Pe Autorizatia vecinului nu scrie nici "demolare" nici "construire" ci probabil "modernizare" /"extindere" constructie existenta (asa "se face" cand nu vrei/nu poti sa iti muti fundatia- tehnic ar trebui sa isi scoata toata fundatia pentru ca nu se poate "muta o fundatie")...
Daca nu are autorizatie, daca nu a respectat ce scrie in autorizatie (probabil nu scrie ca trebuie demolat peretele respectiv, etc), va puteti adresa inspectiei in constructii sau compartimentului urbanism al primariei.
in primul rand ar trebui sa va trasati limita de proprietate din cadastru... cu un autorizat cadastru. Pate chiar un PV de trasare gard. (pentru a fi sigur ca realitatea din teren"este aceasi cu "cadastrul" avizat de OCPI)
depinde cand a devenit terenul "intravilan". daca este in "vatra" localitatii (a fost intravilan inaintea aplicarii legilor proprietatii) puteti schimba categoria de folosinta printr-o simpla adeverinta de la primarie.
dar, pentru a obtine Autorizatie de construire sunt mult mai multe conditii care sunt "impuse" prin Certificatul de urbanism pe care il obtineti de la Primarie,
daca terenul a fost extravilan pe Titlul de proprietate, atunci conform ultimelor adrese ANCPI, va avea mentiunea: "fara localizare certa datorita lipsei planului parcelar" ceea ce ar putea sa va incurce.
- daca va aflati intr-o zona in care a functionat decretul lege 115/1938 (Transilvania) atunci fiecarui nr topografic vechi ii corespunde un CF si un Proprietar, O cerere de consultare a arhivei la BCPI in raza caruia se afla imobilul este suficienta (in general aveti sprijinul unui functionr public).
- daca va aflati intr-o zona de unde vin respectabili domni ce v-au raspuns deja... chiar daca exista la primarie un registru agricol in care puteti gasi proprietarii sau planuri de lg 18, unde de asemenea gasiti proprietarii... puteti incerca orice varianta...
am inteles ca "vecinul" cu latura neimprejmuita stie/confirma ca diferenta este la el...
Practic daca limita nu e materializata, sre poate face de catre topograf un proces verbal de vecinatate.
in varianta proces... intrebati unul/doi avocati cat va costa reprezentarea si pentru maasurarea ambelor terenuri sau cum vi se recomanda a terenurilor tuturor vecinilor, cate mii va ia expertul judiciar... (scuze, expertul judiciar nu va cere nici un ban, domnia sa depune un onorariu la instanta si instanta va cere banii) si puneti in balanta costurile acestea cu o documentatie de intabulare (chiar si a vecinului).
daca terenul a facut obiectul legilor proprietatii, sunt la primarie planuri de punere in posesie, Iar unele primarii asigura sprijin daca se solicita repunerea in posesie.
daca terenul e rezultat in urma unei parcelari, exista un plan anterior... etc.
ar trebui sa mai puneti in forum intrebarea redactata cu aceste explicatii pentru a avea sansa sa fie vazuta de mai multi, si probabil ar trebui sa cautati si o alta sectiune..."executori judecatoresti" etc...
Puteti incerca la Primarie, sa vedeti cine plateste impozitul, cine e inscris in registrul agricol... daca vreti doar o informatie... Daca vreti sa va confirme in scris o "Institutie" care este proprietarul
unui imobil (teren si constructie) doar pentru a fi informat e mai complicat. Dar daca aveti o "suspiciune" sau va sunt incalcate drepturile va adresati direct Politiei, DNA, Parchet, Inspectoratului in constructii.... nu le trebuie proprietarul, doar adresa.
Da, ANCPI sau OCPI din judetul respectiv sau primaria care a emis Titlul (are acces la DDATP= baza de date la care se face referire in raspunsul anterior), Daca aveti titlul si vreti sa il "verificati"puteti cere o copie din arhiva "ANCPI/OCPI".
in baza LG165/2013 teoretic... Primaria a facut o evaluare a rezervei comisiei locale de fond funciar si o analiza a validarilor si titlurilor emise. Deci, acum fiind in cunostinta de cauza va pot emite Titlu de proprietate pe diferenta validata... in UAT(comuna, orasul) dvs sau daca nu au rezerva in UAT invecinate...