avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... inchiriere in baza certificatului de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

inchiriere in baza certificatului de mostenitor

vreau sa inchiriez un imobil iar cand am cerut dovata proprietatii asupra lui proprietarul mi-a aratat un certificat de mostenior. in acest certificat se arata faptul ca era unic mostenitor al defunctei si dobandea parte din imobil (eu vreau sa inchiriez 1 apartament din imobil). m-am uitat in certificat sa identific imobilul prin nr de carte funciara dar nu exista specificat decat prin strada si nr.
Le-am solicitat un extras de carte funciara pentru informare si li s-a parut exagerata cererea mea.. ca ulterior mi-au spus ca nu au nr cf si ca abia maine vin cei de la cadastru sa faca masuratorile necesare. deci nu pot merge la cartea funciara sa intabuleze certificatul de mostenior pt ca nu au unde.....mie sincer mi-e teama sa inchei un contrat de inchiriere in situatia data si i-am rugat sa-si clarifice situatia juridica iar in momentul in care au un cf la zi facem tranzactia.

vi se pare exgerat ce le-am cerut? ce risc daca inchei ctr in situatia data?

multumesc
Certificatul de mostenitor nu este un act de proprietate ci este doar un act prin care se arata cui si ce proprietate s-a transmis. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa incheiem acte cu cei care au dobandit proprietatea prin mostenire. Sincer este un pic exagerata cererea pentru ca nu toata lumea si-a intabulat imobilul, nefiind o operatiune obligatorie la dezbaterea succesiunii. De bun simt este sa cereti actele anterioare certificatului de mostenitor, adica actele de proprietate ale defunctului. Sincer pana la urma orice act poate fi atacat din diferite motive. In schimb contractul de inchiriere incheiat in forma autentica este garantia dumneavoastra, putand in baza acestuia sa il actionati pe presupusul proprietar in instanta, demonstrand ca ati fost de buna credinta si etc.... Eu consider ca este ceva OK.
Subscriu la punctul de vedere anterior, cu o precizare: nu conteaza forma in care se incheie actul juridic, autentica ori sub semnatura privata... important este insa ca, pentru a produce efecte juridice, sa fie inregistrat la Administratia Financiara. Atata tot.
In rest, nu e important cadastrul. Actele de proprietate de la baza certificatului de mostenitor insa, da.
ok sunt de acord cu voi.. DAR
eu vreau sa inchiriez un singur aparatament al imobilului, iar in certificatul de mostenitor este specificat ca defuncta lasa 4/8 din apartamentul respectiv singurei mostenitoare (zice ca mai exista un alt act unde se specifica diferenta)... contractul de vanzare cumparare al defunctei din 1971 nu identifica imobilul in cauza decat cu strada si nr. (fara CF, nr etc)... mie imi plac lucrurile simple si i-am propus sa-mi dovedeasca ca a inceput demersurile la cadastru pt ca mai apoi sa intabuleze certificatului de mostenior la CF si contractul de chirie sa il incheiem la notar (notarul este obligat sa verifice actele si sa vada daca totul este in regula)... nu de alta dar este de vorba de o suma destul de mare pe luna si vreau sa fiu linistita.
merci pt opinii
Eu inteleg faptul ca vreti sa fiti linistita si bravo ! Dar notarul stie ce acte sunt necesare pentru incheierea unui astfel de contract si intabularea in CF nu este necesara (nu cred sa ceara pt. dv. un extras de la CF in acest sens, chiar daca este deja facut cadastrul!).
Mai mult, contractul pe care il veti semna la notar va fi unul standard care nu va apara nici o parte impotriva vreunei nereguli. Astfel, daca vreti sa fiti linistita, puneti o clauza penala clara si usturatoare, cu un termen in care sa-si indeplineasca obligatiile proprietarul. Cu definitii simple, bine determinate...
Si ar trebui sa vedeti si celalalt act... desi nu se poate spune ca nu poate inchiria imobilul doar cu o cota de 1/2... dar sa nu va treziti cu un co-chirias... :))

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se procedeaza la vanzarea unui teren fanamarius fanamarius Ma numesc Marius si vreau sa stiu ce pasi trebuie sa urmez la vanzarea unui teren ,detin certificat de mostenitor si act autentic de partaj voluntar imobiliar ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa efectuata in anul 2006 - imobil neintabulat alexandrasive alexandrasive buna ziua, prin agentie imobiliara am gasit o casa veche cu teren pe care am dori sa o cumparam. Am studiat actele de la proprietara si am observat o ... (vezi toată discuția)
Eliberare duplicat dupa autoriz. construire, pt succesiune popvas popvas Buna seara Sunt in urmatoare situatie: Ma aflu in curs de dezbatere a unei succesiuni. Printre bunurile ce constituie masa succesorala, se afla si o casa ... (vezi toată discuția)