Sunt administratorul unei asociatii de proprietari si ma aflu intr-o situatie care pare fara iesire. Un proprieter de apartament din asociatia a carei administrator sunt, a acumulat o datorie se 12.000 de lei (cheltuieli comune si penalitati).
Anul trecut, proprietarul in cauza a fost executat silit de o banca iar apartamentul a intrat incepand cu luna august 2011, in proprietatea unei alte persoane. In actul de adjudecare se prevede ca de la data intabularii, imobilul ramane liber de orice ipoteci sau alte sarcini privind garantarea drepturilor de creanta, creditorii putandu-si realiza aceste drepturi numai din pretul obtinut, conform dispozitiilor art. 518 alin. 3 din C. Proc. Civ.
Problema este ca asociatia noastra de proprietari nu a fost instiintata de nimeni ca sa se inscrie la masa creditorilor. In aceste conditii, in luna noiembrie 2011, am formulat o actiune in instanta impotriva fostului proprietar (respectiv cel care a acumulat datoriile). La acea data noi inca nu stiam ca proprietarul care a acumulat datoriile, a vandut apartamentul, asa ca in cererea de chemare in judecata, am trecut faptul ca domiciliul proprietarului este la apartamentul pentru care s-au acumulat datoriile.
Instanta ne-a solicitat ca pana la termenul urmator sa facem dovada ca persoana pe care am chemat-o in judecata este proprietarul apartamentului. Ori, asa cum am mentionat anterior, inca din luna august 2011, el nu mai este proprietarul apartamentului. In aceste conditii, va rog sa-mi spuneti ce as putea sa spun instantei?
Acum cateva zile, am facut si recalcularea datoriilor si acestea au scazut cu 400 de lei. Daca fac o completare la cererea de chemare in judecata, pot sa spun ca acum nu mai solicitam 12.000 lei ci 11.600 lei? Exista vreun pericol ca actiunea sa ne fie respinsa deoarece am facut aceste rectificari?
De asemenea, ce credeti, care sunt sansele noastre de a recupera datoriile de la proprietarul care a vandut apartamentul in luna august 2011, prin intermediul actiunii in instanta la care am facut referire anterior? Va rog sa ne ajutati cu sfaturile dumneavoastra si va multumesc anticipat!
Va rog sa-mi spuneti daca am platit o taxa de timbru intr-un proces-pretentii banesti de la cineva, daca decid ca sa renunt la actiune, inainte ca judecatorul sa se pronunte, pot sa solicit restituirea taxei de timbru? Exista vreun temei legal/text legal in acest sens? Practic doresc sa renunt la actiune dar as vrea sa recuperez taxa de timbru. Multumesc anticipat.
Am facut recurs impotriva unei sentinte. In sentinta recurata mi se spunea ca am 15 zile de la comunicare pentru a formula recurs. Mi s-a comunicat sentinta in 15 septembrie 2011. Eu am trimis prin fax la judecatorie recursul in data de 29 septembrie 2011, la ora 14.30. Cu toate acestea, de la registratura judecatoriei mi-au dat numar din data de 30 septembrie. Va rog sa-mi spuneti daca un recurs comunicat instantei prin fax este luat in considerare sau nu? Am dreptul legal de a comunica un recurs judecatoriei prin fax? Exista vreun text legal in acest sens?Avand in vedere ca sentinta mi s-a comunicat in 15 septembrie, pana la ce data puteam sa fac recurs, ca sa nu fie considerat tardiv? La recursuri se socoteste termenul in functie de art. 101 din C.PR.CIV? Daca recursul mi s-a inregistrat la instanta in 30 septembrie 2011, poate fi considerat tardiv sau e in termen?Va multumesc!