avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Activitate sincer

Activitate sincer

Răspuns la discuția Inspectie fiscala
multumesc
Buna seara,

Va rog o lamurire
Am primit de la primarie Aviz de inspectie fiscala cf. art.55 si 58 legea 207/2015 prin care solicita
1. LISTA MIJ. FIXE (balanta analitica)
2. SITUATIA DETALIATA A PLATILOR CATRE BUGETUL LOCAL
3. BALANTA DE VERIFICARE ANUALA 2015,2016,2017,2018,2019

Intrebarea mea este daca o comuna de gradul II sub 5000 locuitori, are aceste atributiuni asupra Societatilor ???
Multumesc anticipat
Buna ziua, cumpar carburant, platesc pe loc chesh,primesc bon fiscal iar apoi mi se elibereaza factura.Eu am inreg. bonul la plati prin casa, dar cum factura s-a eliberat luna urmatoare, eu la sf. de luna am pe credit -sold final in balanta suma platita cu minus. E corect??? Luna viitoare inregistrez fact. la intrari furnizori..dar cum fac cu plata?????.Mentionez ca lucrez cu programul Saga.Multumesc

Răspuns la discuția Deducere tva
Multam pt. raspuns. Factura a fost emisa in 15.11.2013
Discuție Deducere tva
Buna ziua,
Sunt o firma cu TVA la incasare.In iunie 2012 impreuna cu alta firma am facut o lucrare;acea firma mi-a taiat mie fact. pt a-si incasa banii iar eu am taiat clientului pt. suma totala. Clientul nu a achitat fact. nici acum in inregime deci nici eu nu am facut plata celelalte firme. Problema este ca eu am dedus TVA cand mi-a fost taiata fact. E corect?????
Apoi alta nelamurire:TVA aferent sumei neincasata de la client este trecut la op. neexigibile deci nu a fost platit. Este gresit nu??? in cazul unui control risc vreo amenda???? cum repar greseala??? Va multumesc.
Am o mare rugaminte: daca cineva poate da un raspuns acestei intrebari, va rog . Cu siguranta sunt multi in asteptarea unui raspuns. Va multumesc anticipat.
Am auzit ca o intrep. indiv. trebuie sa plateasca CASS si contributie pt. pensii. Este obligatoriu sau este valabil ceea ce am gasit:

baza de calcul pentru contributia la pensii este VENITUL DECLARAT, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salariat mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (2117 lei) si nici mai mare decat echivalentul de 5 ori acest castig (10.585 lei):

Adica (pentru anul 2012):
a) valoarea minima a contractului de asigurare = 35% x 2.117 lei = 741 lei;
b) valoarea maxima a contractului de asigurare = 5 x 2.117 lei = 10.585 lei.

Si respectiv:

c) valoarea minima a contributiei pentru pensii: 31,3 % x 741 lei = 232 lei;
d) valoarea maxima a contributiei pentru pensii: 31,3 % x 10.585 lei = 3.313 lei.

NOTA:
Daca venitul lunar ( rezultat dupa scaderea cheltuielilor deductibile ) este sub nivelul minim mentionat, adica sub 741 lei/luna, nu se datoreaza contributii de asigurari sociale, atrage atentia Alexandru Suteu.

EXEMPLU:
e) venitul brut 2000 lei;
f) cheltuieli deductibile 1500 lei;
g) venit net impozabil 500 lei,
h) concluzie: nu se datoreaza contributia de asigurari sociale.

Pentru contribuabilii care sunt impusi pe baza de norme de venit, daca valoarea anuala a normei de venit raportata la 12 luni ale anului este sub valoarea minima de 741 lei, atunci nu se datoreaza contributii de asigurari sociale.

EXEMPLU:
i) valoarea normei anuale de venit: 8500 lei;
j) 8500/12= 708 lei;
k) Concluzie: 708 lei < 741 lei, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale.

Va multumesc pentru amabilitate. Precizez ca adm. este asociat unic. deci in linii mari este corect.
Buna ziua,
O nelamurire: Administratorul unei societati a cumparat un utilaj pentru lucrari agricole. : cum nu avea toti banii disponibili a imprumutat de la o cunostinta pe o perioade de 6 luni suma de 4000 lei, facand doar un contract de imprumut intre parti cu martori( dar nu prin notar). Administratorul i-a depus in contul firmei apoi a facut plata pt. utilajul achizitionat. Intrebarea e daca e corect din punt de vedere contabil inregistrarea fiind 5121=4551 4000 lei . este suficient sa atasez contractul de impumut, iar cand voi restitui banii se inchide 4551. precizez ca adm. a mai venit cu imprut la societate( bani proprii, castigati in strainatate, cu acte in regula) cand a chizitionat alte utilaje . E ok asa???
Buna ziua,
O intrebare va rog: plata concediului de odihna cum se calculeaza???de exemplu salar - 400 lei( jumatate norma), concediul 20 zile luna noiembrie 2013.
cum se procedeaza?????