avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Activitate Lentian

Activitate Lentian

Buna ziua,
Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauze specificate in lege, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).
Sunt nascuta in 05.07.1961, In prezent am pensie anticipata partial, am stagiu de cotizare de 35 ani si am adeverinta de munca in categ a II -a de 6 luni ( am muncit in combinatul chimic 3.6 ani ). Am studii superioare de 4 ani la zi.
Pot beneficia de pensia de limita de varsta incepand de anul acesta ? Din ce luna ? Multumesc.
.
Medicamentele pot fi returnate ? In ce conditii si termene? In aceasta perioada exista reglementari speciale in acest sens ?
Buna ziua, In cazul in care , de la 01. septembrie 2020, nu se majoreaza cu 40 % punctul de pensie, asa cum prevede legea , ne putem adresa instantei de judecata pentru nerespectarea prevederilor legale de catre Casa de Pensii ? Credeti ca instantele de judecata vor respinge o asemenea actiune ? In acest caz , paratul este Casa de Pensii ? Eu intentionez sa formulez in instanta o asemenea actiune. Multumesc.
Buna ziua,
Ma adresez dumneavoastra in speranta obtinerii unor lamuriri in ceea ce priveste aplicarea prevederilor art 58 din legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Sotul meu Andrei Iulian , domiciliat in Slobozia, str Vechea Matca nr. 31 judet Ialomita CNP 1590912212951, a suferit un AVC in 22 februarie 2018, in urma caruia a ramas cu sechele grave, in speta hemiplegie stanga.
Detine un certificat de handicap , conform caruia a fost incadrat in grad de handicap grav cu asistent personal, incepand cu data de 18.06.2018 si revizuit/ prelungit pe o durata de 12 luni in data de 27.05.2019.
In prezent este pensionat medical, conform deciziei nr. 151786/12.03.2019 privind acordarea pensiei de invaliditate.
In data de 21.11.2019 am solicitat Casei de Pensii Ialomita acordarea pensiei pentru limita de varsta cu reducerea perioadei standard de pensionare , luand in considerare calitatea de persoana incadrata in grad de handicap grav , conform art 58/legea 263/2010.
In raspunsul Casei de Pensii Ialomita se precizeaza ca reducerea prevazuta la alin 1 art 58 din legea 263/2010 se face numai in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat.
Prin Decizia pronunțată în ședința din 9 octombrie 2018, cu majoritate de voturi, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma „preexistent calității de asigurat” cuprinsă în art. 58 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este neconstituțională.

În motivarea soluției de admitere pronunțate, Curtea Constituțională a statuat că sintagma „preexistent calității de asigurat” cuprinsă în art. 58 din Legea nr. 263/2010 încalcă articolul 16 alin. (1) din Constituție referitor la egalitatea în fața legii și a autorităților publice, întrucât nu permite și persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap ulterior calității de asigurat să beneficieze de reducerea vârstelor standard de pensionare, în funcție de gradul de handicap. În opinia majorității judecătorilor Curții Constituționale, nu există nicio deosebire obiectivă și relevantă între categoria persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat și categoria persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap ulterior calității de asigurat.

Ca urmare va rog sa ne precizati daca sotul meu ANDREI IULIAN poate beneficia de prevederile art 58/legea 263/2010 .
Va multumesc !
Buna ziua,
Conform Hotărârii Guvernului nr. 751/2018 pentru stabilirea categoriilor de persoane cu handicap care beneficiază de un spor de 15% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie/indemnizaţia de încadrare., persoanele beneficiare sunt numai cei care lucreaza la stat ?
Nu este discriminare ?
Multumesc.
Răspuns la discuția Taxe de timbru
Intr-adevar este scutitta de taxa de timbru conf art 129 alin 1 pct c .
Instanta a confirmat acest lucru.
Va multumesc, dle avocat adisan
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti care este valoarea taxei judiciare de timbru cazul
• Rezolutiunea/rezilierea contractului de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si cu rezerva dreptului de uzufruct viager incheiat in anul 2011 cu valoare tranzactiei declarata la cea data de 5.000 lei.
Este in regula ca acum sa se declare aceeasi valoare ca la data incheierii contractului, adica 5.000 lei ?
In acest caz se plateste taxa de timbru de 40 lei + 7% de depaseste 500 lei , adica 355 lei ?
Va multumesc mult.
Buna ziua,
Dupa desemnarea administratorului special in adunarea generala a asociatilor, cine are obligatia inregistrarii acestuia la Registrul Comertului si cand se face acest lucru?
Multumesc.
Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Buna ziua,
Notificarea deschiderii procedurii de insolventa se comunica creditorilor cu sediul in alta tara in limba romana ?
Este obligatoriu sa fie notificat in alta limba , cu traducere legalizata ?
Multumesc.