avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua ,
As dori sa aflum cum se face partajul unui apartament in cazul urmator
mama, tata si unul din copii sant trecuti ca proprietari pe actul de vanz-cumparate al apartamentului. Dupa moartea mamei, al doilea copil, care nu era trecut in contract, dechide o cerere de succesiune. Care este cota care va reveni la fiecare din supravietuitori? Faptul ca unul din copii este marcat pe contract actioneaza in favoarea lui, in sensul ca el va avea o cota superioara? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: andreeaapostol , utilizator 03:34, 2 August 2012
Primul copil a dobandit prin CUMPARARE o cota parte din dreptul de proprietate (ar trebui sa scrie in actul de vanzare care este marimea acestei cote parti, eu n-am de unde s-o cunosc fara sa fi citit actul).

De asemenea, tatal a dobandit si el prin CUMPARARE (impreuna cu mama) o cota parte din dreptul de proprietate.

Aceste cote parti dobandite prin cumparare sunt si raman ale celor ramasi in viata. (nu discutam despre ele la moartea mamei, cum nu s-au pus in discutie nici cand a murit vecinul de langa casa ori alta persoana de prin preajma).

In mostenire intra doar partea defunctului din dreptul de proprietate (nu si partile celor ce n-au murit inca).

Prin urmare, mostenirea mamei (in care intra doar partea ei din dreptul de proprietate) va fi culeasa astfel:

1/4 sotul supravietuitor (adica sotul supravietuitor dobandeste prin MOSTENIRE 1/4 din cota parte care a apartinut defunctei).
3/4 descendentii (fiecare copil dobandeste prin MOSTENIRE 3/8 din cota parte care a apartinut defunctei).

Observam ca primul copil va avea mai mult din apartament, respectiv: partea lui dobandita prin CUMPARARE plus 3/8 din cota parte a mamei, dobandita prin MOSTENIRE. In timp ce al doilea copil nu are nimic dobandit prin cumparare, ci doar 3/8 (cota succesorala) din ceea ce a apartinut mamei sale.

Nu am cum sa finalizez calculele pentru ca nu cunosc cotele parti din dreptul de proprietate trecute in actul de vanzare-cumparare.
Ultima modificare: Miercuri, 1 August 2012
romascanu, moderator
~ Conținut șters la cerere ~
Nu asa? Dar cum @jurist Clement? Ati putea sa legati si vreo doua vorbe sub forma de argumentatie?
Care legat (testament)? Poate ati visat vreunul, pentru ca in mesajul utilizatorului eu nu vad ca ar scrie ceva despre vreun legat/testament.

Ultima modificare: Miercuri, 1 August 2012
romascanu, moderator
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire elena_1234 elena_1234 Buna ziua, Am urmatoarea problema: Bunicul mamei mele a murit acum mai bine de 20 de ani. La momentul respectiv apartamentul s-a impartit jumatate intre ... (vezi toată discuția)
Ajutati-ma,va rog! lorelusha lorelusha Mama mea are dinaintea casatoriei o casa, pe numele ei.prin contract de vanzare-cumparare. la momentul respectiv i s-a spus ca nimeni ia afara de ea nu va avea ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)