Fratele meu a fost deja la notar, nu stiu daca a deschis succesiunea( este acceptare tacita pt ca el utilizeaza bunurile), eu am facut aceasta declaratie pentru a evita depasirea termenul de 1 an pentru acceptarea succesiunii, dupa NCC.
Buna ziua,
Ca urmare a decesului mamei mele si avand in vedere ca locuiesc in strainatate, am facut o declaratie de acceptare a successiunii la consulatul Romaniei cerand ca prezenta declaratie sa fie mentionata in RNOS. Nu am avut prea multe date( eu nefiind in posesia cerificatului de deces), in cererea mea am marcat numele defunctei, data decesului si ultimul domicilui. Declaratia de acceptare a fost semnata de agentul consular si nu de consul. Credeti ca declaratia va fi acceptata si inregistrata in tara? Multumesc!
Buna ziua ,
As dori sa aflum cum se face partajul unui apartament in cazul urmator
mama, tata si unul din copii sant trecuti ca proprietari pe actul de vanz-cumparate al apartamentului. Dupa moartea mamei, al doilea copil, care nu era trecut in contract, dechide o cerere de succesiune. Care este cota care va reveni la fiecare din supravietuitori? Faptul ca unul din copii este marcat pe contract actioneaza in favoarea lui, in sensul ca el va avea o cota superioara? Multumesc!
suma de bani a fost deja retrasa din banca de catre fratele meu, credeti ca o sa le
mai dam de urma:)?
Cum as putea sa verific daca pe contul debanca era un legat cu titlu particular, banuiesc ca Banca nu iti da asemenea informatii , invocand respectul confidentialitatii...Multumesc!
Buna ziua,
Va multumesc foarte mult pentru promptitudinea cu care ati raspuns la mesajul meu. Clauza testamentara presupune existenta unui testament ? Dupa informatiile mele nu a existat testament...fratele meu era co-titular pe contul de banca, dar fara posibilitatea de a efectua operatiuni in timpul vietii titularului principal. Fratele meu poate fi considerat beneficiarul contului numai pentru ca era co-titular sau suma respectiva trebuie sa intre intr-o dezbatere succesorala? Multumesc !
Mama a murit in mai 2012.
Buna ziua,
As avea o intrebare(sau chiar mai multe) in ceea ce priveste dezbaterea unei succesiuni dupa mama mea . Eu locuiesc in strainatate si nu am foarte multe posibilitati de informare despre legile din Romania, asa ca orice raspuns va fi binevenit si va multumesc anticipat.
Deci, dupa moartea mamei au ramas mai multe bunuri, dar vreau sa aduc in discutie numai casa si contul bancar. Santem 2 frati iar unul din frati era inscris ca si cotitular pe contul de banca, cu mentiunea ca el avea acces la acest cont numai dupa moarte. As vrea sa stiu daca acest cont intra in dezbaterea mostenirii sau fratele meu poate sa transfere banii in contul lui personal avand in vedere ca era co-titular? Eu am gasit un articol in noul cod civil in care se specifica ca in cazul decesului unuia dintre cotitulari, contul este blocat de banca si operatiunile pe acest cont se fac numai cu acordul tuturor mostenitorilor. Este adevarat? Care sant prevederile legale cu privire la acest cont? Fratele meu trebuie sa informeze banca de existenta altor mostenitori? Exista un interval limita in care eu trebuie sa-mi exprim pretentiile fata de acest cont, dupa care, in lipsa unei manifestari explicite din partea mea, banii sant dati automat fratelui meu?
Daca fratele meu dechide o actiune succesorala, avand in vedere ca eu nu sant prezent, exista posibilitatea ca procedura notariala sa fie facuta in favoarea lui sau este nevoie de semnatura si acordul tuturos partilor implicate?
Notarul va face verificarea mostenitorilor existenti, sau el se poate declara ca unic mostenitor... Va multumesc!