latka a scris:
Nexus11 a scris:
Deci poți obliga pe cei care nu dau indexul în datele cerute în AG pot fi obligați sa plătească pierderile? Oamenii dau dar nu dau cum trebuie.
Puteti hotari orice doriti in AG, atit timp cit nu incalcati legea si proprietarul nu declara indexul corect si verificabil, nu mai spun de cazul cind nu-l declara deloc. Scopul asociatie este de a face un bilant cit mai aproape de adevar, altfel nu s-ar institui acea obligatie prin lege de a avea apometru/apometre.
Legea 196/2018 spune ca acea diferenta intre suma si apometrul de bransament se imparte pe numar de persoane :
Articolul 82
(1)Cheltuielile repartizate proportional cu numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru asigurarea serviciilor de utilitati publice de care beneficiaza persoanele care locuiesc sau desfasoara activitati in mod curent in condominiu si care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuala in parte pe baza unor dispozitive de masurare/inregistrare, fie datorita naturii si caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de masurare/inregistrare.
(2)Cheltuielile repartizate dupa numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deseurilor menajere, vidanjare.
[ link extern ]
Prin urmare, rezulta logic faptul ca prima data te straduiesti sa faci un bilant pe baza unor raportari adevarate, date de dispozitivele de masurare, ca apoi sa poti repartiza diferenta reala.. Daca unii "fenteaza" acest demers, e normal repartizezi diferenta celor ce nu participa, sau nu vor sa participe corect. Legea nu interzice.
[ link extern ]
Prevederile Art. 82 sunt valabile doar dacă nu există montate contoare (apometre) individuale, altfel se aplică prevederile Art. 83, unde diferențele se împart în funcție de consum (index), nicidecum după nr. de persoane.
Articolul 83
(1) Cheltuielile pe consumuri individuale reprezintă cheltuielile asociației pentru: apă rece și canalizare; apă caldă de consum; energia termică, combustibilul și apă rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; încălzirea proprietății individuale.
(2) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcție de indexul contoarelor individuale, în funcție de indexul repartitoarelor de costuri, conform normelor tehnice și metodologiilor elaborate de autoritățile naționale de reglementare sau de autoritățile administrației publice locale, sau în funcție de alte criterii în baza cărora se pot individualiza consumurile, cu respectarea legislației și a reglementărilor în vigoare.