avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia de intretinere, obligatiile tertului poprit
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia de intretinere, obligatiile tertului poprit

Buna seara.
Am si eu o nelamurire in legatura cu punerea in aplicare a unei hotarari judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care s-a stabilit pensie de intretinere, si anume: este corect ca angajatorul sa retina pensia alimentara la cererea fostului sot/sotie, in conditiile in care la respectiva cerere se ataseaza o copie a sentintei mai sus mentionate ?
Multumesc anticipat.
Mihai Onea
Cel mai recent răspuns: asaofi , utilizator 22:19, 2 Ianuarie 2017
Nu este corect să fie reținută pensia de către angajator la cererea creditorului.
Debitorul trebuie sa o plătească voluntar din mână, prin poștă sau prin depunerea într-un cont bancar al creditorului.
Dacă soțul/soția a apelat la această formulă, debitorul nu și-a îndeplinit obligația în mod voluntar. Tot este bine că angajatorul a reținut sumele la cererea creditorului, evitând astfel obligarea debitorului și la plata cheltuielilor de executare.
In mod normal, acum e apeleaza la executor care va face exact acelasi lucru doar ca debitorul va avea de platit si chetuielile de executare. Daca sentinta e in regula si debitorul nu a achitat pensia de bunavoie, n-are rost sa conteste ceva, va plati mai mult in final.
Si sa stea banii la executor inca 15 zile ? Este vorba de o "pensie alimentara", domnilor juristi, nu de o poprire ... Nu primeaza dreptul copilului ? Mai ganditi-va si la aceste aspecte, inainte de a da un raspuns.
Si apropo, imi puteti da un text de lege sau ordonanta de urgenta in sustinerea afirmatiei dumneavoastra ?
Multumesc anticipat si scuze pentru irascibilitatea de la inceput. (Acum 31 de ani m-am aflat in situatia de a primi o pensie de urmas. Ce s-ar fi itamplat pe "vremea dinainte de '89" daca justitia ar fi fost la fel de icalcita precum este in zilele noatre ?).
787 Obligatiile tertului poprit
(1) In termen de 5 zile de la comunicarea popririi, iar in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora, tertul poprit este obligat:
1. sa consemneze suma de bani, daca creanta poprita este exigibila, sau, dupa caz, sa indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite si sa trimita dovada executorului judecatoresc, in cazul popririi infiintate pentru realizarea altor creante decat cele aratate la pct. 2;
2. sa plateasca direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia, in cazul sumelor datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, precum si in cazul sumelor datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii. La cererea creditorului, suma ii va fi trimisa la domiciliul indicat sau, daca este cazul, la resedinta indicata, cheltuielile de trimitere fiind in sarcina debitorului.
(2) Daca sunt infiintate mai multe popriri, tertul poprit va proceda potrivit alin. (1), comunicand, dupa caz, executorului ori creditorilor aratati la pct. 1 si 2 din acelasi alineat numele si adresa celorlalti creditori, precum si sumele poprite de fiecare in parte.
(3) Tertul in mainile caruia se afla bunurile mobile incorporale poprite este supus tuturor indatoririlor si sanctiunilor prevazute de lege pentru administratorii-sechestru de bunuri sechestrate.
(4) In cazul cand poprirea s-a facut asupra unor bunuri mobile incorporale si termenul de restituire este scadent, tertul poate cere executorului sa le incredinteze unui administrator-sechestru.
(5) Tertul poprit nu va putea face contestatie impotriva popririi. El isi va formula apararile in instanta de validare.

Asa ca banii nu ar trebui sa intarzie.

Alte discuții în legătură

Cum pot face ca pensia de întreținere să fie virată în contul meu, nu în cel al executorului? sombreros sombreros Buna ziua. Este normal ca executorul, contractat de mine, sa primeasca pensia mea alimentara in contul lui bancar? Suma, reprezentand pensia alimentara, a fost ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nou al platitorului de pensie alimentara refuza plata pe motiv ca adresa instantei de poprire a fost emisa pe numele primului angajator silver1101 silver1101 Va rog sa ma lamuriti si totodata sa ma ajutati, daca e posibil sa gasesc rezolvare la o problema: - am fost informata, de catre fostul sot, platitor de ... (vezi toată discuția)
Pensie de întreținere minor Blueionyka Blueionyka Va rog sa ma ajutați cu o informație. Divorțul s-a pronunțat in mai 2017 si fostul meu soț a fost obligat la plata unei pensii de întreținere pt ... (vezi toată discuția)