avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Activitate nrosu

Activitate nrosu

ref. librete CEC de 5000 lei cu dobanda si castiguri in autoturisme
1. CEC Bank afirma ca valoarea unui Libret emis in 1990 devine, dupa aplicarea legii 348/2004 = 0,50 lei iar prin aplicarea unui comision de administrare devine 0,00 lei.
2. o persoana mi-a spus cand am pregatit si apelul ca cererea mea va fi respinsa intrucat ,,este ordin pe unitate" sa se respinga. Cred ca facea referire la protocoalele de colaborare dinte SRI si Justitie.
Am continuat procesul si am fost repins si la apel/recurs/revizuire si chiar la CEDO. Daca este cineva interesat intr-un astfel de proces (pentru posesorii celor 37.000 de astfel de librete), rog sa ma contactati si voi pune la dispozitie documentatia aferenta.
Răspuns la discuția Recuperare depuneri CEC
Reactia d-lui gi-jane2( moderator) la parerea dvs privind NOMINAREA, ma determina sa cred ca monitorizeaza opiniile utilizatorilor, pentru a-i descuraja sa actioneze CEC-ul in justitie. Subscriu punctului Dvs. de vedere.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc mult. Asta imi doresc, sa existe un precedent pentru toti!
asta nu contesta nimeni ca ati primi, exact la asta aveti dreptul- la banii dvs din cont si la dobanda. Dar avand in vedere inflatia uriasa din primi ani de dupa revolutie si denominarea din 2005, face ca suma sa lei in realitate ff mica, asa ca nu cred ca renteaza sa te zbati pt un leu, 2 lei.
Gi-Jane2 - in opinia mea nu ai dreptate si voi incerca sa recuperez in instanta c/v cecului in moneda actuala plus dobanda aferenta.
Din diferenta de dobanda se constituia un fond din care se acordau castigurile.Sper sa nu ma insel.
D-na Dascalu - Ati putea va rog sa precizati care a fost argumentatia forte a CEC-ului care sa fi determinat presedintele completului de judecata sa va respinga cererea ca fiind neintemeiata?!!

Pentru gi-jane2 ,,Pai, tocmai , ca nu exista vreo lege sau ordonanta care sa prevada ca aveti dreptul la mai multi bani decat ati avut in cont."

Aveti dreptate. Asta trebuie solicitat instantei prin cererea de chemare in judecata! Banii existenti in cont plus dobanda aferenta de la data depunerii si pana la restituire! Aceasta este opinia mea.

~ mesaje conexate ~
A indicat instanta un act (ordonanta, lege) din care sa rezulte obligativitatea retragerii sumelor?
Puteti recupera banii prin actionarea in judecata a CEC-ului. Ce a prezentat gi-jane 2 este apararea CEC-ului care in opinia mea prezinta vulnerabilitati. Apelati la un avocat. Trebuie achitata taxa judiciara de timbru -OUG nr. 80/2013 si Cod civil. Succes!

mery69 a scris:

Referitor la mesajul dumneavoastra transmis pe office@cec.ro va comunicam urmatoarele:
Depunerea si pastrarea disponibilitatilor banesti la banca este o decizie personala si voluntara a fiecarui deponent, in functie de interesele sale.
Faptul ca la data prezentei, sumele depuse de dumneavoastra pe libretele de economii nu mai reflecta valoarea lor initiala, nu poate fi imputat Bancii, intrucat CEC Bank, ca de altfel orice banca, nu despagubeste, nu compenseaza si nu indexeaza sumele depuse de clienti, pentru a le pastra puterea de cumparare din momentul depunerii si pana la restituire.
In hotararea asupra cererii nr. 34746-97, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) intrunita in sedinta din 10 iulie 2001, a statuat ca nu este “o obligatie generala a Statelor de a mentine, printr-o indexare sistematica puterea de cumparare a sumelor depuse la anumite organisme bancare sau financiare” si nici “de a mentine constanta puterea de cumparare a sumelor liber depuse la anumite organisme bancare sau financiare”, respectiv ca titularii conturilor, vazand “eroziunea capitalului economisit datorita inflatiei” care a afectat dupa 1989 toata populatia Romaniei “ca urmare a tranzitiei la economia de piata” si “conjunctura economica generala a tarii”, puteau “in orice moment sa obtina rambursarea economiilor lor plus dobanda” agreata cu institutia de credit la semnarea contractului de depozit sau economisire.
In urma aplicarii prevederilor Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale, incepand cu 1 iulie 2005, sumele depuse in conturi la banci au fost supuse prevederilor acestei legi, respectiv au fost convertite in noua unitate monetara. Suma exprimata in moneda veche a fost inlocuita cu suma exprimata in moneda noua, prin impartire la 10.000 (ex. suma de 10.000 lei a devenit 1 RON, iar 5.000 lei a devenit 0,5 RON).
Rezulta ca sumele depuse pe libretele de economii sau in alte conturi au fost în permanenta la dispozitia dumneavoastra si puteati sa le retrageti oricand si sa le dati destinatia dorita, in cazul in care avantajele oferite de produsul respectiv nu mai corespundeau dorintelor dumneavoastra sau cand ati constatat deteriorarea puterii de cumparare a banilor dumneavoastra (in contextul perioadei de dupa 1989). Banca nu are posibilitatea pe o piata libera, sa mentina puterea de cumparare a monedei si nici sa asigure depunatorii impotriva inflatiei, acestea fiind parghii de politica monetara, care nu fac obiectul de activitate al bancilor comerciale.
In ceea ce priveste modificarea dobanzilor, clientii au fost informati prin comunicate de presa, afisare pe site-ul bancii, precum si prin anunturi expuse vizibil in toate unitatile teritoriale.

