avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1136 soluții astăzi
Forum Activitate Sigrid19

Activitate Sigrid19

Răspuns la discuția Intrarea tatalui in CCC
Va multumesc frumos pentru raspuns si lamuriri! Numai bine!
Buna ziua,

Am nascut in mai 2013(deci copilul meu are 1 an si 3 luni) si am optat pentru un CCC pana la varsta de 2 ani. Incepand din 1 septembrie as vrea sa ma intorc la lucru. Am inteles ca sotul meu poate intra in locul meu in CCC pentru cele 9 luni ramase, dar am cateva nelamuriri.

1. Cum imi dau seama daca este eligibil sa intre in CCC? La vremea la care am nascut el era student. Ulterior s-a angajat si lucreaza de aprox. 9-10 luni (mai putin de un an).
2. Daca isi da demisia de la actualul loc de munca si inceteaza sa mai lucreze incepand cu 31 august, mai poate intra in CCC de la 1 septembrie?
3. Cum se va calcula indemnizatia pe care o va primi el?
4. Trebuie re-depus un dosar in acest sens? Cand am intrat eu in CCC indemnizatia a venit dupa aproximativ 3 luni retroactiv. Asa va fi si acum? Sau de data asta nu va mai trebui sa asteptam cele aprox. 3 luni?


Multumesc si toate cele bune!
Maria
Răspuns la discuția concediul prenatal si postnatal
Va multumesc mult pentru raspunsuri. Din fericire am rezolvat intr-un final pe o cale amiabila.

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.

Angajatorul este deci obligat sa ma lase sa merg in CCC, dar ce inseamna ca perioada de acordare se stabileste de comun acord ? Daca eu optez pentru 2 ani iar angajatorul nu este de acord va trebui sa optez pentru varianta cu 1 an ? Si daca da, atunci imi poate solicita sa raman in concediul de crestere a copilului si mai putin de 1 an; poate sa nu fie de acord nici macar cu aceasta varianta ?
Sau "Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul." se refera numai la "concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1)" nu si la "concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1)" ?

Toate cele bune,
Maria
Răspuns la discuția concediul prenatal si postnatal
Lucrez in sectorul privat si ma aflu intr-o situatie dificila deoarece angajatorul (din motive ce tin de volumul mare de lucru pe proiectele existente) refuza sa imi acorde vreo zi de concediu de orice fel - fie el de studii, fara plata, de odihna, medical sau zile libere pentru casatorie multe luni de acum inainte.. In perioada 21 ianuarie - 15 februarie am nevoie de concediu pentru studii deoarece sunt in sesiune - si fiind totodata gravida am nevoie sa imi inchei cat mai curand situatia la facultate, avand in vedere ca in sesiunea din iulie voi fi deja mama. In aceeasi perioada va fi programata cununia civila intr-un oras aflat la peste 300 km fata de orasul in care lucrez.

Daca in contractul individual de munca scrie ca "am dreptul pana la 30 de zile de concediu pentru studii" inseamna ca angajatorul este obligat sa imi acorde concediul respectiv ? Sau este legal sa imi refuze cererile de concediu ? In acest caz, va putea sa imi refuze si cererea de concediu de maternitate si de crestere a copilului ? Pentru ca asta ma ingrijoreaza si mai tare.

Daca imi depun demisia in zilele urmatoare, mai am dreptul la concediul de maternitate avand in vedere ca pot beneficia de acest concediu numai incepand din 7 februarie si lucrez din iulie anul curent ?

Va rog frumos sa ma sfatuiti ce as putea face in situatia data.

Multumesc,
Maria
Răspuns la discuția concediul prenatal si postnatal
Va multumesc inca o data domnule Tudor.

Va rog frumos sa imi mai spuneti daca bebelusul meu se naste la inceputul lunii mai, pe data de 6 de exemplu, cele 12 luni premergatoare nasterii(care conteaza pentru baza de calcul a indemnizatiei) sunt 6 mai 2012 - 6 mai 2013 ?
Sau se iau in calcul lunile intregi calendaristic, cum ar fi 1 mai 2012 - 1 mai 2013 ? Sau pentru ca nasc la inceputul lui mai 2013, luna mai 2013 nici nu se pune ?

