avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Activitate mosneagm

Activitate mosneagm

Buna ziua,
Fiica mea, necasatorita, vrea sa cumpere un apartament.
O parte din valoare, aprox.20 % are resurse proprii, pentru diferenta a solicitat un credit ipotecar pe 30 ani.
Din cauza ca banca nu poate sa-i acorde o suma mai mare de aprox. 50% din valoarea apartamentului, are nevoie si de sprijinul nostru, al parintilor.
Care ar fi modalitatea de acordare a acestei sume, astfel incat sa aparem si noi pe extrasul de carte funciara cu cota parte si sa nu influentam acordarea creditului ?
Pentru a deveni coproprietari, noi avand deja varsta mai inaintata
am influnta perioada de acordare a creditului, care s-ar reduce la 10 ani.
Exista si alte posibilitati, noi mai avand si alti copii pe care trebuie sa-i ajutam in mod egal.
Am intrebat la notar si ni s-a spus ca putem sa cumparam uzufruct viager, la momentul semnarii contractului de cumparare a apartamentului, in procentul prevazut de lege,
Varianta aceasta ar influenta in vreun fel procesul de analiza a dosarului si acordarea imprumutului?
Va multumesc!

Buna ziua, va rog sa-mi raspundeti cat se poate de detaliat la urmatoarea intrebare;
Un angajat indeplineste cumulativ conditiile pentru pensionare la limita de varsta.I-am incetat contractul si l-am reincadrat pe acelasi post in baza unui alt contract de munca pe durata nedeterminata.
Acum dupa aprox. patru ani din motive economice suntem nevoiti sa facem concedieri. Care este art. in baza caruia trebuie sa-i incetez contractul de munca, tiniand cont ca este pensionar, nu are dreptul la somaj si intelege asta?
Daca am facut vreo greseala la reincadrare sau pe timpul desfasurarii contractului de munca va rog sa ma sfatuiti cum as putea sa o rezolv.
Angajatul respectiv a beneficiat de toate drepturile si obligatiile ce decurg din contractul individual de munca.
Va multumesc!
com. Mica, jud. Mures
Buna seara,
Va rog foarte mult sa ma ajutati in rezolvarea unei probleme.
Mama mea a lucrat ca gestionar la un CAP in anii 1968 si 1969.
Perioada respectiva nu a fost inregistrata in carnetul de munca si la depunerea dosarului de pensionare nu a primit nicio adeverinta pe motiv ca CAP-ul s-a desfiintat si nu mai exista arhiva.
Unde sa se adreseze sau cum ar putea fi reconstituita perioada respectiva, tinand cont ca nu mai are cunostinta de existenta unor martori ?
Va multumesc mult!
introduc data corecta cand a incetat suspendarea sau data de astazi?
Persoana in cauza solicita si incetarea contractului de munca, cum procedez?
Buna ziua,
Ce solutii am in situatia in care nu am inregistrat la timp incetarea suspendarii unui contract de munca, suspendat pentru cresterea copilului pana la doi ani?
Buna ziua,
Am rugamintea de a ma ajuta in clarificarea unei situatii .
Am eliberat in urma cu o luna o adeverinta dupa modelul anexei 6 din legea 360/2023 si nu a fost acceptata de casa de pensii pe motiv ca persoana a fost angajata in cadrul unei cooperative de consum si nu se cunoaste exact care au fost contributiile facute de cooperative, asa ca nu pot fi valorificate adeverintele cu sporurile cu caracter nepermanent in conformitate cu noua lege a pensiilor. Este legal?
Cum pot fostii angajati sa isi obtina drepturile?
Aceste adeverinte trebuie sa cuprinda doar perioada 01.04.1992 - 01.04.2001 sau si inainte de 01.04.1992.

Va multumesc!
Buna ziua,
Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare.
Un angajat din firma care s-a pensionat dar a fost reangajat , implineste anul acesta 70 de ani.
Mai poate lucra in continuare dupa noua lege a pensiilor?
Daca da, in ce conditii, daca nu, ce are de facut angajatorul?
Va multumesc
Buna seara,
Va rog sa=mi clarificatti urmatoarea problema
Conform Legii Pensiilor 360/2003, daca un angajat solicita o adeverinta din care sa reiese diverse sporuri nepermanente sau anumite sume primite in plus la salarii, de exemplu dupa vanzari, se trec in adeverinta si sumele pentru care nu s=a facut contributia de 2%, 3% respectiv 5% la pensie suplimentara sau doar cele pentru care s-a contribuit?
Daca contributia la pensia suplimentara s-a calculat doar la salariul de incadrare plus sporul de vechime, sumele obtinute in plus se iau in calcul la stabilirea pensiei?
Va multumesc!
Un angajat care se afla in concediu fara plata aprobat la solicitarea sa poate fi concediat, poate fi trimis in preaviz in perioada cat are contractul suspendat?