Promblema pentru care vreau sa va cer sfatul este urmatoarea. In urma cu mai multi ani am incheiat un antecontract de vanzare cu cumparare cu uzufruct viager pentru un apartament afectat de o interdictie de vanzare de 10 ani cu plata integrala a pretului la momentul respectiv. Pana in acest moment nu a fost deschisa carte funciara de catre proprietar. Intre timp relatiile mele cu proprietarul s-au deteriorat, iar in locuita in acest moment pe langa acesta locuieste si o persoana care face investitii (modernizari) in apartamentul respectiv. Toate acestea ma fac sa banuiesc ca proprietarul are alte planuri pentru apartament si nu intentioneaza sa respecte antecontractul incheiat cu mine. Stiu ca pot sa cer instantei sa dea o hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare, dar ma tem sa nu incheie intre timp si alte atecontracte sau alt tip de acte si sa trebuiasca sa ma judec si cu alte persoane. Intrebarile mele sunt: Ce pot sa fac sa imi intaresc pozitia in conditiile in care cartea funciara nu accepta sa inscriu contractul in registrul de inscriptiuni si transcriptiuni? Cum pot sa-l oblig pe proprietar sa intabuleze (sunt dispusa sa suport toate cheltuielile)? Ma poate ajuta o actiune in prestatie tabulara?
Daca apartamentul nu era intabulat pe numele promitentului vinzator, aveti certitudinea ca acesta era proprietarul de drept ? Daca da, interdictia de instrainare a expirat? Atunci pentru a va valorifica antecontractul puteti promova o actiune pentru obligare la incheierea actului autentic de vinzare cummparare sau pronuntarea unei hotariri care sa tina loc de contract. In cadrul acestei actiuni puteti formula un capat de cerere distinct prin care sa solicitati ca instanta sa dispuna mai intii intabularea pe numele promitentului cumparator si apoi sa valideze antecontractul. Doar in acest fel veti putea dobindi dreptul de nuda proprietate, intrucit uzufructul la care ati convenit va fi mentinut. Odata prpomovata actiunea orice antecontract sau promisiune se va incheia va fi ineficienta, pentru ca aceste acte nu tranfera dreptul de proprietate.
Am certitudinea ca este proprietarul de drept. Precizez ca apartamentul nu are deschisa carte funciara dar dreptul de proprietate a fost la vremea cuventa inscris in registrul de inscriptiuni. Interdictia de instrainare nu a expirat, va expira undeva in 2010. Intre timp trebuie sa fac ceva sa imi protejez dreptul pentru ca am banuieli intemeiate ca proprietarul nu va vrea sa incheie contractul, ba mai mult va incerca sa vanda sau sa transmita proprietatea intr-un alt fel unui tert. Eu pot sa-l notific sa se prezinte la notar la data la care expira interdictia, dar el nu se va prezenta iar intre timp poate sa vanda unui tert. Pana fac eu actiunea si pana se solutioneaza, sau pana obtin o interdictie de vanzare, apartamentul poate sa schimbe mai multi proprietari, iar eu raman in pozitia de loc favorabila de a cere de la proprietar suma platita acum 9 ani, cel mult actualizata cu sanse reale de a nu reusi sa-l execut pe nimic. Trebuie sa gasesc o solutie sa imi protejez dreptul acum, sa obtin ca antecontractul respectiv sa fie opozabil tertilor. Undeva intre dreptul la acces la o instanta si principiul securitatii circuitului civil ar trebui sa se poata realiza o actiune, dar nu reusesc sa imi dau seama ce tip de actiune ar putea fi aceasta. Va multumesc pentru raspuns, apreciez orice idei pe tema expusa.
Problema este ca un antecontract de vinzare cumparare nu da nastere decit la obligatii reciproce intre parti, nu a transferat si nu transfera dreptul de proprietate. In mod normal, cind bunul la care se refera are o carte funciara, se poate cere notarea in CF a unui asemenea contract, dar nici macar acest fapt nu protejeaza promitentul cumparator, pentru ca proprfietarul poate sa incheie alte asemenea promisiuni. Daca imobilul este inca afectat de interdictie de instrainare este evident ca o actiune in o bligarea la incheierea actului autentic nu are succes. Ma gindesc , daca in calitatea dvs. de creditor ati putea pe calea unei actiuni oblice sa actionati proprietarul in judecata pentru indeplinirea formalitatilor de publicitate imobiliara a bunului imobil, si apoi dupa ce se deschide cartea funciara sa va notati actul. Dar, repet, va puteti inhama la niste cheltuieli, care in final nu va garateaza ca vinzatorul se va tine de promisiunea facuta, si sa ajungeti tot in stiuatia de a va valorifica doar dreptul de creanta in sensul ca in cazul refuzului , sau imposibilitatii de a se mai perfecta vinzarea sa obtineti restituirea pretului achitat. Desi o atare situatie, este doar posibila, nu si probabila, pentru ca oricite promisiuni de vinzare ar face, pina la expirarea interdictiei nu poate incheia act autentic ( singurul care v-arf putea fi opus) iar daca nu deschide carte funciara nici aceste acte ulterioare celui al dvs. nu ar avea unde sa fie notate. Ca atare imediat ce se apropie termenul pentru ridicarea interdictiei, dvs. veti actiona,rapid, si va veti indrepta tot impotriva actualului proprietar ( debitorul din contract) pentru ca doar el va fi titularul dreptului de proprietate.