avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Activitate MGabriel

Activitate MGabriel

Presupunand ca realizez castiguri prin munca pe internet,pe un site de freelance (gen oDesk,eLance,cjinc etc.),este obligatoriu sa ma inregistrez ca PFA,sau e suficient sa lucrez ca persoana fizica?
Am inteles ca veniturile trebuie declarate (in formularul 201 privind veniturile realizate in strainatate) pana la 25 mai ale anului urmator realizarii lor,conform extraselor de cont ale platilor.
Este suficient sa lucrez ca persoana fizica si sa completez declaratia 201 sau mai sunt si alte cerinte?

Va multumesc.
Buna ziua!

Va deranjez cu o mica problema.

Sunt casatorit si am mostenit de la parinti un apartament care,conform Codului familiei,ar trebui considerat bun propriu si nu bun comun,deci nu ar trebui sa intre in partaj in eventualitatea unui divort.

In situatia in care as intentiona sa vand apartamentul, s-ar putea mentiona o clauza in contractul de vanzare de genul "Banii rezultati in urma vanzarii apartamentului intra in contul XXX ca bun propriu" ,astfel incat banii rezultati sa nu fie considerati bun comun?

Sau exista o alta varianta standard pentru situatia prezentata?

Va multumesc.
Buna ziua!

Va deranjez pentru o mica problema.

Tatal meu este imobilizat la pat,in urma unui accident vascular cerebral.
De curand,a fost actionat in instanta in problema unui teren din care detine o cota in indiviziune.
Terenul in cauza are mai multi coproprietari,fiecare avand o cota din teren,2 dintre coproprietari sunt in proces de mai mult timp.
Reclamantul solicita iesirea din indiviziune si in acest sens a decis actionarea in instanta a celorlaltor coproprietari,intre care si tatal meu.

Data fiind starea de sanatate a tatalui meu,banuiesc ca solutia ar fi sa se delege o persoana care sa il reprezinte.

Din ce am inteles,o varianta ar fi intocmirea unei procure la notar,dar pentru aceasta este necesara deplasarea tatalui la Institutul de Medicina Legala,efectuarea de catre o comisie a unei expertize din care sa reiasa starea de sanatate mintala a lui,apoi intocmirea unei procure prin care sa fie delegata o persoana care sa il reprezinte.

As dori sa stiu daca mai exista si alternative:

- tinand cont de starea de sanatate a tatalui,daca se poate evita deplasarea lui la I.M.L.
-daca totusi este absolut necesara deplasarea,iar Comisia de examinare il declara inapt din punct de vedere mintal pentru intocmirea unei procure,ce alternativa ar mai exista,tinand cont ca exista o data limita de prezentare la proces.

Va multumesc.
In cazul unui credit de nevoi personale,fara ipoteca,fara codebitori etc.,in cazul in care debitorul isi achita la termen toate ratele,pot aparea situatii exceptionale (ex. risc de faliment al bancii etc.) in care banca sa solicite scadenta inainte de termen a creditului?
Exista o lege impotriva acestei actiuni? Sau totul depinde doar de prevederile din contractul de credit?

Va multumesc.
Va deranjez cu o problema legata de proprietate.

In 1991 tatal meu a vandut casa bunicilor (decedati la acea data),in baza unui act de mana,semnat de el,cumparator si viceprimarul comunei.
La data intocmirii actului,cumparatorul se obliga sa mai achite in plus fata de valoarea casei,in timp neprecizat,o suma de 40.000 (patru zeci mii lei) reprezentand contravaloarea pamantului aferent casei (s-a specificat acest lucru in act).
In 1992,in baza unei notificari facute de executorul judecatoresc,s-a mai facut o incheiere de certificare la notariatul judetean,in baza careia cumparatorul se angaja sa achite suma de 40.000 lei specificata mai sus pana la sfarsitul anului 1993.
Nu stiu exact daca aceasta suma s-a achitat integral la acea data,cumparatorul sustine ca s-a achitat in intregime,vanzatorul (tatal meu) spune ca doar 20.000 lei s-au achitat.

