Copilul meu, în vârstă de 14 ani, a luat din casă niste obiecte din argint şi le-a amanetat. Am aflat şi - pentru a nu pierde obiectele - l-am pus să le răscumpere (am fost cu el şi am achitat). Am vorbit la telefon cu patronul casei de amanet şi i-am explicat că băiatul este minor (cu buletin) şi nu poate fi valabil un contract comercial încheiat cu un minor. Respectivul mi-a spus că nu a comis nicio ilegalitate şi - dacă vreau bunurile - trebuie să plătesc suma ridicată de băiat plus comisioanele aferente. Aş vrea să ştiu cum mă pot îndrepta împotriva respectivei case de amanet (dacă o pot face) penal sau civil sau ambele. Deţin doar contractul pe care l-a primit el când a recuperat bunurile (achitat integral, cu tot cu comisioane). Precizez că băiatul a luat bunurile din casă fără ştirea noastră dar nu doresc să mă îndrept şi împotriva lui.
Mulţumesc!
minorii nu au capacitate de a contracta, deci in acest caz amanetul are o problema. daca insa minorul era insotit de un major care a facut el contractul, deja e legal. indiferent cum vreti sa va indreptati impotriva casei de amanet, nu veti putea disjunge aceasta actiune de furtul pe care l-a facut copilul dvs. fiindca dovada e argintul.
doruantonescu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
As pune o ipoteza.
Copilul meu are un lant de aur, al lui. El hotaraste sa il amaneteze. Nu il pot considera furt dar nici nu sunt de acord sa il amaneteze chiar daca este al lui. Casa de amanet nu stie ca nu poate incheia contract cu un minor? Ei spun ca nu este nimic ilegal deoarece contractantul are buletin.
Celalalt contract a fost facut doar pe numele lui. Eu doar l-am insotit cand l-a recuperat. Oricum am incercat sa le recuperez eu dar mi-au spus ca trebuie sa vina cel care a incheiat contractul.