Bună ziua! Există vreo lege conform căreia pot depune o cerere la angajatorul fostului soț și, respectiv la Casa de pensii (are și pensie, și salariu, lucrând la stat) prin care să solicit virarea direct de către acestea a procentului din venit ce se cuvine pensiei alimentare?
Bună ziua! Vă prezint o situație și vă rog frumos să mă ajutați cu un răspuns sigur, dacă se poate. În cazul unei asigurări de viață a mamei, divorțată de soț, având custodie totală asupra ambilor copii minori, cine beneficiază de asigurare dacă aceasta decedează (nu este stipulat în asigurare beneficiarul, așa că beneficiarii sunt moștenitorii, acesta a fost răspunsul firmei de asigurare)? Părinții mamei, copiii fiind minori, sau tatăl copiilor de care este divorțată, dar care se implică în creșterea și educația copiilor (financiar și nu numai)? Vă mulțumesc anticipat!
Bună ziua! In cazul unui divorț, o mama cu 2 copii îi primește pe ambii chiar daca este angajata pe perioada determinata ( în învățământ) și nu are domiciliu ( sta in chirie de când s-a căsătorit)? Și dacă da, soțul poate fi obligat să plece sau, daca nu vrea, poate sta in continuare cu mama (și copiii), divorțați fiind? Vă rog, un sfat... Vă mulțumesc!
Va multumesc pentru raspuns. Si unde sa ne adresam? Politiei comunitare? Sau putem depune o plangere undeva? Credeti ca vom avea vreun rezultat (adica vor primi o amenda, ceva, care sa ii determine sa nu mai fie nesimtiti) daca facem vreun demers?
Buna ziua! Va mai rog sa ma mai ajutati intr-o problema: sunt in somaj iar cand acesta se termina voi intra in concediu crestere copil. Somajul se va termina cu zece zile mai devreme decat termenul nasterii. Concediul pre si postnatal insumeaza 126 de zile, adica 3-4 luni. Eu nu vreau sa iau acest concediu pentru ca as lua o suma de bani si mai mica decat somajul (413lei), adica 85% din el. Pot prelungi somajul cu acele zece zile printr-un concediu medical sau sunt obligata sa iau pre si postnatalul? Sau cumva nu mi se va mai acorda indemnizatia de crestere copil de 600 lei in cazul renuntarii la concediul pre/postnatal?
O alta nedumerire: se poate lua cumva pre si/sau postnatalul dupa cei doi ani de concediu/indemnizatie crestere copil? Va multumesc!
Buna ziua! Am o mare problema: stau cu sotul si copilul (in varsta de 2 ani) cu chirie. Suntem suparati pentru ca vecinii de deasupra, 2 pensionari (inainte de vreme, pensionati pe caz de boala), aproape mereu busesc, trantesc, duduie, alearga (cred) prin casa exact cand ne odihnim, mai ales pentru copil doresc liniste cat-decat. I-am rugat de cateva ori macar intre orele 14 si 16 sa faca liniste, mai ales ca sotul lucreaza schimbul 3 si macar atunci sa se odihneasca. Am discutat problema si cu administratorul dar nu s-a rezolvat nimic, ni s-a spus sa ne mutam, insa nu dispunem de banii necesari (aici platim rezonabil, nu am mai gasit la acest pret). Si dimineata, uneori de la 5 jumate se apuca si tropaie, trantesc, muta canapeaua (sau pat) si deja la 7 jumate nu mai putem sta in pat. A devenit un chin, ne punem vata in urechi, incercam sa dormim cum ni se pare mai liniste, facem cu schimbul ca sa stea unul din noi cu copilul. Ei spun vecinilor ca nu le facem noi program si ca fac ce vor ei. Mai greu e cu copilul care se trezeste si plange, e nervos.(Si acum cand va scriu trantesc si busesc incontinuu.)
Nu exista vreo lege in sensul respectarii unor ore de liniste? Atat ziua cat si noaptea (uneori duduie pana la 12 noaptea). Ce putem face in acest sens? Unde sa ne adresam? Poate problema nu pare atat de importanta pentru multe persoane, dar credeti-ma, a devenit insuportabil. Va multumesc si sper sa ma puteti ajuta!
Buna ziua! Inca o intrebare: stiu ca se poate lua concediu medical in timpul somajului sau in prelungirea lui. Cum se calculeaza acesta? E mai mare decat somajul?
Va explic pe scurt situatia mea: am lucrat 4 ani in invatamant ca suplinitor din care am intrat in concediu crestere copil 2 ani. Apoi am intrat in somaj pentru 6 luni, urmand iar sa intru in prenatal si ulterior concediu crestere copil. M-ar ajuta financiar intreruperea mai devreme a somajului cu concedii medicale (in afara de cele 126 de zile pre si postnatal)? Acum primesc 413 lei. Mi s-a spus ca se calculeaza 85% din venitul pe ultimele 6 luni, adica, in cazul meu, din 600 lei luati in concediu crestere copil, si nu din salariul de dinainte de acest concediu, cum au calculat pentru somaj.
Se poate lua concediu de risc maternal sau oricum nu se poate pentru ca stau acasa? Ce tip de concediu se poate, in acest caz?
Daca totusi pot intrerupe somajul astfel, dupa terminarea concediului de crestere copil mi se mai acorda somajul (restul) pe perioada ramasa, intrerupta de aceste medicale?
Multumesc anticipat persoanei care imi va raspunde pentru ca am incredere si mereu am citit raspunsuri corecte si bine argumentate (cu citate din legi chiar) pe acest site si sunt sigura ca au ajutat multi oameni!(pe mine sigur!)
Buna ziua! Intr-adevar, se mareste si somajul daca salariul minim pe economie creste? Oricum somajul se raporta la un procent (75% cred) din 500 lei. Va multumesc!