multumesc de raspuns.
Sincer nu stiam ca exista asa ceva in tara noastra desi mi se parea normal sa fie. L-am intrebat pe politist exact in seara aia de asa ceva, defapt l-am intrebat, bine si eu acum ce fac, cine imi repara masina si el mi-a dat asa un sfat prietenesc o repari tu si incerci sa recuperezi banii in instanta. Bine e posibil ca nici el sa nu fi stiut, dar acelasi lucru l-am intrebat si pe ala de la Casco si n-am primit nici de la el un astfel de raspuns desi ma gandesc ca si ptr asigurator era mai simplu sa plateasca altcineva banii si sa ma aiba si pe mine ca si client.
In acele momente nici prin cap nu mi-a trecut sa apelez la un avocat ca asa e romanul, sfatul unui avocat costa si eu ma grabeam atunci sa plec din tara si sa las totul in ordine.
In fine am platit ratele ce mai erau de platit si timpul le-a rezolvat pe toate. Decat sa stau sa ma enervez mai mult sa-i mai stresez si pe altii am zis ca mai bine platesc, da-i-n colo de banii, ca nu stau niciodata la tine.
Sincer raspunsul dv m-a linistit complet, daca si eu am gresit in toata povestea asta si se pare ca am gresit atunci nu are de ce sa-mi para rau. Pentru greselile mele mi se pare normal sa platesc.
Asta e pct dv de vedere.
Cea mai buna alternativa era sa ma duc la asigurator si sa-i spun uite ma am busit-o pune mana si scoate banii, cam asa ceva merita si el.
Cealalta alternativa nu exista. Reparatiile masinii au costat ff mult, de unde naiba sa scot eu tot banii astia odata sa-i platesc ca apoi sa stau anii intregi prin tribunale poate poate recuperez ceva de la vinovat.
Ok, multumesc de raspuns.
In cazul asta am sa ma duc sa platesc datoria aia si ma las pagubas.
Interesant totusi e ca traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul.
E ff bine sa te loveasca unul care isi permite sa circule pe drumurile din Romania fara RCA care e undeva la 300 Ron sau cat naiba o fi, te loveste din senin, intrand pe contrasens, stai ca boul fara masina o luna de zile, te duci te rogi de unul de altul, du-te ma si vezi ce mai face masina aia in service si la final tu cu masina noua, echipata complet, fara nici o vina sa platesti pentru greselile altora si nici macar justitia nu iti da dreptate.
Si azi ii multumesc lui Dumnezeu ca n-am avut viteza ca la lovitura din lateral fix in roata din spate ma rasturna si mai aveam si copilul in spate. Asa tabla se indreapta da-o-n ceapa masii.
Pe mine asta ma deranjeaza, ca daca nu il sunam pe ala de la asigurari cu cateva zile inainte de accident sa-l intreb cum reziliem contractul si nu-mi spunea ca vai fff simplu, nu mai platesti nu mai ai asigurare nu ma interesa. Daca ma obliga oricum sa platesc nu era nici o problema dar doar simplu fapt ca stiu ca platesc din cauza accidentului ma dezgusta.
Pana la urma din ce-am aflat, astia din service nu ma vor da in judecata, ca baietii sunt mana in mana cu asiguratorul si de obicei nu dau masina clientului, tocmai ca asiguratorul sa poata puna presiune pe tine. Problema e ca ala care a dat drumul la masina a gresit si taticii din service au pus presiune pe el si saracul se pare ca plateste el din propriu salar.
Da, cam la asemenea cazuri se ajunge daca noi acceptam treburile astea facute de baietii destepti, la amenintari de desfaceri a contractului de munca sau stiu eu cu mai ce de ala a acceptat sa scoata el banii din propriu buzunar. Am decis sa-i platesc banii saracului om ca poate el n-are nici o vina in toata chestia asta, dar toata murdaria asta sincer mi se pare demna de o tara bananiera si noi avem pretentia ca suntem europeni si traim ca ei.
ok, sa inteleg ca eu sunt obligat la plata ratelor tocmai din cauza accidentului.
Este clar ca daca nu era accidentul nu eram obligat sa platesc ratele pana la incheierea contractului.
In aceste conditii eu pot sa-i cer vinovatului in instanta banii pe asa zisele rate care eu acum trebuie sa le platesc de pomana acum avand in vedere ca nu mai folosesc masina?
Si inca ceva, din cate inteleg eu sunt dator asiguratorului, de ce dragul de el nu plateste toata paguba service-ului si sa astepte banii de la mine pe asigurare din 3 in 3 luni, asa cum e specificat in contractul Casco?
multumesc ptr raspuns.
