avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Activitate petrecg

Activitate petrecg

Adriantot a scris:

Totusi nu ati lamurit-o: daca ati fost ales in comitetul executiv, cine si unde va solicita o "validare" asa cum spuneti in primul mesaj!?#-o


Ma asteptam sa fiu validat de presedintele asociatiei.
Totusi, ca sa nu mergem prea departe de la solicitarea mea:
Credeti ca pot intra in " legalitate " , adica exista vre-un procedeu prin care sa devin proprietar si astfel sa raman in comitetul executiv?
Am sa va dau mai jos raspunsul primit de la o alta persoana:


"Opinia mea este ca in legislatia aplicabila NU avem o conditionalitate intre pozitia de membru in CC si cea de proprietar/membru al Asociatiei de Proprietari. La fel cum in comisia de cenzori pot fi alesi, in anumite conditii, si membri ce nu sunt proprietari sau chiar administratorul/managerul poate fi ales fara sa fie proprietar. Chiar daca legea nu prevede expres o astfel de posibilitate, nici nu o interzice!

DAR: exista in Statut, la articolul 11.14 (la atributiile Adunarii Generale), un articol care suna asa:
Adunarea Generala.... alege, dintre membrii asociatiei de proprietari, comitetul executiv al asociatiei, validand dintre acestia pe presedinte

Cu alte cuvinte, Statutul vine si impune o conditie suplimentara si anume aceea ca orice membru in Comitetul Executiv sa fie (cel putin la momentul alegerii sale) membru al Asociatiei de Proprietari si, dupa cum aratam mai sus, membru in Asociatia de Proprietari nu poate sa fie decat un proprietar !

Interesant este ca Legea 230/2007 la articolul 27 lit a) nu prevede o astfel de conditie (sa fi membru in asociatie ca sa poti fi membru CE) dar nici nu sesizez vreo ilegalitate in dispozitia statutara (citata mai sus) care impune conditia suplimentara a alegerii membrilor CE din randul membrilor asociatie de proprietari:

Art. 27 din Legea 230/2007. - Adunarea generală a proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
a) alege şi revocă din funcţie preşedintele, membrii comitetului executiv şi cenzorul sau membrii comisiei de cenzori a asociaţiei de proprietari;

Asadar, judecand dupa Statut, un membru CE nu poate fi ales decat dintre membrii asociatiei de proprietari

Buna ziua,
in blocul unde locuiesc am fost ales membru in consiliul executiv, dar pentru a fi validat trebuie sa dovedesc ca sunt si proprietar. Apartamentul apartine sotiei mele care l-a cumparat inainte de casatorie. Exista vre-o cale legala de a dovedi ca sunt proprietar ? Impreuna cu sotia am redactat o donatie semnata de ambele parti fara a trece si pe la notar pentru autentificare, dar am inteles ca nu are nici o valoare.
Multumesc anticipat pentru ajutor.
Factura pe care o platesc catre ei este impartita in mai multe cheltuieli. Daca platesc suma restanta doar pentru consumul de apa, care este f. mic in comparatie cu restul, mai au dreptul sa-mi ia (fure) contorul de apa si sa ma debranseze ?
Am contract de prestari servicii cu o persoana juridica, care se ocupa cu administrarea unui complex rezidential. Pentru neplata facturilor pe care le consider abuzive, in loc sa ajungem in instanta unde consider ca se vor clarifica aceste aspecte, ei au ales sa ma debranseze de la utilitatile publice, apa. Stiu ca ai dreptul sa debransezi un locatar de la utilitatile publice daca esti asociatie, dar aici este o persona juridica.
Am semnat un proces verbal de predare-primire apartament, care este anexa la contract, unde este mentionat faptul ca am receptionat indexul la contoarele de apa, gaze si electricitate. Acum cred ca este interpretabil, daca mi-au predat si contuarele odata cu indexul. Pe de alta parte eu consider ca este o metoda abuziva faptul ca ei imi opresc apa pentru alte datorii. Contorul este montat pe spatiile comune, pe hol langa usa mea.
Buna ziua, am contract cu o firma de administrare pentru un apartament intr-un complex rezidential. Din cauza faptului ca sumele facturate in fiecare luna sunt destul de mari si nu mi-au oferit justificari pentru acest lucru, am ales sa nu le mai platesc.
Drept urmare mi-au luat contorul de apa si mi-au lasat apartamentul fara apa. Contractul este semnat de ei cu apa nova si impartit la fiecare apartament pe baza contoarelor individuale.
Au voi sa faca asa ceva ?
Mai trebuie sa spun si faptul ca preturile pentru serviciile comune (paza complex ~50 lei, intretinere spatii verzi, comision administrare~50 lei) sunt mult prea mari. Raportat la numarul de apartamente ~ 500 rezulta ca pentru 6 paznici/luna platim 25 000 lei. Aceeasi suma o platim si pentru firma de administrare, in conditiile in care am vazut pe piata oferte de 10 ori mai mici.
Deoarece aceste contracte au fost semnate fara a fii instiintat, pot cere o renegociere a lor ?

Banuiesc ca lipsa de transparenta poate fi pusa pe seama unor fapte necurate, ex: spalari de bani.
Incercam sa ne facem asociatie de ceva vreme, dar lucrurile merg foarte greu.
Pana o sa reusim acest lucru, e posibil sa schimb unele din clauzele contractului semnat initial pe care le consider abuzive ? In cazul in care le schimb, pot sa cer daune pentru perioada in care au fost aplicate aceste clauze ?
Sunt fericitul proprietar al unui apartament in complexul rezidential New Town. Ca si la alte ansambluri de acest tip, odata cu semnarea contractului de vanzare cumparare am semnat si o serie de obligatii legate de administrarea complexului. Vanzatorul a avut grija sa infiinteze o societate care se ocupa administrarea acesui ansamblu de locuinte.
Problema apare atunci cand suntem obligati la plata altor servicii (paza complex, intretinere spatii verzi, comision administrare) decat cele platite in mod normal de alte locuinte (Utilitati:gaze, apa, electricitate). Pentru cheltuielile de utilitati am contract separat cu cei de la gaze, apa, electrice. Pentru celelalte cheltuieli factura variaza intre 300- 500 de lei pe luna.
Suntem mai multi proprietari care dorim sa ne facem asociatie si sa obtinem o informare corecta asupra serviciilor facturate, precum si un control al sumelor facturate. In fiecare luna ma trezesc ca platesc in plus o suma de 300-500 lei, bani nejustificati in vre-un fel. Am ales sa protestez fata de acest lucru prin neplata acestro facturi, dar am ajuns in situatia in care dansii ma dau in judecata.
Cum credeti ca e mai bine sa procedez pentru a solutiona problema?