De asemenea va rog sa imi spuneti daca am inteles corect acest lucru: modul in care se calculeaza venitul mamei pe perioada CCC nu difera in functie de faptul ca opteaza pentru 1 an sau 2, cu restrictia ca daca opteaza pentru 2 ani suma nu poate depasi 1200 de lei (chiar daca in urma calculului ar rezulta o suma mai mare), iar in cazul cu 1 an nu poate depasi
3400 de lei, dar in ambele cazul "formula de calcul" este aceeasi.

Numai bine,
Maria
Răspuns la discuția concediul prenatal si postnatal
Buna seara,

Revin cu cateva nelamuriri: daca urmeaza sa intru in concediul de maternitate in martie - aprilie 2013, iar apoi in CCC, la cate zile de concediu de odihna am dreptul pe anul 2013 avand in vedere ca din clipa in care intru in concediu de maternitate nu ma voi intorce la lucru mai devreme de ianuarie 2014 ? Cu alte cuvinte am dreptul tot la 21 de zile lucratoare ca intr-un an normal avand in vedere ca (,) concediul de maternitate este de fapt concediu medical ? Si daca da exista posibilitatea sa beneficiez de aceste zile in lunile ianuarie - februarie dat fiind ca acestea sunt singurele luni din anul 2013 in care voi lucra? Daca exista o lege care sa detalieze aceasta situatie mi-ati putea spune care anume va rog ?

As mai dori sa va intreb daca zilele de vreun fel de concediu se scad din vechimea de lucru ? Sau daca zilele libere legal (15 august, 30 noiembrie, etc) se scad din vechime ? Sau daca exista mai exact zile care se pot scadea din vechime ?

De asemenea, am inteles faptul ca fiind asigurata medical ca studenta as putea sa beneficiez si de zile de concediu fara plata fara ca acest fapt sa-mi afecteze dreptul la concediul de maternitate si CCC, afectand doar baza de calcul. Este valabil acest lucru si in cazul in care sunt studenta pentru ca repet anul ? Continui sa fiu asigurata medical chiar si in acest caz, sau aici se schimba datele problemei ?

Stiam la un moment dat ca din ziua intoarcerii din CCC la locul de munca angajatorul nu are voie sa concedieze angajata pe o perioada de minim 6 luni. Colega mea de la HR mi-a spus ca acum cateva luni aceasta lege s-a schimbat si acum angajata poate fi concediata inca din prima zi in care se reintoarce. Este adevarat acest lucru ?

Multumesc anticipat si va doresc o seara placuta!
Maria
Răspuns la discuția concediul prenatal si postnatal
Va multumesc frumos pentru raspunsuri.

Numai bine,
Maria
Răspuns la discuția concediul prenatal si postnatal
Buna ziua,

As avea si eu cateva intrebari. Urmeaza sa nasc la inceputul lunii mai (2013) si lucrez de la data de 16 iulie 2012. Din 2009 si pana in prezent am fost studenta la zi, fara intrerupere. Am inteles ca in aceste conditii voi avea dreptul la concediu de maternitate si la concediu de crestere a copilului, dar nu inteleg cum se va calcula salariul pe perioada prenatalului si nici indemnizatia de crestere a copilului (avand in vedere faptul ca in mai 2013 nu voi fi implinit un an de lucru la actualul loc de munca). Mentionez ca am mai lucrat si in trecut insumand mai mult de un an vechime in total, dar am avut "pauza" intre locurile de munca, si nu am lucrat mai mult de 6 luni in acelasi loc.

De asemenea as dori sa va intreb daca in perioada urmatoare as beneficia de o luna de concediu fara plata, sau concediu de studii (de asemenea neplatit) - fiind in continuare studenta (deci asigurata medical), asta ar afecta in vreun fel dreptul meu la concediu de maternitate si de crestere al copilului, sau baza de calcul pentru indemnizatie ?

Multumesc,
Maria