1) Prevederile referitoare la bonurile fiscale incepand cu data de 14.03.2013 sunt valabile si pentru deducerea cheltuielilor la calculul impozitului pe profit, sau numai pentru deducerea TVA ? Inteleg ca aceste prevederi sunt valabile pentru orice tipuri de achizitii, nu numai pentru combustibili?
2) Ce se intampla cu achizitiile in baza unui bon fiscal care are tiparit cif – ul beneficiarului , cu o valoare mai mare de 100 euro: este deductibila numai partea sub 100 euro, si cea peste, nedeductibila, sau este integral nedeductibil atat dpv al impozitului pe profit cat si al TVA?
O societate inchiriaza schela si emite facturi chirie schela. Prin contract s-a stipulat faptul ca, daca beneficiarul pierde sau distruge elemente de schela, acestea i se imputa, emitandu-se factura de penalitati. In acest context, penalitatile intra in sfera TVA, sau ceea ce s-a numit a fi penalitate este de fapt o imputare a bunurilor lipsa si ar trebui sa apara denumit altfel in contract si in factura?
Care este tratamentul corect al cheltuielilor, din punctul de vedere al determinarii impozitului pe profit si al respectarii principiului independentei exercitiilor pentru urmatoarea situatie:
- o firma de constructii primeste facturi de la subantreprenori in luna ianuarie 2013 pentru lucrari pe care acestia le-au executat in decembrie 2012. Situatia de lucrari a fost semnata si acceptata de beneficiar (adica de firma de constructii) in luna ianuarie, luna la care este emisa factura.
Firma de constructii e emis factura catre beneficiarul final in luna decembrie 2012, factura care a inclus si situatiile de lucrari executate de subantreprenor.
In concluzie: facturile primite de la subantreprenori in luna ianuarie reprezinta cheltuieli aferente anului 2012 sau 2013? Cand se conteaza in 628: in ianuarie 2013 sau in decembrie 2012?
Ce implicatii si sanctiuni exista din punct de vedere TVA: declarativ si al sumelor de plata, daca la o achizitie intracomunitara nu s-a folosit cursul de schimb corect (s-a folosit cursul din data facturii, nu cel din ziua anterioara)? Pot aparea sume suplimentare de plata din moment ce se face taxare inversa: 4426 - 4427 cu aceeasi suma, sau se pot da amenzi pentru nedeclarare corecta?
O societate a efectuat o achizitie intracomunitara in martie 2012 a unui autoturism BMW. Scopul achizitiei - vanzarea acestuia. Societatea a inregistrat autoturismul in cont 371 "Marfuri" si a aplicat taxarea inversa la factura. Pentru ca au fost diverse dificultati in realizarea vanzarii, autoturismul nu a fost vandut nici pana azi, dar nici nu a fost folosit de un alt salariat/ director/ asociat.
In aceste conditii, este necesara ajustarea TVA, si cum se face concret aceasta?
Presupunem, valoarea de intrere a auto = 30.000 euro, la cursul din data facturii. Masina este in continuare in cont 371.
Membrii fondatori ai unei asociatii sportive pot credita asociatia, adica, pot lasa la dispozitia asociatiei sume de bani pe care aceasta sa le utilizeze o perioada de timp in scopul constituirii de resurse, si apoi sa le restituie membrilor fondatori? Un fel de echivalent al contului 4551 utilizat in planul de conturi al societatilor comerciale?
In luna noiembrie am primit o factura de avans de la un partener extern din Germania. Avansul, pentru achizitia intracomunitara l-am declarat in D390 la luna noiembrie.
In luna decembrie are loc achizitia propriu-zisa. Factura venita in decembrie este cu valoare 0, deoarece avansul a fost de 100% si s-a stornat. Ce declar in decembrie in D390, sau altfel zis, mai declar ceva?
Mai declara societatile comerciale impozitul pe profit aferent trim.IV al anului 2012 in declaratie D100 ce se depune pe 25.01.2013, sau se depune direct, D101 in 25.03.2013?