drg75 a scris:
Sper ca toata lumea este de acord ca formula care se aplica pentru a stabili penalizarea pentru o anumita suma este 0,2%*numarul de zile de intarziere peste cele 50 in care trebuie sa efectueze plata fara a fi penalizat*suma la care se aplica penalizarea
Am citit mai multe topicuri mai vechi despre penalizari si am si eu o nedumerire. N-am mai vrut sa deschid alt topic asa ca am scris in acest topic:
Eu nu sunt 100% convins de afirmatia de mai sus. Avem urmatoarele elemente:
1. data afisarii listei
2. data zilei in care se efectueaza platile la intretinere
"Art. 25. - (1) Cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de aceştia, după caz, în termen de maximum 20 zile de la data afişării listei de plată, dată care trebuie să fie înscrisă în lista de plată respectivă."
Care este insemnatatea cuvintului \"maximum\" in formularea de mai sus ? Consider ca e tocmai faptul ca data scadentei e stabilita de asociatie in intervalul de 20 de zile de la afisare.
Daca era o formulare de genul: \" in termen de 20 de zile de la data afisarii\" atunci as fi fost de acord ca proprietarul poate plati cind vrea in intervalul de 20 de zile.
E o parere personala dar nu asta-i lucru cel mai important.
3.Data scadentei: am observat ca toti considerati data scadentei la 20 de zile de la data afisarii (eu am scris mai sus ca eu consider data scadentei ziua in care se fac platile cotelor de intretinere)
4.Data care declanseaza penalitatile: 30 de zile de la data scadentei.
Opinia generala pe care am vazut-o pe forum e ca penalizarile se calculeaza incepind cu a 51-a zi dupa afisarea listi lucru cu care nu sunt de acord.
Eu consider ca data cu care incep sa se calculeze penalitatile e prima zi dupa data scadentei asa cum se intimpla, de pilda, la facturile la utilitati.
Daca esti restant mai mult de 30 de zile de la data scadentei consider ca e normal sa platesi penalitati si pt. perioada dintre ziua scadentei si ziua care declanseaza penalitatile. Intr-adevar, penalitatile se declanseaza doar daca nu platesti mai mult de 30 de zile de la data scadentei, dar trebuie sa includa intreg intervalul de timp scurs dupa data scadentei (data limita).
Cu alte cuvinte: penalizarile sunt declansate in a 51-a zi de neplata, dar daca se declanseaza atunci se calculeaza cu a 21-a zi de neplata
Ce parere aveti ?