Am vazut ca ce am scris pare neclar.
Eu am plecat din tara si nu mai folosesc masina respectiva, drept urmare am sunat chiar inainte de accident pe cei de la Casco ce trebuie sa fac ca sa intrerup contractul.Mi s-a spus clar ca cea mai buna modalitate e sa nu mai platesc urm rata (care ar trebui sa fie undeva in ianuarie) si daca nu o platesc nu o sa mai fiu asigurat.
Acum pentru ca s-a intamplat accidentul asta in care eu nu am nici cea mai mica vina ei ma obliga la plata ratelor pe care le mai am pana la un an, toate odata. Defapt nu ma obliga asiguratorul direct, ci ma obliga la deducerea lor din despagubire, adica sa le platesc pe toate odata celui din service.
Da, service-ul este autorizat, este agreat de asigurator asa cum am spus masina mi-a fost reparata si data acasa. Dupa vreo 2 saptamani m-a sunat ala de la service sa-mi spuna ca defapt el a facut o gresala, ca nu trebuia sa-mi dea masina acasa, ca normal ar fi trebuit retinuta in service pana cand asiguratorul plateste banii, ca s-au mai intamplat cazuri din astea in care asiguratorul cere ca asiguratul sa plateasca direct service-ului ratele pe care le mai are, daca mai vrea sa-si recupereze masina.
Clauza asta se aplica doar daca reparatiile au depasit 20% din suma asigurata si acum am vazut si eu, este specificata in contractul Casco.
Problema e ca eu nu am stiut de la inceput acest lucru, asa cum am spus nu sunt vinovat de accident si am ajuns la astia de la Casco din cauza ca ala care m-a lovit nu avea nici macar asigurare RCA.
In situatia asta aveam doua variante fie imi reparam singur masina si il dadeam pe vinovat in judecata fie apelam la Casco. Mi s-a parut mai simpla a doua varianta, am zis, ok, am asigurare full Casco, n-am franciza, n-am nimic, astia o sa plateasca reparatiile si vor recupera ei in instanta dauna produsa de vinovat.
Problema e ca a -2-a varianta desi parea cea mai simpla al naibii a devenit cea mai complicata. Nu inteleg de ce naiba asiguratorul nu plateste toti banii si sa-i ceara in instanta vinovatului. El plateste o parte, o sa-l dea in judecata pentru partea aia eu acum sunt obligat sa platesc ratele la service de fapt o a doua parte din dauna, sa-l mai dau si eu in judecata pe vinovat.
Pana la urma ce inteleg eu din toata arambrabura asta e ca service-ul autorizat o sa ma dea in judecata sa-si recupereze suma pe care nu a primit-o de la asigurator. Am spus ok, sa ma dea in judecata, problema e ca nu sunt deloc familiar cu procesele si nici nu sunt in tara. De asta pus cele 3 intrebari de mai sus, macar sa stiu la ce sa ma astept.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarile din primul topic.
Multumesc
coletul va veni prin posta romana, cel mai bine mergeti si intrebati-i pe domnii de acolo cam ce taxe vamale se percep.
Din cate stiu eu taxele vamale se percep in functie de valoarea coletului, acesta se desface de fata cu dv. De obicei cei din China sunt oameni prietenosi si o sa va trimita coletul ca si cadou daca plata se face inainte, insa domnii de la noi va pot cere acolo o suma de bani chiar si in cazul asta, 5 rochii de mireasa intr-un singur colet sunt suspecte ca fiind cadou.
Eu am cumparat o singura data o camera de filmat din china de pe ebay, cand a venit vb de taxa mi s-a parut mai mult asa o discutie amicala, m-a intrebat de pret eu l-am subestimat putin el mi-a spus ok, 10 lei si asta a fost tot. Cred ca daca spuneam si jumatate de pret tot 10 lei era.
Buna ziua,
Cu doua luni in urma am fost implicat intr-un accident rutier fara victime. S-a facut constatarea la politie, s-a dovedit ca eu nu sunt vinovat.
Problema e ca cel vinovat de accident al naibii nu avea nici macar asigurare RCA valabila asa ca politistitul nu a avut ce sa-mi dea.
Pentru ca reparatiile costau ceva si nu aveam bani am decis sa apelez la asiguratorul la care am full Casco, ala a intocmit dosarul, masina a ajuns in service, a fost reparata, mi-a fost data acasa fara nici o problema.
