Multumesc mult! Asa ms gandeam si eu. Depun plangere la ANPC si am sa consult un avocat.
Va multumesc tuturor!
Raluca Dudescu a scris:
Buna ziua,
In ceea ce priveste problema dvs, este un litigiu care are la baza un contract comercial incheiat intre societatea de amanet si fiul dvs minor.
Eu nu sunt avocat, dar stiu din modesta mea cultura juridica ca este interzis minorilor sa incheie contracte comerciale, cu mici exceptii. Astfel, problema apare in legatura cu capacitatea de exercitiu restransa (sau lipsa capacitatii de exercitiu a minorului) – este el capabil sa inteleaga acel contract scris pe care societatea de amanet i l-a inmanat si pe care partile l-au semnat?
Va copiez mai jos un articol din Codul Civil, cu mentiunea ca dvs trebuie sa discutati aceasta speta cu un avocat, deoarece exprimarea referentialului legislativ este una care permite interpretari.
"CAPITOLUL I
Capacitatea civilă a persoanei fizice
SECŢIUNEA a 2-a
Capacitatea de exerciţiu
Art. 41
Capacitatea de exerciţiu restrânsă
(1) Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani are capacitatea de exerciţiu restrânsă.
(2) Actele juridice ale minorului cu capacitate de exerciţiu restrânsă se încheie de către acesta, cu încuviinţarea părinţilor sau, după caz, a tutorelui, iar în cazurile prevăzute de lege, şi cu autorizarea instanţei de tutelă. Încuviinţarea sau autorizarea poate fi dată, cel mai târziu, în momentul încheierii actului.
(3) Cu toate acestea, minorul cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face singur acte de conservare, acte de administrare care nu îl prejudiciază, precum şi acte de dispoziţie de mică valoare, cu caracter curent şi care se execută la data încheierii lor."
Prin urmare, daca se considera ca este de mica valoare, are caracter curent si s-a executat la data incheierii, atunci are dreptul. Totusi, eu ma gandesc ca un contract de amanet nu poate fi unul curent (nu e ca si cum si-a cumparat portocale de la un supermarket) - este un contract prin care datornicul remite creditorului său un lucru mobil spre siguranța datoriei, ce ceprinde termeni pe care un minor nu ii poate intelege. In plus este un contract in care bunurile au o valoare importanta. Dupa mine casa de amanet in mod clar l-a realizat nerespectand legislatia.
Va sfatuiesc sa discutati speta cu un avocat referitor la depunerea unei plangeri la Politie pt culpa societatii, strict legata de incheierea contractului cu un minor, si in plus sa va adresati Autoritatii Nationale de Protectie a Consumatorilor cu o reclamatie in care expuneti baza legala si anexati contractul. Solicitati verificari ale tuturor contractelor incheiate cu minori, anularea contractului incheiat intre fiul dvs si casa de amanet, returnarea bunurilor catre parinti/tutori, rascumpararea lor la valoarea initiala platita de catre societatea de amanet, precum si amendarea societatii de amanet pentru incalcarea legislatiei. Site-ul ANPC il gasiti prin cautare pe Google, au acolo datele de contact pt fiecare judet.
De asemenea, eu stiu ca acestia sunt obligati sa se inscrie in registrul de evidenta al Bancii Nationale. Ar fi bine sa trimiteti reclamatia si catre BNR, pentru a realiza o analiza si a lua masurile legale ce se cuvin. Nu e firesc sa se autorizeze case de amanet care prejudiciaza minorii.
De asemenea o reclamatie la Aut de Prot a Copilului, privitor la incheierea de contracte de catre societatea respectiva cu minori, incalcand legislatia, ar fi o alta posibilitate. Solicitati, in scopul protejarii tuturor minorilor ce pot fi prejudiciati de casa de amanet, verificarea tuturor contractelor incheiate cu minori si luarea masurilor legale privind practicile acestei case de amanet.
Va doresc mult succes in demersurile dvs!