avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Activitate mihaionea

Activitate mihaionea

Răspuns la discuția Calcul concediu medical
Cum sa nu se poata plati concediile medicale din IANUARIE 2020 si FEBRUARIE 2020 ?
Bineinteles, se platesc concediile cu cod de urgenta (06).
Nu mai dati raspunsuri aiurea.
Discuție Poprire
Cum se retine de la un salariat o poprire instituita de primărie ?
Cum procedez in cazul in care am de retinut unui angajat si pensie alimentara si 3 popriri ?
Mentionez ca in cazul pensiei alimentare, aceasta este instituita de executorul judecatoresc, care scrie ca se retine 1/3 din venitul salariatului pana la concurenta unei anumite sume, dupa care se continua cu retinerea a 1/4 din venit.
Cum procedez, din punt de vedere matematic ?
Multumesc anticipat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Am urmatoarea situatie: o angajata a avut poprire pe salar, a intrat in concediu de crestere a copilului. Peste 2 ani,si-a reluat activitatea in baza aceluiasi contract de munca. Intrebarea mea este: se poate relua poprirea in baza documentatiei primite cu 2 ani in urma sau trebuie contacta executorul pentru a vedea daca angajata si-a achitat sau nu datoria ?
In cazul in care nu si-a achitat-o, mai este nevoie de adesa care sa cuprinda suma actualizata ?
Rog raspunsuri pertinente, cu trimiteri la litera de lege.
Multumesc anticipat.
Mihai Onea
Multumesc frumosa de lamuriri.
Oricum, dupa toate discutiile avute pe acest forum, am ajuns la concluzia ca legea este cam degeaba.
In aceste cazuri, in care este vorba de viitorul unei natiuni (daca pot spune asa), in speta, de viitorul unui copil, legea artrebui sa fie mai clara. Nu poti pune fosta sotie (care intre noi, fie spus, poate nu cunoaste legea, sau poate fi chiar analfabeta) sa umble de colo-colo pentru a-si cere un drept castigat in instanta. Asta, dupa cum vad eu, se intampla in 90% din cazuri, deoarece fostul sot, desi obligat sa plateasaca acea pensie alimentara, nu o va face.
Parerea mea este ca legea sa fie schimbata.
Cu stima, Mihai Onea
Da, fiecare dintre cei doi sunt fericiti (angajatul si fosta sotie). Intrebarea mea era daca din punct de vedere procedural este corect.
Am cauta in toate legile si normele de aplicare si niciunde nu am vazut, expresa, obligativitatea fostei sotii sa ceara punerea in aplicare a sentintei prin executor judecatoresc. Ba, mai mult, am vorbit si cu doi avocati si un executor si mi-au spus ca este in regula cum am procedat.
Intrebarea adresata dumneavoastra a fost pusa in scopul de a obtine si alte pareri.
Sper ca m-am facut bine inteles.
Daca o sa mi se raspunda, bine, daca nu, iarasi bine.
Va doresc un an nou mai bun, cu impliniri.
Cu stima, Mihai Onea
Buna seara. Angajatul este de acord. Nu i-am luat o declaratie in acest sens. Acordul a fost verbal.
Daca v-ati fi uitat la inceput, ati fi vazut ca intrebarea mea era in legatura cu corectitudinea actiunii de a retine si vira pensia alimentara la cererea scrisa a fostei sotii, insotita de copia dupa sentinta definitiva. Asta este tot.
Mentionez ca angajatul si-a exprimat verbal acordul in legatura cu retinerea pensiei alimentare.
Am totusi o rugaminte la dumneavoastra: nu mai rastalmaciti cuvintele scrise aici. Stiu ca dumnevoastra, juristii sunteti mesteri in a face acest lucru. Am avut marea sansa in viata mea sa traiesc aproape de un avocat harsit in tribunale si stiu ce inseamana cele de mai sus.
Totusi, daca vreti sa ajutati "pro bono", faceti-o "pe limba" celor care (majoritatea, fie spus), nu se pricep "sa invarta" cuvintele.
Multumesc anticipat.
Buna seara.Mentionez ca angajatul a fost de acord, in mod declarativ (verbal) ca sa i se retina din salariu. Inutilitatea discutiilor rezida, dupa parerea mea, din modul de redactare a legii. Daca sentinta este, potrivit Codululi de Procedura Civila, executorie de drept (vezi art.448), ce rost mai are ca fosta sotie sa se adreseze executorului, etc, etc ?nIntreb si eu ... nIn toate cautarile mele, nu am vazut sa scrie negru pe alb ca fosta sotie trebuie sa mearga la executor. Asta este probleme
Si care este marea greseala, daca angajatorul a retinut pensia alimentara in urma cererii fostei sotii ? Oricum, sentinta este executorie de drept. Sa trimit fosta sotie la un executor ? Sa mai piarda vremea pe drumuri ? De ce nu se explica asta in timpul procesului ? Ca sa se evite toate aceste discutii inutile.
Infiintarea popririi cu titlu de pensie alimentara s-a facut avand in vedere necsitatile copilului.