avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Activitate LuchianSeb

Activitate LuchianSeb

Și apreciați că o astfel de delegare / delegație se poate da de către persoana juridică doar unui angajat al său ori s-ar putea da și unei persoane fizice care nu are nici un raport de muncă cu persoana juridică respectivă ?
Consilierul juridic nu poate presta servicii juridice in baza unui contract de prestari servicii. O astfel de achizitie publica este ilegala.
Profesia de consilier juridic se exercita numai in baza unui contract individual de munca sau a unui raport de serviciu.
Ce este ”delegatia de imputernicire” ?
Aceasta sintagma este des folosita in ordine ale MADR făcându-se referire la faptul că ”Imputernicirea se realizează prin procură notarială (în cazul persoanelor fizice) sau delegaţie de împuternicire (în cazul persoanelor juridice).
De unde ziceai ca esti Andrei ? Si unde anume s-a intamplat ? :)))
Cu siguranta personalul bugetar trebuie sa participe la instruiri periodice. Nu stiu asa de bine legislatia care reglementeaza personalul contractual, dar perfectionarea bugetarilor se face prin firme acreditate in acest sens. Pentru informatii legate de profesia de consilier juridic va puteti adresa Ministerului Justitiei. Incrierea intr-o asociatie profesionala (ca de exemplu colegiul consilierilor juridici X) este optionala. In Romania exista sute de astfel de asociatii profesionale ale consilierilor juridici, nu doar colegiile consilierilor juridici.
Daca respectivul candidat nu a fost numit in functia de consilier juridic (avand la baza un raport de serviciu) sau angajat in munca pe functia de consilier juridic (avand la baza un contract individual de munca), atunci nu detine vechime in specialitatea studiilor necesare ocuparii postului. In ceea ce priveste Colegiul, aparteneta la o asociatie este optionala.
Un recurs ca al dumneavoastră este nul. Cererea de recurs trebuie sa contina sub sanctiunea nulitatii indicarea hotararii care se ataca.
Bună ziua. Dar colegiul nu v-a repartizat un consilier juridic definitiv ? Asa ce avantaj aveti ca v-ati inscris in colegiu ?
Răspuns la discuția Concediu de odihna obligat
Foarte corect și în concordanță cu legislația noastră. Angajatul și angajatorul stabilesc de comun acord perioada de concediu. Angajatul are conform Codului muncii obligația să-și efectueze concediul în perioada programată. Dacă însă din motive justificate angajatul nu efectuează concediul atunci angajatorul are obligația să-l acorde în următoarele 18 luni cu acordul angajatului. În concluzie un lucrător nu își poate pierde în mod automat dreptul dobândit la concediu anual plătit pentru că nu a solicitat concediul, dar dacă angajatul nu efectuează în mod deliberat cerere de concediu pentru perioada programată înseamnă că nu-și efectuează în mod deliberat concediul deși i s-a acordat posibilitatea.
Parerile consilierilor juridici au caracter consultativ. Așa cum bine rezultă din Legea 514/2003 consilierul juridic acordă consultanță.
Dacă însă este vorba de o procedură disciplinară pe care o desfășoară o persoană (ce întâmplător este consilier juridic), sanțiunea administrativă se aplică de conducătorul instituției în conformitate cu procedurile interne stabilite, iar în lipsă în conformitate cu dispozițiile Codului muncii (din care eu cel puțin înțeleg că cercetarea disciplinară se poate face de o persoană desemnată însă sancțiunea dacă este cazul se aplică prin actul emis de conducătorul instituției care și decide cu privire la aceasta)