avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Activitate consiliere

Activitate consiliere

Buna ziua!
Sunt salariat cu contract de munca pe perioada nedeterminata si am primit de trei ori notificare prin care sunt anuntat ca sunt in preaviz de la...pana la...Mentionez ca am lucrat in toate aceste perioade conform graficului, platit conform contractului individual.Fiind pensionar, nu am acordat o importanta prea mare (i)legalitatii derularii contractului colectiv, astazi mi-a parvenit informatia conform careia, incepand cu luna aprilie, firma angajatoare preda unei alte firme sarcinile dar nu si intreg colectivul - in speta, (si) eu, nu mai apar pe lista angajatilor.Va rog sa-mi indicati in ce masura si in cat timp demersul acesta poate intra in vigoare in mod legal si, daca poate tine de mine efectuarea unor actiuni in vederea reluarii sau incetarii de drept ( concediere colectiva ?) a muncii.
Răspuns la discuția Calcul salariu
nu sunt prestate ore de duminica in luna a carei "fluturas" l-am reclamat spre dezbatere.Iar cele 48 ore platite cu MINIM procent aferent muncii in regim suplimentar sunt conform graficului lunii platite.Multumesc pentru raspunsul prompt!
Răspuns la discuția Calcul salariu
cele 32 de ore par a reprezenta diferenta dintre orele lucratoare din luna si cele prestate efectiv...platite cu 75%??? care-i regimul de plata a muncii prestata suplimentar, conform Cod munca? Cat despre cele 48, credeti-ma ca habar n-am...nu indraznesc sa-ntreb(am).....cert este ca nu-i OK?!
Răspuns la discuția Calcul salariu
Multumesc, ce parere aveti in legatura cu plata orelor suplimentare, cu referire la procentul aplicat acestora...
Discuție Calcul salariu
Va rog sa-mi spuneti daca urmatorul calcul salariu contine vreo eroare, cu referire la toate aspectele care au in vedere codul muncii, calcul propriu-zis, norme legale etc.Precizez ca "fluturasul" este aferent lunii octombrie si-mi ridica semne de-ntrebare la care voi pune Asterix (*)
Incadrare 800
Timp lucrat 184
Salariu timp efectiv lucrat 800
ore suplimentare 1% * 48 (ore) 2
ore suplimentare 75% * 32 (ore) 104
ore noapte 25% 80(ore) 87
Salariu brut 993
contr.asig.soc. 104
somaj 5
contr. asig.sanatate 55
deducere pers. 250
Net 829
Impozit 93
Rest plata 736
Va multumesc, m-am edificat!
imi cer scuze, intrebarea mea facea parte din acelasi topic...Zi buna!
Firmei(de paza) ii inceteaza( sau i se anuleaza din varii motive) contractul cu beneficiarul obiectivului, urmand sa fie incheiat un nou contract cu alta firma de securitate.
freeelis a scris:

Potrivit Codului Muncii , art.149, salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Astfel spus, acestei obligatii ii incumba angajatorului dreptul de a i-l acorda in perioada programata.
Ce se intampla in cazul in care CO nu poate fi efectuat legea nu prevede decat faptul ca, angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.

Dreptul la concediu de odihna este un drept imperativ si obligatoriu, garantat tuturor salariatilor, in primul rand prin Constitutia Romaniei, dar si prin Codul Muncii.

Pentru neacordarea CO, angajatorul poate fi sanctionat de inspectoratul teritorial de munca cu ocazia unui control sau ca urmare a unei sesizari.


in topic :
In cazul in care se schimba angajatorul si concediul de odihna nu l-am efectuat intr-un an calendaristic( sa-nteleg ca-ncepe la data angajarii si nu odata cu 1 ianuarie?), carei firme ii revine obligatia legala de-a plati compensare in bani a acestuia, in anul imediat urmator, conform Codului muncii.Exclud cazul incetarii contractului individual de munca.
Răspuns la discuția calculare