In 1991 tatal meu a vandut casa bunicilor (decedati la acea data),in baza unui act de mana,semnat de el,cumparator si viceprimarul comunei.
La data intocmirii actului,cumparatorul se obliga sa mai achite in plus fata de valoarea casei,in timp neprecizat,o suma de 40.000 (patru zeci mii lei) reprezentand contravaloarea pamantului aferent casei (s-a specificat acest lucru in act).
In 1992,in baza unei notificari facute de executorul judecatoresc,s-a mai facut o incheiere de certificare la notariatul judetean,in baza careia cumparatorul se angaja sa achite suma de 40.000 lei specificata mai sus pana la sfarsitul anului 1993.
Nu stiu exact daca aceasta suma s-a achitat integral la acea data,cumparatorul sustine ca s-a achitat in intregime,vanzatorul (tatal meu) spune ca doar 20.000 lei s-au achitat.
Actul de vanzare-cumparare nu s-a finalizat la acea data.
Anul acesta,vanzatorul,de comun acord cu cumparatorul,au hotarat sa finalizeze actul de vanzare-cumparare.
Intelegerea a fost ca vanzatorul nu mai are pretentii financiare din partea cumparatorului,indiferent daca suma de la acea data s-a achitat integral sau nu,urmand insa ca acesta din urma sa suporte cheltuielile aferente intocmirii actului si sa se ocupe in mod direct de toate etapele procedurii finalizarii actului.
De curand am fost contactati de cumparator,care ne-a instiintat ca tatal meu trebuie sa dea declaratie la notar ca a primit suma de 15.000 RON (lei noi) (echivalentul la cursul actual al sumei de 40.000 lei de la acea data),justificand prin faptul ca chitantele de mana intocmite in 1992-1993 nu mai pot fi inscrise la notar,ca actul ar fi trebuit sa fie facut atunci la maxim 3 ani de la data achitarii sumei si ca aceasta declaratie la notar ar permite ca actul sa se finalizeze in 3 ani de la data semnarii ei.
Cumparatorul nu ne-a mai dat alte detalii,precizandu-ne doar ca in eventualitatea in care tata da aceasta declaratie la notar,restul formalitatilor aferente intocmirii actului ar fi doar proceduri notariale,in caz contrar(daca tata nu da declaratia),ar fi obligatorie prezenta partilor in instanta.
Nu suntem convinsi de faptul ca cumparatorul are dreptate,de aceea v-am contactat.
Va cerem parerea asupra formalitatilor care trebuie urmate in aceasta situatie,
Ne intereseaza in primul rand,in cazul in care suma nu a fost achitata la acea data sau chitantele de atunci nu mai pot fi inregistrate acum la notar,daca este obligatoriu sa declaram la notar ca am primit o anume suma (pe care in realitate nu o primim) sau este suficient sa declaram ca nu mai avem pretentii financiare din partea cumparatorului.
Declaram inca o data ca nu mai avem pretentii financiare de la cumparator,chiar daca suma de atunci a fost sau nu achitata integral.
E bine sa va prezentati la notar atat cumparatorul cat si vanzatorul, pentru a va lamuri asupra conditiilor contractului de vanzare-cumparare. Nu e necesara nici o declaratie , intrucat se insereaza direct in contractul de vanzare-cumparare modalitatea in care s-a achitat pretul imobilului de catre cumparator ( adica se poate trece: s-a achitat un avans in valoare de x lei la data de ... si restul s-a achitat astazi, data autentificarii contractului).