Sunt asistenta medicala intr-un spital,momentan in concediu de cresterea copilului.Peste doua luni o sa-mi reiau activitatea,si as dori sa ma transfer pe un post finantat integral de la buget (planificare familiala).Medicul cabinetului respectiv este de acord,postul fiind liber de aproximativ un an,insa managerul spitalului vrea sa-mi injumatateasca timpul de lucru (4 ore) pe acest post si sa mai lucrez pe un alt post tot cu timp partial (4 ore). Pentru mine ar fi o solicitare enorma,deoarece stiu sigur ca ar trebui sa fac munca unor posturi cu norma intreaga.In cadrul cabinetului de planificare se deruleaza si programul ptr. depistarea cancerului de col uterin si ptr. care ar trebui sa lucrez 8 ore /sapt.inafara programului prevazut pe cabinet .Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac in aceasta situatie,deoarece eu doresc sa lucrez cu norma intreaga pe postul mentionat mai sus.Exista o lege care sa fie de partea mea? mai ales ca postul respectiv intotdeauna a fost cu norma intreaga,si la fel este si acum.Poate managerul sa-l modifice dupa bunul lui plac mai ales ca nu afecteaza bugetul spitalului (finantat integral de la bugetul statului).:(
Va multumesc!
Buna ziua!As dori sa- mi lamureasca cineva situatia pe care o am:
Tatal a decedat in urma cu cativa ani.Mama traieste.Atunci erau prezenti trei mostenitori rezervatari (copii).Dupa moartea defunctului in mod normal trebuia sa se faca succesiunea,dar nu s-a facut deoarece am aflat cu stupoare ca parintii au vandut(contract de vanzare-cumparare) toate proprietatile unui nepot (fiul unuia dintre copii).Intrebarea este cum au putut sa vanda si cotele copiilor fara sa dam o declaratie ca suntem deacord cu instrainarea facuta? ce se mai poate face in aceasta situatie,ne mai putem recupera cotele? Mentionez ca mostenirea apartine nepotului din partea unui copil care a decedat nu demult,deci mai suntem doi mostenitori rezervatari nedreptatiti.
Multumesc
testament:
,,....las numitei X...intreaga mea avere mobila si imobila,fiind convinsa ca ma va intretine cu toate necesare traiului si vietii ca....iar dupa moarte sa ma inmormanteze cu cinstea cuvenita dupa obiceiul din satul nostru.Mentionez ca mostenitori rezervatari nu am.Redactat si dactilografiat in Biroul Notarului Public....."
- D a murit dupa G si F,
- X nu este descendent al lui D;
G si F au murit si mostenirea a ramas celor patru copii A,B,C,D.
A si B au decedat si ei fara sa aiba copii sau alti mostenitori.
D a decedat si el dar are un mostenitor testamentar.
-deci C = 3/4 mostenire si X=1/2 mostenire
- C nu doreste sa-i plateasca partea lui X , ba mai mult a instrainat o mare parte din mostenire (teren extravilan).
- are dreptul C sa instraineze din mostenire fara acordul lui X?
- ce trebuie sa faca X pentru a primi ce i se cuvine?
Va multumesc!
Buna ziua!
Am si eu nevoie de un sfat. In urma cu 10 ani am devenit mostenitoare testamentara a unei case cu gradina (ptr casa am contract de vanzare-cumparare iar ptr restul lucrurilor testament).In perioada aceea testatorul mai avea 3 frati necasatoriti si care locuiau fiecare la casa lui mai putin unul care locuia in casa parinteasca.Mentionez ca nici unul din cei 4 frati nu a fost casatorit si nu a avut copii.
Pe parcursul anilor testatorul meu si 2 dintre frati au decedat.A mai ramas un frate in viata (68 ani) care in urma cu 6 luni m-a anuntat ca trebuie sa ma duc la notariat sa semnez niste hartii ca sa-si poata intabula casa,abia atunci am inteles ca el locuia in casa parinteasca .Am mers la notar,care bineinteles a reusit sa ma enerveze un pic,spunandu-mi ca am primit numeroase citatii si nu m-am prezentat,ca trebuia sa ma prezint la notariat imediat dupa moartea testatorului(chiar nu am stiut),ca mai apoi sa-i explic ca mi-am schimbat domiciliul si nu mai locuiesc la vechea adresa.D-l notar spunandu-mi ca ,,trebuie sa-l ajutam pe omul acesta ''mi-a pus sub nas niste hartii sa le semnez,dar cum nu-mi sta in fire sa semnez pana nu citesc am aflat cu uimire ca mi se cuvine si mie 1/4 din casa parinteasca.I-am spus ca nu le semnez pana nu discut cu persoana.
Am cerut sa-mi dea un teren din extravilan ,mi-a spus ca nu poate ptr ca l-a dat la altcineva,i-am cerut o suma de bani a zis ca nu vrea deoarece casa a construit-o el si nu pot avea nici o pretentie la ea.Eu recunosc ca a construit-o el,dar nu are acte ptr ea,si a facut-o pe locul celei vechi.Intrebarea mea este:
1) avea el dreptul sa de-a terenurile din extravilan fara acordul meu?
2) cum pot intra in posesia partii mele (casa parinteasca si gradina=0,32 ha,teren extravilan 2,8 ha din toate 1/4)?
3) mi se pot lua drepturile ptr ca nu m-am prezentat la notariat dupa moartea testatorului avand in vedere ca nu am stiut despre existenta casei parintesti?
Astept cu nerabdare raspunsul d-voastra.
Multumesc!