avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Copilul meu, în vârstă de 14 ani, a luat din casă ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Copilul meu, în vârstă de 14 ani, a luat din casă niște obiecte din argint și le-a amanetat. Este legal un contract de amanet încheiat cu un minor?

Copilul meu, în vârstă de 14 ani, a luat din casă niste obiecte din argint şi le-a amanetat. Am aflat şi - pentru a nu pierde obiectele - l-am pus să le răscumpere (am fost cu el şi am achitat). Am vorbit la telefon cu patronul casei de amanet şi i-am explicat că băiatul este minor (cu buletin) şi nu poate fi valabil un contract comercial încheiat cu un minor. Respectivul mi-a spus că nu a comis nicio ilegalitate şi - dacă vreau bunurile - trebuie să plătesc suma ridicată de băiat plus comisioanele aferente. Aş vrea să ştiu cum mă pot îndrepta împotriva respectivei case de amanet (dacă o pot face) penal sau civil sau ambele. Deţin doar contractul pe care l-a primit el când a recuperat bunurile (achitat integral, cu tot cu comisioane). Precizez că băiatul a luat bunurile din casă fără ştirea noastră dar nu doresc să mă îndrept şi împotriva lui.
Mulţumesc!
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: doruantonescu , utilizator 07:39, 8 Martie 2019
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adevarata problema nu este casa de amanet ci mai degraba viitorul copilului dvs. Daca la varsta de 14 ani a savarsit fapta pe care ati descris-o, ganditi-va ce se poate intapla cand va avea 17 ani. Casa de amanet ar fi putut sa produca doar o paguba materiala neglijabila , dar ganditi-va la pericolele "strazii" ce amprenta ar lasa copilului dvs in viitor. Lasati casa de amanet in pace si focusati-va atentia asupra lui.
Buna ziua,

Este important sa intrebati si un mediator, caci exista infractiuni - ex. furtul, furtul calificat, furtul in scop de folosinta, inselaciunea - pentru care impacarea partilor sau un acord de mediere inlatura in totalitate raspunderea penala. Prin urmare, este un aspect de care trebuie sa tineti cont, mai ales ca toate lucrurile se pun in miscare la plangerea prealabila a pers. vatamate, practic a parintilor. Atat lipsa plangerii dvs prealabile fata de fapta minorului cat si impacarea partilor pot fi elemente in favoarea fiului dvs, care inlatura in totalitate raspunderea penala. Este bine sa analizati si acest aspect.
Multumesc mult! Asa ms gandeam si eu. Depun plangere la ANPC si am sa consult un avocat.
Va multumesc tuturor!


Raluca Dudescu a scris:

Buna ziua,

In ceea ce priveste problema dvs, este un litigiu care are la baza un contract comercial incheiat intre societatea de amanet si fiul dvs minor.

Eu nu sunt avocat, dar stiu din modesta mea cultura juridica ca este interzis minorilor sa incheie contracte comerciale, cu mici exceptii. Astfel, problema apare in legatura cu capacitatea de exercitiu restransa (sau lipsa capacitatii de exercitiu a minorului) – este el capabil sa inteleaga acel contract scris pe care societatea de amanet i l-a inmanat si pe care partile l-au semnat?

Va copiez mai jos un articol din Codul Civil, cu mentiunea ca dvs trebuie sa discutati aceasta speta cu un avocat, deoarece exprimarea referentialului legislativ este una care permite interpretari.

"CAPITOLUL I
Capacitatea civilă a persoanei fizice

SECŢIUNEA a 2-a
Capacitatea de exerciţiu
Art. 41

Capacitatea de exerciţiu restrânsă

(1) Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani are capacitatea de exerciţiu restrânsă.

(2) Actele juridice ale minorului cu capacitate de exerciţiu restrânsă se încheie de către acesta, cu încuviinţarea părinţilor sau, după caz, a tutorelui, iar în cazurile prevăzute de lege, şi cu autorizarea instanţei de tutelă. Încuviinţarea sau autorizarea poate fi dată, cel mai târziu, în momentul încheierii actului.

(3) Cu toate acestea, minorul cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face singur acte de conservare, acte de administrare care nu îl prejudiciază, precum şi acte de dispoziţie de mică valoare, cu caracter curent şi care se execută la data încheierii lor."

Prin urmare, daca se considera ca este de mica valoare, are caracter curent si s-a executat la data incheierii, atunci are dreptul. Totusi, eu ma gandesc ca un contract de amanet nu poate fi unul curent (nu e ca si cum si-a cumparat portocale de la un supermarket) - este un contract prin care datornicul remite creditorului său un lucru mobil spre siguranța datoriei, ce ceprinde termeni pe care un minor nu ii poate intelege. In plus este un contract in care bunurile au o valoare importanta. Dupa mine casa de amanet in mod clar l-a realizat nerespectand legislatia.

Va sfatuiesc sa discutati speta cu un avocat referitor la depunerea unei plangeri la Politie pt culpa societatii, strict legata de incheierea contractului cu un minor, si in plus sa va adresati Autoritatii Nationale de Protectie a Consumatorilor cu o reclamatie in care expuneti baza legala si anexati contractul. Solicitati verificari ale tuturor contractelor incheiate cu minori, anularea contractului incheiat intre fiul dvs si casa de amanet, returnarea bunurilor catre parinti/tutori, rascumpararea lor la valoarea initiala platita de catre societatea de amanet, precum si amendarea societatii de amanet pentru incalcarea legislatiei. Site-ul ANPC il gasiti prin cautare pe Google, au acolo datele de contact pt fiecare judet.

De asemenea, eu stiu ca acestia sunt obligati sa se inscrie in registrul de evidenta al Bancii Nationale. Ar fi bine sa trimiteti reclamatia si catre BNR, pentru a realiza o analiza si a lua masurile legale ce se cuvin. Nu e firesc sa se autorizeze case de amanet care prejudiciaza minorii.

De asemenea o reclamatie la Aut de Prot a Copilului, privitor la incheierea de contracte de catre societatea respectiva cu minori, incalcand legislatia, ar fi o alta posibilitate. Solicitati, in scopul protejarii tuturor minorilor ce pot fi prejudiciati de casa de amanet, verificarea tuturor contractelor incheiate cu minori si luarea masurilor legale privind practicile acestei case de amanet.

Va doresc mult succes in demersurile dvs!


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de proprietate-persoana minora chrispop chrispop Intrebarea mea este daca un minor de 17 ani poate incheia un contract fizic de proprietate asupra unor bunuri? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Conventie civila de prestari servicii sportive mirelastefan mirelastefan Copilul meu a semnat o astfel de conventie cu un club de fotbal.As vrea sa stiu dac este legal intrucat este minor(16 ani jumatate ).La semnarea conventiei nu ... (vezi toată discuția)
Inmatriculari auto Alexs295 Alexs295 Buna ziua! Am achizitionat de curand o masina pe numele fiului meu el fiind minor, la insistenta vanzatorului ca se poate inmatricula o masina pe numele unui ... (vezi toată discuția)