Buna ziua. Este normal ca executorul, contractat de mine, sa primeasca pensia mea alimentara in contul lui bancar? Suma, reprezentand pensia alimentara, a fost retrasa din salariul tatalui copilului meu de acum 3 zile si a intrat in contul executorului. Executorul nu a dat nici un semn de viata pana acum. Asta inseamna ca de acum inainte trebuie sa stau la mila executorului sa imi vireze el banii si sa perceapa comisioane ptr asta? Cum pot face ca pensia alimentara sa fie virata pe contul meu, si nu al executorului? Va multumesc anticipat ptr raspuns.
gi-jane2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Articolul 787 Obligatiile tertului poprit
(1) In termen de 5 zile de la comunicarea popririi, iar in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora, tertul poprit este obligat:
1. sa consemneze suma de bani, daca creanta poprita este exigibila, sau, dupa caz, sa indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite si sa trimita dovada executorului judecatoresc, in cazul popririi infiintate pentru realizarea altor creante decat cele aratate la pct. 2;
2. sa plateasca direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia, in cazul sumelor datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, precum si in cazul sumelor datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii. La cererea creditorului, suma ii va fi trimisa la domiciliul indicat sau, daca este cazul, la resedinta indicata, cheltuielile de trimitere fiind in sarcina debitorului.
(2) Daca sunt infiintate mai multe popriri, tertul poprit va proceda potrivit alin. (1), comunicand, dupa caz, executorului ori creditorilor aratati la pct. 1 si 2 din acelasi alineat numele si adresa celorlalti creditori, precum si sumele poprite de fiecare in parte.
(3) Tertul in mainile caruia se afla bunurile mobile incorporale poprite este supus tuturor indatoririlor si sanctiunilor prevazute de lege pentru administratorii-sechestru de bunuri sechestrate.
(4) In cazul cand poprirea s-a facut asupra unor bunuri mobile incorporale si termenul de restituire este scadent, tertul poate cere executorului sa le incredinteze unui administrator-sechestru.
(5) Tertul poprit nu va putea face contestatie impotriva popririi. El isi va formula apararile in instanta de validare.
discutati cu executorul despre procedura si faceti cerere la tertul poprit sa va vireze direct.
Va multumesc ptr raspuns! Va rog, mai clarificati-mi ceva. Sa inteleg ca trebuie sa fac o cerere pe care sa o dau eu personal angajatorului fostului sot? Sau trebuie sa o faca executorul si sa o trimita tot el? Mentionez ca executorul a fost cel care a indicat conturile sale, in somatia trimisa fostului sot, desi eu i-am furnizat nr meu de cont. Fostul sot trebuie sa plateasca pensia alimentara datorata din aprilie 2016 pana in prezent plus pensia din momentul prezent.. Plata din 16 noiembrie, prima totodata, reprezinta pensia alimentara ptr luna in curs, sau datorata ptr anul trecut? Si daca e ptr anul trecut, nu ar trebui sa se adune si cu cea din prezent? Dar banii cu titlu de pensie alimentara care au intrat in contul executorului cum ii mai recuperez?
Sa inteleg ca pensia alimentara datorata din 2016 pana in prezent trebuie sa treaca in contul executorului doar ptr ca e ceva din trecut?
Angajatorul este obligat să vireze suma poprită în contul indicat de executor.
Executorul recuperează doar creanța scadentă din trecut, nu poate popri și pensia la zi pentru luna în curs.
Prima dată se recuperează restanța scadentă în limita a maxim 50% din salariul lunar net al debitorului.
Executorul când o să aibă el chef, o să vă vireze creanța reținută din contul lui în contul dvs.