NSPCC nu e Protectia Copilului. E o agentie separata, care se ocupa cu protectia si promovarea drepturilor copilului in UK, alaturi de alte agentii si ONG-uri. Protectia Copilului tine de autoritatea locala (discrict al Londrei [borough], oras, sat, etc.)
Daca au aparut cei de la Protectia Copilului la usa cu politia, inseamna ca au griji cu privire la bunastarea copilului. In UK exista 4 agentii care au responsabilitati in Protectia Copilului : Politia, Educatia, Sanatatea si Autoritatea Locala (prin intermediul echivalentului Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Romania - Children's Social Services).
Asta inseamna ca daca la vizita pe care o faceti la medicul de familie, daca acesta constata rani, vanatai, urme de zgarieturi etc. care ii dau medicului de familie motive de suspiciune, acesta va anunta Protectia. Daca la gradinita/scoala copilul spune Child Protection Officer-ului ca mama s-a certat cu tata, ca tata a lovit-o pe mama, ca a fost lovit etc., acestia sunt obligati sa faca sesizare Protectiei. Daca Politia gaseste copilul pe strada cu alcool, parintele este arestat pentru mai stiu eu ce etc. este obligata sa anunte Protectia. Intelegeti ideea, pentru orice chestie si situatie in care este implicat un copil (adica pana implineste 18 ani), este anuntata Protectia Copilului.
De obicei copilul este luat din familie cand: este gasit singur acasa pana in 18 ani (daca vreun vecin face sesizare, daca health visitor-ul vine in vizita pt copilulu de pana in 5 ani etc.), daca conditiile de locuit nu sunt propice pentru cresterea si ingrijirea unui copil - igrasie, mizerie, sticle goale de alcool observate de asistenti sociali in timpul vizitelor sau droguri (adica resturi de folii, pipe pt iarba etc.), lipsa jucariilor/patutului copilului/alte obiecte pentru copilul mic gen sterilizator pt biberoane, scutece, haine etc. Vecinii in UK sunt exact cum sunt si ai nostri - nu-si vad de treaba lor, ci de treaba vecinilor, deci daca copilul plange mai mult, daca se cearta vecinii sau din orice alte chestii care pentru noi sunt minore, ei anunta politia si daca e un copil in familie, politia anunta Protectia.
In cazul dumneavoastra, cei de la Protectie fac o sedinta daca apare o situatie urgenta (gen copil gasit singur acasa) in care participa toate agentiile mentionate mai sus (educatie, sanatate, politie is protectia copilului, precum si orice alte agentii implicate vreodata in lucrul cu familia - inclusiv ONG-uri) se discuta cazul si se ia decizia luarii copilului din familie. Puteti sa solicitati evaluarea asistentului social, care oricum sunt obligati sa v-o furnizeze odata ce este finalizata, sa solicitati toate rapoartele politiei, inclusiv rapoarte pre-sesizare Protectia Copilului (adica cele care au dus la realizarea sesizarii) si daca aveti familie extinsa in UK sau in orasul in care locuiti, puteti solicita plasarea copilului acolo.
Mi se pare ciudat totusi, caci ei sunt obligati sa spuna de ce se afla la dvs la domiciliu, care sunt "grijile" care au dus la scoaterea copilului din familie, cine a facut sesizarea si in ce a constat precum si orice alte detalii.
O mentiune: asistentii sociali nu fac vizite decat daca au "griji", de obicei dupa ce se naste un copil cel/cea care vine in vizite e Health Visitor-ul, sa zicem echivalentul asistentului medicului de familie care verifica daca copilul e ok.
Daca nu e situatie de urgenta, cei de la Protectie sunt obligati sa aiba o intalnire la care sa fiti invitata ca parinte, la care poate participa si partenerul si avocatul sau puteti solicita un reprezentant (advocate - nu avocat) care sa va sfatuiasca cu privire la procedurile din districtul respectiv.
Am uitat sa mentionez ca totul e informatizat, deci daca ati fost dvs sau partenerul arestati pentru ceva gen posesie droguri, comportament antisocial, ati mai fost in evidenta Protectiei Copilului (chiar daca din alt oras/district) totul revine in atentie autoritatii in care locuiti pe moment si va cantari in luarea deciziilor lor.
Exemplele pe care le-am dat gen copil gasit singur acasa si toate celelalte sunt doar exemple, nu va agatati de un exemplu si atat. Asta pentru a evita devierea discutiei pe alte carari.
M-am uitat si eu aseara prin lege si tot nu m-am lamurit cu o chestie. Sa-mi scuzati prostia (daca este cazul) intrebarilor mele, dar sunt in dubii. Intr-adevar in lege scrie ca angajatorul este obligat sa accepte cererea, insa este vorba de 2 joburi. Daca se intoarce la scoala inseamna ca va avea oficial 2 joburi. Medical sau prenatal nu poate lua de la amandoua, cel putin nu reiese asta de nicaieri.. dilema noastra e tocmai aici: daca se intoarce la scoala cum sa faca astfel incat sa ramana cu ambele joburi pana in momentul nasterii copilului, astfel incat varianta postului din scoala sa ramana deschisa... jobul la privat vine cu partea financiara dar cum au patit multe cunostinte, la intoarcerea din CCC te tin putin si apoi te dau afara ca nu tin postul blocat, pe cand la scoala e mai stabil...
Buna ziua. Momentan o cunostinta este angajata intr-o firma. Persoana este in concediu fara plata de la primul job - acela de profesor. De asemenea, este insarcinata si urmeaza sa nasca candva in toamna. Va rog lamuriti-ma de unde va lua concediul pentru cresterea copilului? Jobul l-a schimbat din cauza banilor si acum in toamna nu stie de unde sa ceara acest concediu, precum si prenatalul.
Dansa se gandea din vara sa solicite din nou incadrarea pe post, apoi sa ceara direct de la unitatea de invatamant prenatal sau medical. Insa, in cazul asta, cum va justifica activitatea la celalalt job?
Daca ne puteti ajuta cu o solutie v-am fi foarte recunoscatori. Multumim!