detalii. Cu debransari sau nu, echilibrarea hidraulica este obligatorie conform normelor ANRSC. Ele prevad clar necesitatea reglarii debitului in radiatoare. Nu numai ca este obligatorie aceasta reglare a debitului dar este si interzis sa folosesti sistemul fara sa respecti toate conditiile de montare si utilizare prevazute in normativ ( (ord. 233, anexa 3, art. 23).
Răspuns la discuția Ordinul 343.2010 ANRSC
Din pacate articolul nu mai exista la link-ul respectiv, insa fara indoiala ca aveti dreptate in faptul ca debitul in exces provoaca incarcarea costurilor proprietarilor care incalzesc mai mult locuinta. De fapt, acest cost este inregistrat si de cei care fac economie insa intr-o masura mult mai mica. Oricum, fara reabilitarea termica a cladirii (ma refer la blocurile vechi) orice repartizare de costuri in baza repartitoarelor va fi neechitabila, atata timp cat nu se reglementeaza si transferul de caldura, care afecteaza in mod direct confortul termic si implicit costurile celor care aleg un confort termic normal, indiferent daca s-a facut sau nu echilibrarea hidraulica. Chiar si in aceste conditii, va exista un transfer termic si unii vor fi avantajati in detrimentul altora. Abia in momementul cand sa va reglementa tehnic si acest "furt de caldura" vom putea discuta de un sistem de repartizare a costurilor in baza repartitoarelor de costuri cat da cat echitabil.
Răspuns la discuția Repartitoare de costuri 2012-2013
Vreau sa multumesc utilizatorului darida pentru informatiile impartasite. De 3 ani incerc sa aflu cauza costurilor exagerate platite de unele apartamente din condominiu, una dintre ele fiind lipsa echilibrarii hidraulice, care este foarte importanta in cazul folosirii robinetilor termostatati! Pentru mine este clar acum ca timp de 7 ani am platit costuri umflate la caldura cu 40%. Din pacate, oameni pe care i-am platit sa administreze si sa conduca asociatia s-au dovedit incapabili de a asigura implementarea si exploatarea sistemului de repartizare a costurilor de incalzire cu repartitoare de costuri in conditii optime. E trist pentru ca oameni care locuiesc sub acelasi acoperis s-au inselat unii pe altii prin aceasta lipsa de interes meschina a celor numiti si platiti sa asigure buna desfasurare a lucrurilor.
Buna ziua,

Foarte interesanta aceasta discutie. Am observat in cateva posturi de la inceputul subiectului de obligativitatea indeplinirii procentului de 80% pentru montarea sistemului. In ordinul 233/2004 la cap. II, Sectiunea I, art. 6 suna asa: "Sistemele de repartizare a costurilor de incalzire pot fi utilizate numai in cazul in care" urmate de punctele a,b,c,...la punctul i este prevazut procentul de 100% care a fost modificat la 80% in 2006. Norma din 2010 spune ca daca nu se mai indeplineste acest procent ( nu spune cat) se va calcula conform ... In mod normal, trebuia corectat acest procent sau abrogat. Ordinul din 2010 in loc sa simplifice si sa corecteze eventualele erori a facut si mai mult rau. Reglementarile trebuiau sa fie mult mai clare! Domeniul de aplicare, conditii necesare etc.! Au facut o ciorba din 3 ordine, si prostimea se bate, se injura, timp, nervi, nenumarate discutii. Domnii de la ANRSC care au conceput prostia din 2010 ar trebui concediati. Nu asa se emit reglemetarile tehnice.



Răspuns la discuția Repartitoare de costuri 2012-2013
Firma prestatoare nu are nici o problema in a calcula costurile. Ea citeste, calculeaza si incaseaza. Sunt opozabile in instanta aceste consumuri, daca nu se face dovada acestor verificari?
Exista un normativ tehnic la norma cuprinsa in ordinul 343/2010? Pt ca s-a primit la comitet un Normativ Tehnic (anexa 1 la norma - care norma?) din partea unui proprietar, in care se specifica clar ca repartitoarele cu un singur senzor sunt interzise si ca cele existente in sistem trebuie inlocuite intr-un an. [ link extern ]
Buna seara
Am cateva intrebari legate sistemul de repartizare a costurilor de incalzire in baza repartitoarelor:

1. Daca nu s-a efectuat verificarea anuala a repartitoarelor, care sunt consecintele daca unii dintre proprietari contesta repartizarea costurilor?

2. Este obligatorie schimbarea repartitoarelor cu un singur senzor cu cele cu doi senzori? Daca este obligatoriu, unde pot gasi reglementarea? Ne poate obliga societatea cu care avem contract sa le schimbam?

3. Putem considera schimbarea repartitoarelor cu montarea unui noi sistem? Ce se intampla daca nu vor fi de acord 80% dintre proprietari cu inlocuirea acestora?
Răspuns la discuția Renunt la repartitoare
Problema geamurilor deschise este des intalnita la condominiile necontorizate. E foarte simplu de rezolvat aceasta problema prin montarea unor robineti termostatati care permit reglarea temperaturii dorite. Caldura pierduta prin geamurile deschise duce la costuri suplimentare pentru toti proprietarii. Se numeste risipa.