Cu stima,
Domnica Ciobanescu
Referent, Directia Marketing si Comunicare




Decizia Curtii de Apel Bucuresti din 27 iunie 1996 a clarificat natura juridica a conturilor deschise la CEC, rezultatul concluziilor acesteia fiind acela ca prin depunerea sumelor de bani la CEC s-a incheiat un contract de depozit neregulat in temeiul caruia depozitarul se obliga sa pastreze suma depusa si sa o restituie la cererea deponentului cu dobanzile aferente atat in cazul depunerii in scop de economisire cat si in cazul depunerii cu destinatie speciala.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat ca deponentii sunt titulari de cont si pot obtine in orice moment restituirea sumelor,la care se calculeaza dobanzi.

In conformitate cu prevederile art. 1604 alin(2) din Codul Civil, depozitarul este obligat sa restituie numai suma depusa cu dobanzile aferente, fara a tine seama de devalorizarea monedei nationale intrucat restituirea se face”in acele monede in care s-a facut depozitul,atat in cazul de sporire cat si in acela de scadere a valorii” .
Depozitarul este tinut de obligatia de a restitui suma de bani in moneda nationala indiferent de devalorizarea acesteia, Legea 348/2004 nestatuand devalorizarea monedei nationale ci numai denominarea inscrisurilor monetare.

In cazul in speta a avut loc o reducere a valorii nominale a inscrisurilor monetare(fiind o simpla operatiune aritmetica) si nicidecum o devalorizare a monedei nationale (care presupune diminuarea valorii circulatorii a monedei nationale in raport cu una sau mai multe valute de referinta sau cu pretul aurului,aceasta diminuare nefiind de 10.000 de ori in nici un caz !).

Pe de alta parte,conform art. 1578 alin(2) din Codul Civil “ intamplandu-se o sporire sau o scadere a pretului menedelor inainte de a sosi epoca platii. debitorul trebuie sa restituie suma numerica imprumutata si nu este obligat a restitui aceasta suma decat in speciile aflatoare in curs in momentul platii”.

Conform art. 1 din Codul Civil din 26 Noiembrie 1864,actualizat pana in 1997, “Legea dispune numai pentru viitor; ea n-are putere retroactiva (C.Civil 1589; 1911)” si in consecinta legea 348/2004 nu ar trebui sa se aplice sumelor depuse anterior intrarii ei in vigoare .

In conformitate cu prevederile statutului Casei de Economii si Consemnatiuni cuprins in anexa la Decretul nr. 371/1958 privind organizarea si functionarea Casei de Economii si Consemnatiuni a Republicii Populare Romane, depunerile persoanelor fizice la CEC nu sunt supuse prescriptiei.

Aceasta prevedere a fost mentinuta si in actele normative ulterioare care au reglementat activitatea CEC.

Legea 66/1996 privind reorganizarea Casei de Economii si Consemnatiuni din Romania in societate bancara pe actiuni,republicata,la art.4 alin(2) prevede ca sumele depuse de persoanele fizice la CEC-SA, cu orice titlu, precum si dobanzile si castigurile cuvenite pentru acestea sunt garantate de stat.
Acestea se restituie la cererea titularilor sau reprezentantilor legali ai acestora.
Drepturile de creanta asupra sumelor depuse, dobanzilor si castigurilor sunt imprescriptibile.




Am depus sume pe librete [editat] de 5000 lei in anii1990-1992.La solicitare retragere sume, conducerea [], prin corespondenta purtata, ma informeaza ca sumele depuse au sold zero dupa denominare moneda conform L348/2004. Apreciati ca se mai pot recupera aceste sume de cca 30000 lei ?Daca da, rog sa fiu contactat.