Actul de vanzare-cumparare nu s-a finalizat la acea data.

Anul acesta,vanzatorul,de comun acord cu cumparatorul,au hotarat sa finalizeze actul de vanzare-cumparare.
Intelegerea a fost ca vanzatorul nu mai are pretentii financiare din partea cumparatorului,indiferent daca suma de la acea data s-a achitat integral sau nu,urmand insa ca acesta din urma sa suporte cheltuielile aferente intocmirii actului si sa se ocupe in mod direct de toate etapele procedurii finalizarii actului.
De curand am fost contactati de cumparator,care ne-a instiintat ca tatal meu trebuie sa dea declaratie la notar ca a primit suma de 15.000 RON (lei noi) (echivalentul la cursul actual al sumei de 40.000 lei de la acea data),justificand prin faptul ca chitantele de mana intocmite in 1992-1993 nu mai pot fi inscrise la notar,ca actul ar fi trebuit sa fie facut atunci la maxim 3 ani de la data achitarii sumei si ca aceasta declaratie la notar ar permite ca actul sa se finalizeze in 3 ani de la data semnarii ei.
Cumparatorul nu ne-a mai dat alte detalii,precizandu-ne doar ca in eventualitatea in care tata da aceasta declaratie la notar,restul formalitatilor aferente intocmirii actului ar fi doar proceduri notariale,in caz contrar(daca tata nu da declaratia),ar fi obligatorie prezenta partilor in instanta.

Nu suntem convinsi de faptul ca cumparatorul are dreptate,de aceea v-am contactat.

Va cerem parerea asupra formalitatilor care trebuie urmate in aceasta situatie,

Ne intereseaza in primul rand,in cazul in care suma nu a fost achitata la acea data sau chitantele de atunci nu mai pot fi inregistrate acum la notar,daca este obligatoriu sa declaram la notar ca am primit o anume suma (pe care in realitate nu o primim) sau este suficient sa declaram ca nu mai avem pretentii financiare din partea cumparatorului.

Declaram inca o data ca nu mai avem pretentii financiare de la cumparator,chiar daca suma de atunci a fost sau nu achitata integral.

Va multumim pentru bunavointa.


Mama este decedata,mai am un frate,avem de facut succesiunea.
In bunurile care intra in succesiune:
1/2 din apartamentul parintilor (ambii parinti sunt trecuti pe act ca proprietari);
2 ha de pamant arabil pe numele mamei.

Problema este ca tatal este greu transportabil (accident vascular cu handicap) si domiciliaza departe de oras (cam 30km),motiv datorita caruia majoritatea notarilor refuza sa ne faca actul.

Pentru simplificarea lucrurilor se poate face,cu acordul tatalui,o renuntare a acestuia la succesiunea bunurilor mamei?
Data fiind starea tatalui,mai este necesara o persoana din afara familiei care sa isi puna semnatura pe acest act?

Va multumesc.
Daca in contractul individual de munca este prevazut un preaviz de 15 zile,poate angajatorul sa il tina pe angajat 30 zile in preaviz,pe motivul ca acesta detine functii de conducere?
Daca angajatul se afla in preaviz (in situatia in care el si-a prezentat demisia,nu a fost disponibilizat),are dreptul la reducere de program?
Este legal ca pentru lucrari de renovare a unui imobil (in mod concret,pentru izolarea termica si mansardarea unui bloc),societatea care efectueaza aceste lucrari sa solicite locatarilor copii xerox dupa actele de proprietate a apartamentelor?
Discuție Ajutor de deces
Mama a decedat,tatal este inca in viata,ambii sunt (sau au fost) pensionari de varsta.

Are dreptul tata sa primeasca lunar un procent din pensia mamei?

Daca are acest drept,numai cu conditia renuntarii la propria pensie?