Prietena mea a fost la judecatorie si a depus cererea. Se pare ca desi au trecut 5 ani, certificatul de grefa se poate elibera chiar daca hotararea a fost redactata, pentru situatiile in care este solicitat, tocmai pentru scopul de a se evita ca intreaga hotarare de divort sa fie citita de orcine, si de a se respecta astfel, intimitatea unei persoane.
Unei femei divortate i se solicita hotararea de divort, la scoala copilului, pe motiv ca copilul poarta numele tatalui, mama un nume.
Hotararea de divort cuprinde informatii si descrie evenimentele care au dus la divort, precum si desfasurarea unui divort lung.In acest sens femeia are dreptul la respectarea vietii private si la confidentialitate, insa este necesar sa justifice si de ce copilul poarta un nume diferit.
Instanta care a pronuntat divortul poate elibera o minuta, un rezumat in care sa se prevada doar schimbarea numelui si incredintarea copilului?
Daca este vorba despe o dizabilitate psihica se poate lua in considerare capacitatea de exercitiu, insa nici atunci daca afectiunea este tratata. Insa un certificat de handicap nu ar trebui sa schimbe in nici-un fel atributiile, mai ales daca este vorba despre un functionar public, doar daca posesorul certificatului solicita asta, in sensul ca poate cere un timp de lucru mai mic sau transferul pe un post compatibil capacitatii de asimilare a informatiilor.
Pe langa asta certificatul de handicap constituie o facilitate privind scutirea de impozit si beneficiile pe care institutia le are.
Nu m-ati lamurit. ori contributia pe o zi, ori pe o luna? Puteti sa imi dati un text din lege cu aceste norme sau vorbiti asa din practica?
Si atunci nu trebuie sa mai cotizeze o luna?
Cum se poate interpreta art 68 raportat la art 74 din legea pensiilor?
Tanarul nu a lucrat o singura zi nu are contributii la asigurari sociale.
Un tanar in varsta de 35 de ani sufera de schizofrenie, fiind incadrat in gradul accentuat de handicap, fara a avea o zi lucrata sau contributii la asigurari sociale.
In baza art. 68 si art 74 din legea pensiilor tanarul a mers la comisia de expertiza si a solicitat pensionarea, insa solicitarea i-a fost respinsa, de catre medicul expert al asigurarilor sociale, pe motiv ca nu are o zi lucrata, spunandu-i-se ca trebuia sa fi lucrat inainte.
Ce poate sa faca acest tanar pentru a beneficia de pensie de invaliditate conform art 68 si 74 din legea pensiilor?
Am descoperit o situatie in care o persoana sustine ca are pensie de invaliditate gradul 1, insa decizia de pensionare este emisa de Casa de pensii Bucuresti, insa aceasta persoana are domiciliul stabil in Neamt, acelasi domiciliu avandu-l si la data pensionarii.
Va rog sa imi spuneti cat de legala este o asemenea decizie