avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Copilul meu, în vârstă de 14 ani, a luat din casă ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Copilul meu, în vârstă de 14 ani, a luat din casă niște obiecte din argint și le-a amanetat. Este legal un contract de amanet încheiat cu un minor?

Copilul meu, în vârstă de 14 ani, a luat din casă niste obiecte din argint şi le-a amanetat. Am aflat şi - pentru a nu pierde obiectele - l-am pus să le răscumpere (am fost cu el şi am achitat). Am vorbit la telefon cu patronul casei de amanet şi i-am explicat că băiatul este minor (cu buletin) şi nu poate fi valabil un contract comercial încheiat cu un minor. Respectivul mi-a spus că nu a comis nicio ilegalitate şi - dacă vreau bunurile - trebuie să plătesc suma ridicată de băiat plus comisioanele aferente. Aş vrea să ştiu cum mă pot îndrepta împotriva respectivei case de amanet (dacă o pot face) penal sau civil sau ambele. Deţin doar contractul pe care l-a primit el când a recuperat bunurile (achitat integral, cu tot cu comisioane). Precizez că băiatul a luat bunurile din casă fără ştirea noastră dar nu doresc să mă îndrept şi împotriva lui.
Mulţumesc!
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: doruantonescu , utilizator 07:39, 8 Martie 2019
minorii nu au capacitate de a contracta, deci in acest caz amanetul are o problema. daca insa minorul era insotit de un major care a facut el contractul, deja e legal. indiferent cum vreti sa va indreptati impotriva casei de amanet, nu veti putea disjunge aceasta actiune de furtul pe care l-a facut copilul dvs. fiindca dovada e argintul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
As pune o ipoteza.
Copilul meu are un lant de aur, al lui. El hotaraste sa il amaneteze. Nu il pot considera furt dar nici nu sunt de acord sa il amaneteze chiar daca este al lui. Casa de amanet nu stie ca nu poate incheia contract cu un minor? Ei spun ca nu este nimic ilegal deoarece contractantul are buletin.
Celalalt contract a fost facut doar pe numele lui. Eu doar l-am insotit cand l-a recuperat. Oricum am incercat sa le recuperez eu dar mi-au spus ca trebuie sa vina cel care a incheiat contractul.
verificati
Ce sa verific?
Ipoteza, firește.

Alte discuții în legătură

Contract de proprietate-persoana minora chrispop chrispop Intrebarea mea este daca un minor de 17 ani poate incheia un contract fizic de proprietate asupra unor bunuri? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Salut, am 16 ani si detin suma necesara de bani pt a achizitiona ... Andrei Tudor Andrei Tudor Salut, am 16 ani si detin suma necesara de bani pt a achizitiona o masina. Pot achizitiona masina cu semnatura mea ? Daca da, ce acte sunt necesare ... (vezi toată discuția)
Ordonanta 3 -minori leonardy44 leonardy44 Buna seara! conform ordonantei militare 3 minorul are voie sa iasa insotit de parinte/tutore;(minori sunt si cei care au carti de identitate) -cine ... (vezi toată discuția)