aici ma depaseste putin..pentru ca daca s-ar incheia contractul de superficie logic ar fi ca sora sa mosteneasca dreptul de proprietate asupra terenului in cota indiviza de 1/2 dar nu va putea sa desfiinteze contractul de superficie si nu stiu cine ar fi interesat sa cumpere un teren pe care nu il poate folosi. dar, repet daca bunica vinde terenul mamei(asta insemnand o donatie mascata) atunci sora nu va mai avea nici un drept. sau in final sa se faca mostenirea legal 1/2 cu 1/2, mama si sora sa iasa din indiviziune prin partaj voluntar si nu ar mai fi nici o problema..fiecar ar sti clar ce bun are.
legal vin si ei la mostenire prin reprezentare, iar declaratia trebuie sa fie de renuntare nu de revocare a succesiunii si suna in felul urmator..."declar ca renunt expres la mostenire defunctului x decedata la data y cu ultim domiciliu in z, succesiune de care inteleg sa raman strain." Bafta!
ca sa fi notar stagiar trebuie in primul rand sa fi licentiat in drept, apoi sa ai un notar care sa te ia stagiar si bineinteles sa dai examenul de notar stagiar. perioada stagiaturii dureaza 2 ani de principiu in care esti testat semestrial sa trimestrial daca nu ma insel si la sfarsitul stagiaturii iti dai definitivatul.
Trebuie sa te uiti inactul tau de proprietate si sa vezi ce suprafata d eteren ai si daca iti este atribuit in folosinta sau in proprietate. Ceea ce ai spus tu in acest mesaj este insuficient.
Daca ea a intrat pe suprafata ta de teren normal ca nu are voie, dreptul de proprietate fiind garant. Nici daca este in folosinta sau proprietate comuna, in cota indiviza, ea nu poate alege o bucata de pamant dupa propriea vointa si sa faca ce vrea pe el. Sun mai multe variante si de aceea iti zic ca actul tau de proprietate iti va da raspunsul
Certificatul de mostenitor nu este un act de proprietate ci este doar un act prin care se arata cui si ce proprietate s-a transmis. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa incheiem acte cu cei care au dobandit proprietatea prin mostenire. Sincer este un pic exagerata cererea pentru ca nu toata lumea si-a intabulat imobilul, nefiind o operatiune obligatorie la dezbaterea succesiunii. De bun simt este sa cereti actele anterioare certificatului de mostenitor, adica actele de proprietate ale defunctului. Sincer pana la urma orice act poate fi atacat din diferite motive. In schimb contractul de inchiriere incheiat in forma autentica este garantia dumneavoastra, putand in baza acestuia sa il actionati pe presupusul proprietar in instanta, demonstrand ca ati fost de buna credinta si etc.... Eu consider ca este ceva OK.
In cazul in care bunica decedeaza iar mama dumneavoastra si sora acesteia sunt singurii copii ai bunicii, acestea vor fi singurele mostenitoare in cote de 1/2 fiecare.
In situatia in care mama isi va ridica casa pe terenul poprietatea bunicii indicat ar fi sa o faca cu un contract de superficie, care consider ca va fi oricum obligata de circumstante sa il incheiei fiindu-i necesar la diferite contracte de utilitati, si altele. Astfel mama va avea dreptul de proprietate asupra casei si un drept de folosinta asupra terenului, pe durata existentei cladirii.
Cel mai indicat ar fi ca bunica sa ii vanda(nu sa ii faca donatie sau sa ii lase testament) , mamei terenul si astfel se vor evita eventualele litigii intre mama si sora.