Dupa ceva timp ma contacteaza cel din sevice cum ca asiguratorul refuza sa plateasca toti banii pe motiv ca valoarea reparatiei ar depasi 20% din valoarea masinii si ca eu ar trebui sa platesc direct la service toate ratele pe care le mai am de platit la asigurator. La inceput m-a uimit chestia asta, i-am zis aluia ca nu-mi vine a crede, daca stiam asa ceva sincer imi reparam singur masina si il dadeam in judecata eu pe cel vinovat. Dar lucrurile vad ca se complica, asta a mai discutat cu asiguratorul, asiguratorul i-a trimis articolul din contract care spune asa ceva si asta imi spune ca ma da in judecata pe mine ca sigur castiga.
Mie si acum mi se pare un abuz din partea asiguratorului si habar n-am daca banii pe care i-as plati direct celui care a reparat masina i-as putea recupera vreodata in instanta de la cel vinovat, asa ca am zis ca cea mai buna solutie pentru mine ar fi sa astept sa ma dea asta in judecata, eventual sa cer instantei sa fie chemat cel vinovat de accident si sa i se impuna lui sa plateasca aceste daune.
In momentul de fata am 3 intrebari:
1. Ma astept ca in momentul in care asta decide sa ma dea in judecata sa primesc si e o instiintare acasa. Cum primesc aceasta instiintare, e o scrisoare recomandata, nerecomandata etc si cu cat timp inainte de prima infatisare .... problema e ca acum sunt plecat din tara si imi e greu sa fiu zi de zi la curent cu ce se intampla in tara.
2. Daca se va ajunge la proces, in timpul procesului pot sa-i cer instantei ca cel vinovat sa plateasca ratele astea direct, adica nu vreau ca instanta sa decida ca eu sa platesc si abia apoi eu sa-l dau in judecata pe asta sa-mi recuperez banii.
3. E un proces complicat, credeti ca as avea nevoie de un avocat care sa ma reprezinte. Cam cat ar fi taxa care ar percepe-o un avocat ptr un asemenea caz si daca si onorariul asta l-as putea impune vinovatului.
Multumesc frumos.
Buna seara,
Va rog sa ma ajutati cu ceva sfaturi in legatura cu acest subiect.
Locuiesc intr-un bloc in care majoritatea proprietarilor sunt inca racordati la sistemul central de incalzire.
Problema mea cea mare e ca sunt obligat sa contribui cu niste sume enorme (in luniile de iarna de varf ~ 1 mil de lei vechi) desi am centrala proprie si toate coloanele de apa care trec prin apartamentul meu le am izolate inca din momentul in care am cumparat apartamentul, pe baza vechii legi care te obliga la asa ceva. Nu spun acum ca as refuza sa platesc acolo un 200 de mii pe luna pentru scara blocului, etc, asa cum am vazut si pe la alte asociatii de proprietari, dar in cazul meu simpt ca se intrece masura.
Intrebarea mea e cum as putea contesta o asemenea masura pentru ca eu consider ca acest calcul al pierderilor de caldura se face dupa ureche.
Pana in acest moment am refuzat sa platesc aceste pierderi de caldura si am continuat sa achit la asociatie celelalte cheltuieli lunare. Problema e ca desi am specificat de fiecare data acest lucru si adiministratorul imi spunea ca asa se intampla am ajuns ca constat ca defapt eu plateam penalizarile din urma, nicidecum cheltuielile la zi.
Sumar:
1) Pot cere asociatiei sa nu platesc pierderile de caldura care mi se par aberante si sa-mi platesc la zi celelalte cheltuieli?
2) Ce sorti de izbanda as avea daca as inainte un proces in instanta impotriva asociatiei? Sincer eu m-am plictisit ca luna de luna domnii de la asociatie puneau afise cum ca s-ar intrerupe furnizarea agentului termic incepand cu o anumita data din cauza urm proprietari printre care ma aflam si eu (bineinteles ca oprirea agentului termic nu au avut loc niciodata), iar vecinii mei ma tachinau luna de luna.
3) De fiecare data cand ma duc la asociatie cu acest subiect ei imi spun ca nu tin de ei, ca exista o anumita firma care se ocupa de asa ceva si sa depun cereri de nemultumire la ei. Am facut acest lucru, problema e ca nici pana in ziua de astazi n-am primit un raspuns concret, am primit doar niste raspunsuri evazive si acele rasp venite foarte aproape de termenul limita (2 luni) de la depunerea cererii. Cum pot sa-i fac sa-mi explice si mie cum ajung la aceste valori, sa stiu si eu care sunt procedurile de calcul prevazute de lege, etc?
Multumesc frumos.