avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Activitate micav

Activitate micav

Am notificat si asociatia pt. ca parte din reparatie trebuie facuta de ei, respectiv inlocuirea tevii de colectare. Asociatia a incercat sa discute cu respectivul proprietar, iar raspunsul lui catre asociatie: Doar parasutati ajungeti la mine pe terasa
Locuiesc intr-un complex rezidential dat in folosinta din 2009. Am o problema cu proprietarul apartamentului aflat deasupra apartamentului meu referitor la hidroizolatia terasei pe care refuza sa o refaca. In 2011, ca urmare a reclamatiei mele, dezvoltatorul a constatat ca la acest apartament este defecta teava de colectare a apei pluviale si din cauza hidroizolatiei proaste se infiltreaza apa in planseul terasei. La mine pe terasa polistirenul care izoleaza tavanul este ud din cauza infiltratiilor. Proprietarul respectivului apartament refuza sa remedieze problema. Am reclamat la primarie , in baza unui articol din legea asociatiilor de proprietari, cu referire la neefecturarea reparatiilor si afectarea altor proprietati. Am reclamat la serviciul Disciplina in Constructii , care l-a somat pe respectivul proprietar. Pana acum nu a facut nimic. Urmatorul pas este sa depun o plangere penala pentru distrugerea proprietati la politia de resedinta. Cred ca pasul final este sa-l dau in judecata.
Imi puteti spune ce altceva as mai putea incerca?
Daca solutia este doar angajarea unui avocat, imi puteti in ce domeniu se incadreaza litigiul meu?
intr-un complex rezidental dezmembrarea finala s-a facut in mai multe loturi:
- Un lot mare care contine apartamente si parcari subterane. Aceste proprietati au in cadastru si cota indiviza. Spatiul comun contine si drumuri de acces, complexul fiind o incinta cu curte si drumuri. Pe baza cotei indivize de face si repartizarea cheltuielilor comune.
- Mai multe loturi mici reprezentand parcari supra-terane pt. care in cadastru nu exista cota indiviza.
Asociatia cauta o modalitate de recuperea a cheltuielilor pe care le face cu intretinerea pe aceste suprafete care nu au cota indiviza.
Am urmatoarele Intrebari:
1. Sub ce forma asociatia poate pretinde de la proprietarii acestor parcari supra-terane plata unei taxe de administrare , intrucat pe cheltuiala asociatie aceste parcari beneficieaza de curatenie, paza, iluminat exterior.
2. Exista un temei legal pentru solicitarea acestei taxe?
2. Cum este interpretata servitutea de trecere in cazul acestor loturi fara cota indiviza.
Răspuns la discuția repartizare cheltuieli comune
In complex exista si alte parcari in subsol care au cota indiviza in cartea funciara. Aceste parcari au fost vandute catre cei care au cumparat si apartamente. Doar cele de la exterior, din care marea majoritate sunt inca in proprietatea dezvoltatorului pt. ca nu a dorit sa le vanda, au fost dezmembrate in aces mod. Nu stiu sa va spun daca nr. total al parcarilor este egal cu cel al apartementelor. Vorbim de aprox 300 de apartemente.
Intr-un complex rezindetial exista urmatoarea situatie: la dezmembrare, pentru un nr. de locuri de parcare supraterane in documentele de carte nu funciara nu a fost alocata o cota indiviza din proprietatea comuna.
1. cum poate fi reglementata aceasta situatie dpdv legal?
2. cota indiviza este folosita la repartizarea cheltuielilor comune. Sub ce forma poate asociatia de proprietari sa incaseze de la proprietari acestor locuri o cota din chetuielile comune aferente acestor suprafete?
3. Asociatia de proprietari poate emite factura ?
Cum se interpreteaza urmatorul articol din legea Lege nr. 230 din 06/07/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
, in cazul in care o proprietate, respectiv un apartament, loc de parcare sau boxa (fiecare reprezentand un nr. cadastral) este detinuta de mai multe persoane: sot si sotie sau 4 mostenitori:

Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;

Exista 1 vot pe fiecare proprietate care se poate diviza in cazul sot-sotie sau 4 mostenitori?
Sotul si sotia detin 2 voturi pentru o proprietate?
Cei 4 mostenitori detin 4 voturi pentru o proprietate?