avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Incheiere de intabulare
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Incheiere de intabulare

Sunt novice in aceste probleme asa ca va rog sa-mi scuzati intrebarile care pot parea puerile:

1. Ce se intimpla cu exemplarul original al unui act de proprietate (asupra unui apartament) atunci cind apartamentul se vinde ? Ramine la notar, ramine in posesia vinzatorului, se scrie pe el anulat...?
2. Ce se intimpla cu exemplarul original al unei incheieri de intabulare in urma vinzarii unui apartament ? Ramine la notar, ramine in posesia vinzatorului, se scrie pe ea anulat...?

Pun aceste intrebari deoarece sunt curios daca o incheiere de intabulare efectuata in 1981 (la notariatul de stat) poate fi folosita singura ca demonstratie a faptului ca esti proprietarul unui imobil (in lipsa actului de proprietate propriu-zis).

P.S: din vagile mele cunostinte intabularea nu are un termen in care trebuie realizata. De aceea e posibil ca un extras de carte funciara de informare sa nu arate proprietarul exact (de pilda a cumparat apartamentul dar nu l-a intabulat inca iar la cartea funciara figureaza inca fostul proprietar).
Dar o incheiere de intabulare ? Poate certifica 100% faptul ca esti proprietar ?

Va multumesc si, inca o data, iertati-mi intrebarile care probabil va par puerile.
Cel mai recent răspuns: petschovschi , utilizator 14:37, 13 Ianuarie 2013
regula/legea de carte funciara e ca intotdeauna noul proprietar se in scrie impotriva celui de la care a cumparat...
cartea funciara este cea care face opozabile, sa zicem, transmisiunile de imobile
deci: nu conteaza la cine raman actele originale, nici fosta incheiere atata vreme cat notarul va face actul si intabularea

[Editat spatiul gol din mesaj]
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Ianuarie 2013
Ares-3, moderator
milikka a scris:

deci: nu conteaza la cine raman actele originale, nici fosta incheiere atata vreme cat notarul va face actul si intabularea

Eu nu vreau sa cumpar nimic si nici sa intabulez ceva.
Am intrebat pur si simplu teoretic daca o incheiere de intabulare prezentata de cineva reprezinta o dovada certa ca acel cineva cineva este intr-adevar proprietar (persoana respectiva sustine ca a pierdut actul de proprietate). Asta as vrea sa stiu.

P.S: chiar nu exista o regula referitor la ce se intimpla cu actul de proprietate original (si incheierea de intabulare originala) in baza caruia s-a facut vinzarea ?
Ultima modificare: Duminică, 13 Ianuarie 2013
petschovschi, utilizator
Actul de proprietate il pastreaza proprietarul. La incheierea unui nou act de vanzare cumparare, vanzatorul nu este obligat sa predea cumparatorului actul sau de proprietate. Vanzarea se face in baza acelui act de proprietate care se mentioneaza in actul de vanzare cumparare dar ramane la proprietarul de drept.
Incheierea de intabulare se face in favoarea proprietarului. Daca aveti dubii asupra calitatii de proprietar al cuiva asupra unui imobil, puteti cere extras de carte funciara pentru acel imobil si veti afla situatia la zi a acelui imobil.
d_doinita a scris:
Daca aveti dubii asupra calitatii de proprietar al cuiva asupra unui imobil, puteti cere extras de carte funciara pentru acel imobil si veti afla situatia la zi a acelui imobil.

Din ce stiu eu nu exista un termen pt. intabulare la dobindirea unui imobil.
Daca actele originale in baza caruia s-a facut vinzarea (actul de proprietate si incheierea de carte funciara) ramin la fostul proprietar, iar cumparatorul nu-si intabuleaza rapid proprietatea dupa cumparare, se poate trezi ca fostul proprietar a mai vindut-o o data...

Cineva si-a clamat calitatea de proprietar doar pe baza unei incheieri de intabulare din 1981. Eu cred ca nu-i suficient.

Tocmai pentru a se evita vanzarea unui imobil de mai multe ori, cum spuneti, actul de vanzare cumparare se incheie doar in forma autentica (la notar) iar vanzarea se face doar pentru imobile intabulate (inscrise in cartea funciara in baza cadastrelor).

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare cumparare apartament neintabulat mira08 mira08 Buna ziua. Promblema pentru care vreau sa va cer sfatul este urmatoarea. In urma cu mai multi ani am incheiat un antecontract de vanzare cu cumparare cu ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu actul de proprietate? Iulian81 Iulian81 Ce se intampla cu actul de proprietate dupa ce s-a transferat dreptul de proprietate altei persoane, altfel spus altcineva a devenit proprietar? Se retine ... (vezi toată discuția)
Renuntare "conventie de constituire a unui drept de habitatie viagera" valy_ungur valy_ungur [b]Buna ziua, In urma cu aproximativ patru luni am incheiat un contract cu o persoana : CONVENTIE DE CONSTITUIRE A UNUI DREPT DE HABITATIE VIAGERA ... (vezi toată discuția)