Daca legea nu obliga, nu vad de ce s-ar sustine in continuare ca trebuie suspendat c.i.m..
Este la latitudinea angajatorului daca suspenda sau nu c.i.m. in cazul detasarii.
De asemenea, niciun organ ala statului nu-l poate amenda pe un angajator ca pe statullui de plata figureaza o persoana in dreptul caruia este mentionat detasat la S.C. .
Ca sa fi se faca inregistrarile in carnetul de munca, ar trebui ca hotararea sa fie irevocabila, altfel riscati sa fie modiifcate din nou inscrierile ca urmare a faptului ca ati pierdut in recurs - parerea mea.
Daca nu este obligatorie ,eu unul nu-i vad necesitatea acesteia.
Userul a intrebat daca apare sau nu in statele de plata.
Daca salariul este platit de societatea unde este detasat, atunci acesta va figura pe statele de plata ale acesteia.
La angajatorul de la care este detasat poate aparea sau nu pe statele de plata. Daca exista posibilitatea sa apara , in dreptul lui va fi mentionat detasat la S.C..
Noi avem un astfel de program de salarizare, care da posibilitate ca cei care sunt detasati sa apara pe statul de plata la angajatorul de la care sunt detasati.
Intrutotul de acord cu tine. Am pus aceasta intrebare celor de la ANPIS si mi-au dat acelasi raspuns ca cel mentionat in mesajele anterioare. Adica, au dat copy-paste la textul de lege fara a se referi exact la perioada respectiva.
Pentru clarificare mai exacta a acestei situatii ma mai pot adresa cuiva , in afara instantei de judecata - actiunea urmand sa intre pe rolul instantei de judecata?
De ce este mai bine sa se faca notificarea de catre un avocat? .. eu cred ca se poate fi fara avocat ..nu este greu de conceput o astfel de notificare.